Väki on palannut kirjastoon ja haluaa lukea oikeita kirjoja

0
Jenna ja Julia Tamminen arvioivat, että heidän lukuinnostuksensa on kasvanut korona-aikana. Myös kirjojen lainaaminen netin kautta lisääntyi. - Koko perhe on innostunut lukemisesta. Meidän perheelle kirjaston meneminen kiinni oli katastrofi. Mutta siitä selvittiin. Kyllä meillä somerolaisilla on huippuhyvä kirjasto, sanoo Jenna Tamminen (vas.).

Kirjaston ovi käy taas

Ensimmäisenä koronavuonna 2020 Someron kirjaston kävijämäärä tipahti 40 prosenttia edellisvuodesta. Ihmekös tuo, kun aukioloaikoja rajoitettiin ja tapahtumat olivat tauolla pandemia-aikana.

Viime vuodelta on parempaa kerrottavaa. Kirjastossa kävi 94 078 asiakasta eli 23 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna (76 500).

– Nyt olemme enää 17 prosenttia jäljessä pandemiaa edeltävästä tasosta. Ihmiset ovat palanneet kirjaston palvelujen pariin. Somerolla on lähdetty jo nousuun. Monessa kunnassa näin ei ole vielä tapahtunut. Kirjasto on Somerolla paikkakuntalaisten arvostama ja ahkerasti käyttämä palvelu, kertoo kirjastonjohtaja Petra Julin.

2020 ihmiset oppivat käyttämään verkkokirjastoa. Sama meno jatkui 2021 ja jatkuu edelleen: verkkokirjaston kautta varataan ja lainataan aineistoa.

Pandemia-ajan alussa e-kirjojen lainat lisääntyivät. Nyt e-kirjojen lainaus on selvästi vähentynyt Somerolla.

– Ihmiset haluavat tulla taas kirjastoon ja lukea oikeita kirjoja, toteaa Julin.

Lainausten määrä nousi edellisvuodesta. Vuonna 2021 kokonaislainaus oli 125 000, kun vuonna 2020 se oli 116 000. Se tarkoittaa 14,5 lainaa somerolaista kohti (13 lainaa/asukas vuonna 2020).

Erityisen tyytyväinen Petra Julin on siihen, että lasten kaunokirjallisuutta lainataan enemmän kuin ennen koronapandemiaa. Sitä lainattiin viime vuonna 17,2 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Lastenkirjoja lainattiin 2 000 nidettä enemmän kuin ennen pandemiaa vuonna 2019.

Hän arvioi, että kun harrastukset olivat rajoitusten vuoksi tauolla, niin keskityttiin ajan viettämiseen perheen kanssa.

– Oli aikaa ja tarve lukea enemmän. Lapsille luettiin kirjoja. Se on hyvä uutinen.

Lainausluvuissa hienoinen muutos alaspäin oli musiikkiäänitteiden lainauksessa.

– Erilaisten suoratoistopalvelujen suosio näkyy musiikkiäänitteiden suosiossa tällä hetkellä. Toisaalta nuotteja lainattiin edellisvuotta enemmän, samoin Celia-äänikirjoja.

Kirjastoauton lainaluvuissa ei päästy edellisten vuosien tasolle, koska auto liikennöi vain yhdeksän kuukautta vuonna 2021. Syynä auton seisokkiin olivat pandemiarajoitukset, auton remontti ja uuden kirjastoautonkuljettajan rekrytointi.

Lapsia ja nuoria kannustetaan lukemaan. Pienten lasten perheille ja päiväkodeille on Perhelukudiplomi, koululaisille Kesälukudiplomi ja yläkoululaisille oma lukudiplomi.

Kirjasto järjesti koululaisille viime vuonna tiedonhankinnan opetusta ja lukemiseen innostavaa kirjavinkkausta. Nuortenkirjastotyövirkailija sekä lastenkirjastohoitaja kehittelivät uusia tapoja opettaa tiedonhakua ja tarpeen mukaan tarjosivat opetusta verkossa.

Kirjastolla oli viime vuonna kaksi hanketta. Yläkoululaisille suunnattu Lukemisen salaisuutta etsimässä ja alakoululaisille Tarinat tutuiksi itse tehden.

Alakoululaisten hankkeessa innostetaan lukemisen pohjalta tekemään esimerkiksi pieni video. Itse kehitellään luetun pohjalta uutta. Pidettiin kahdeksan ulkopuolisen vetämää pajaa ja niihin osallistui 174 lasta. Hanke jatkuu vielä tämän vuoden.

Yläkoululaisille suunnatussa hankkeessa kehiteltiin uusia keinoja lukemisen edistämiseen ja tiedonhaun opetukseen. Kahdeksasluokkalaiset opettelivat tiedonhakua pakopelin avulla. Lisäksi koululaisille järjestettiin muun muassa fantasia-, kauhu- ja tietokirjavinkkausta. Vinkkauksiin osallistui 437 lasta. Syksyllä pidettiin Halloween-tapahtuma, johon osallistui 120 henkeä.

– Hanke edisti Kiiruun alueen eri toimijoiden yhteistyötä. Tärkein tavoite: nuorten innostaminen lukemaan sekä kirjaston käyttöön, toteutui myös, toteaa Julin.

Näihin kirjastossa järjestettyihin käyttäjäkoulutuksiin osallistui yhteensä 1242 lasta ja nuorta.

– Tämä antaa hyvät eväät somerolaisille nuorille koulussa ja jatko-opinnoissa menestymiseen.