Torstairasteilla perusratojen lisäksi ekstroja ja pyöräsuunnistusta

0

Someron Esan Torstairastit alkavat 21. huhtikuuta. Tänä vuonna tarjolla on myös ekstraratoja sekä pyöräsuunnistusta.
Tutut neljä perusrataa ovat kuitenkin käytössä jokaisilla Torstairasteilla.
2 helppo -radan (1,7 km) pystyy kiertämään polkuja apuna käyttäen. Rastit on sijoitettu näkyviin paikkoihin, jotta perheen pienimmätkin tai täysin aloitteleva suunnistaja saa heti onnistumisen kokemuksia. Samalla kuitenkin polkuja kulkemalla oppii kartanlukua ja kartan suuntaamista, jotka ovat olennainen osa suunnistusta, kuvailee ratamestari Tiina Karvonen.

Tiina Karvonen

3 normaali (noin 2,9 km) tukeutuu pitkälle polkuihin, mutta rastit ovat jo metsän puolelle. Rata vaatii enemmän kartanlukutaitoa ja mahdollisesti myös kompassin käyttöä. Ensimmäisellä kerralla radasta selviytyy hyvin ilman kompassiakin, jos se on päässyt jostain syystä kadoksiin.
4 haastava (4,7 km) on perusradoista seuraava.
– Siinä vaaditaan jo selkeästi kartanlukutaitoa, ja kompassin käyttö on ainakin aloittelijalle ehdoton, jotta vaikeissa maastokohdissa saa suunnattua kartan oikeinpäin. Rata vaatii myös jo fyysistä kuntoa, koska reitit suuntautuvat maaston haastaviin alueisiin.
Viimeisenä perusratana on 6 vaikea (6,4 km), jossa vaaditaan hyvää suunnistustaitoa ja fysiikkaa.
– Tämä rata suunnitellaan yleensä ajatellen kilpasuunnistajia tai pitkään suunnistusta harrastaneille. Eli ratamestari pyrkii tekemään radasta niin vaikean kuin maasto ja kartta antavat myöden. Tämäkään rata ei ole mikään ylivoimainen suoritettavaksi kenelle tahansa, koska rastipisteen löydettyä lippukin löytyy varmasti.
– Someron Torstairasteilla ei koskaan piiloteta rastilippuja kivien tai sammalien alle, vaan tarkoitus on tehdä suunnistajille mielekkäitä ratoja, joissa voi saada hienoja onnistumisen kokemuksia, lupaa Karvonen.
Perusratojen lisäksi tarjolla on tuttu bongauskartta, jossa on näkyvissä kaikki rastit ja suunnistaja saa suunnitella itselleen mieleisen radan.
– Tänä vuonna olen suunnitellut perinteisten ratojen lisäksi näin ensimmäisille rasteille useampia ekstraratoja, jotta jokainen löytäisi omalle kunnolleen ja taitotasolleen sopivan. Ekstraratoja tullaan Torstairasteilla tarjoamaan aina välillä riippuen maastosta ja ratamestarista, kertoo Karvonen.
– Ämyrin kartta antaa mahdollisuuden toteuttaa ekstraratoina sekä haastavia lyhyitä ratoja että pitkiä helppoja ratoja.
Lisäksi 21.4. pääsee koittamaan myös suunnistusta pyörän kanssa. Pyöräsuunnistuksessa rastit on sijoitettu poluille tai teille tai niiden välittömään läheisyyteen, jotta rastille pääsee pyörällä.
– Reitinvalinnoissa kannattaa olla tarkkana. Pyöräsuunnistuksessa joskus pitkäkin kierto voi osoittautua hyväksi ratkaisuksi, jos vaihtoehtona on pienin peuran polku mäkisessä maastossa, vinkkaa Karvonen.
Pyöräsuunnistusradan saa suorittaa myös juosten tai kävellen eli niin kutsuttuna polkujuoksuratana.
– Jos siis haluat suunnistaa helpon radan, mutta 2,9 kilometriä tuntuu lyhyeltä kuntoosi nähden, niin kannattaa valita ekstraradoista ”helppo vitonen”. Siinä rataan on tehty pituutta lisää, mutta suunnistus tukeutuu edelleen selkeisiin maastokohtiin, kuten polkuihin, kuviorajoihin ja vastaaviin. Rastit on sijoitettu myös lähelle näitä selkeitä maastokohtia, jotta epävarmuuden iskiessä on helppo ottaa ”uusi lähtö” läheltä rastia, Karvonen neuvoo.
Jos ei vielä kauden alussa ole pitkän matkan kunnossa, mutta haluaisi radalta sitä kuuluisaa suunnistushaastetta ja -vaativuutta, on oikea vaihtoehto ”vaikeaa kolmonen”.
– Tässä radassa on pyritty hakemaan suunnistushaasteita kokeneelle suunnistajalle, jolle riittää lyhytkin matka.
Ekstraradat ovat vaikea 3 kilometriä, helppo 5 kilometriä sekä pyörä/polkujuoksu, joka on linnuntietä 8,7 kilometrin mittainen, mutta polkuja pitkin toki pidempi.
– Toivon, että tämän vuoden kauden aloitusrasteilta löytyisi jokaiselle jotain omaan taitoon ja kuntoon nähden. Toivotan kaikki lämpimästi tervetulleiksi kokeilemaan suunnistuksen tarjoamaa iloa ja riemua!