THL:n yleinen maskisuositus poistuu, Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittaa silti yhä maskin käyttöä

0
THL:n yleinen kasvomaskisuositus kansalaisille poistuu kolmea poikkeusta lukuun ottamatta.

THL suosittelee maskin käyttöä edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä:

  • niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • niille, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
  • niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Oireisille suositellaan aina ensisijaisesti pysymistä kotona oireiden väistymiseen saakka.

14.4. annetussa tiedotteessa kerrotaan, että suosituksen päivityksestä huolimatta jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

– Erityisesti rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti, sanoo THL:n ylilääkäri Otto Helve.

Koko väestön tasolla maskien käytölle ei ole vaikuttavuusperusteita vallitsevassa epidemiatilanteessa, jossa niiden laajakaan käyttö ei yksittäisenä toimena merkittävästi estä viruksen leviämistä.

 

Epidemian huippu ohi Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomessa koronaepidemian huippu saavutettiin 23.3.2022, jolloin kahden viikon ilmaantuvuus 100 000 henkilöä kohden kohosi 1967:ään. Työtaistelun aikana, 1.4. lähtien, koronatestejä on otettu selvästi vähemmän kuin maaliskuussa. Sen vuoksi nyt todettujen tartuntojen määrä tai ilmaantuvuusluku eivät tällä hetkellä ole vertailukelpoisia aiempiin lukemiin.

– Epidemia kääntyi kuitenkin havaittavaan laskuun jo ennen työtaistelua, ja lisäksi uusien koronavirusinfektioon liittyvien sairaalahoitojaksojen määrä on Tyksissä vähentynyt jo kolmen viikon ajan, eli näyttää siltä, että tilanne on rauhoittumassa, Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) infektiolääkäri Harri Marttila sanoo.

Tyksissä oli tiistaina 12.4. aamulla 26 koronapotilasta, joista alle viisi tehohoidossa. 21:llä potilaista koronavirusinfektio oli ensisijainen syy sairaalahoidolle. Vaikka erikoissairaanhoidon kuormitus on keventynyt, perusterveydenhuollon vuodeosastoilla on kuitenkin hoidossa paljon koronaviruspotilaita, noin 40 potilasta Varsinais-Suomessa.

Vaikka epidemian huippu on ohitettu, tartuntoja on silti paljon liikkeellä. Tuorein positiivisuusprosentti koronatesteistä Varsinais-Suomessa on 51 prosenttia.

–Vaikka olemme päässeet avannosta ylös, emme vielä ole saaren rannassa, saatikka saunan lämmössä, Marttila kuvailee.

Yli 80-vuotialle neljäs rokoteannos tärkeä

Yli 80-vuotiaat ovat hyvin rokotettuja Varsinais-Suomessa. Melkein 97 prosenttia yli 80-vuotiaista on ottanut ensimmäisen rokotusannoksen. Toisen annoksen saaneita on melkein 96 prosenttia yli 80-vuotiaista ja kolmannen rokotuksen on ottanut 88,5 prosenttia. Neljännestä rokotusannoksesta ei ole vielä tilastotietoa.

– Arvioni on, että noin neljännes yli 80-vuotiaisista varsinaissuomalaisista on saanut neljännen rokotusannoksensa, sanoo Harri Marttila.

Neljäs annos olisi tärkeä tälle ikäryhmälle, koska kolmannesta annoksesta on saattanut jo kulua aikaa ja sen teho on mahdollisesti jo laskenut. Omaisten rooli ikäihmisten auttamisessa, esimerkiksi viemisessä rokotteelle, on tärkeä.

– Varsinkin työtaistelutilanteessa, on erittäin tärkeätä pitää huolta ikäihmisistä ja noudattaa erityistä varovaisuutta, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä ei tehnyt muutoksia voimassa oleviin suosituksiin kokouksessaan 12.4.

Maskisuosituksessa seurataan THL:n suosituksia. Samat ohjeet kuin aiemmin; maskin käyttö, käsien pesu, etäisyyksien pitäminen suurissa ihmismassoissa, ovat yhä ajankohtaisia.

Koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran 26.4. ellei tilanne edellytä kokousta aiemmin.

Somerolla todettiin eilen torstaina 18 uutta koronartapausta.

 

Rokotukset ovat paras keino suojautua koronalta

Koronarokotukset ovat ylivoimaisesti tehokkain keino suojautua koronalta. Vaikka rokotukset eivät kokonaan estä tartunnan saamista, ne suojaavat erittäin hyvin vakavalta tautimuodolta.

THL:n maskisuositus ei koske työpaikkoja ja työskentelytilanteita, joissa maskien käyttö perustuu työsuojeluun ja asiakasturvallisuuteen. Näistä vastaa työnantaja ja ohjeistaa Työterveyslaitos.

Lisäksi eri alueilla voi olla voimassa paikallisia maskisuosituksia. Jokaisen kannattaa seurata oman kunnan tai sairaanhoitopiirin viestintää maskien käytöstä alueella.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on omat suosituksensa ja ohjeensa suojainten käytöstä.