Vastaanottokeskus valmiina ukrainalaispakolaisia varten, ensimmäiset tulivat torstaina sisään

0
Someron vastaanottokeskuksen ensimmäisille pakolaisille asunnot ovat valmiina. Yksikön johtaja Jussi Toopakka kertoo, että varustusta täydennetään, kun saadaan ensin ihmiset majoittumaan. Toopakan puhelin soi ahkeraan. Keskiviikkona avattiin keskus Riihimäellä, torstaina Somerolla.

Mahdollisimman nopeasti arkeen kiinni

Someron vastaanottokeskuksen johtaja Jussi Toopakka sanoo, että nyt on tehty kaikki tarpeellinen, jotta ensimmäiset 50 ukrainalaispakolaista voi majoittua asuntoihin ja aloittaa elämää Somerolla. Väkeä odoteltiin saapuvaksi torstaina iltapäivällä.

– Ensimmäiseksi heidät majoitetaan. Tarjolla on yksiöitä, kaksioita, kolmioita ja isompiakin huoneistoja. Perheille varmistetaan asunto, jossa he saavat riittävää yksityisyyttä ja riittävästi tilaa. Yksin tulevia henkilöitä voidaan sijoittaa useampi yhteen huoneeseen. Vielä emme tiedä, montako perhettä tai yksineläjää sieltä on tällä erää tulossa, selvitti Toopakka.

Ensin pannaan kuntoon perustarpeet. Että on katto pään päällä, turvallinen asunto, ruokaa, juomaa, pääsee peseytymään ja saa akuutin terveydenhoidon.

Ykkösenä on, että ihminen on turvassa.

– Paljon on tehtävää, mutta askel askeleelta edetään tukien heidän jaksamistaan ja Suomeen kotoutumistaan, kertoo Jussi Toopakka.

Kun perusjutut ovat kunnossa, aloitetaan terveystarkastukset ja jatketaan sosiaalipuolen asioilla. Annetaan tietoa paikkakunnasta ja kerrotaan suomalaisen yhteiskunnan pelisäännöistä.

– Tavoite on, että ihmiset pääsisivät mahdollisimman nopeasti arkeen kiinni, esimerkiksi lapset kouluun. Että he voivat liittyä ryhmiin ja asiat alkavat rullata. Tähän tarvitaan myös kuntalaisten myötämielistä asennetta. Tärkeää on tehdä yhteistyötä kunnan, paikallisten ihmisten ja järjestöjenkin kanssa, toteaa yksikön johtaja.

Jussi Toopakka sanoo valmistelujen Somerolla sujuneen nopeasti ja mallikkaasti. Asialla on ollut ahkera porukka muun muassa asuntoja kunnostamassa ja kalustamassa.

Noin tusinan hengen työntekijäjoukko, esimerkiksi sairaanhoitajia, sosiaaliohjaajia ja nuorisotyöntekijöitä, on valmiina auttamaan ja tekemään työtään vastaanottokeskuksessa.

– Työntekijöiden pitää omaksua nopeasti asioita ja ottaa tilannekuvia haltuun. He kasvavat vastuuseen, toteaa Toopakka.

Hänelle tämä työ on tuttua, sillä hän on ennen Someroa ollut mukana Tornion ja Lammin vastaanottokeskuksissa.

Someron vastaanottokeskukseen tulee maksimissaan 240 ukrainalaispakolaista. Heidät sijoitetaan Evertintien kahden kerrostalon ja Kalevintien rivitalon asuntoihin sekä myös muualle tarpeen mukaan. Lisäksi keskuksella on toimisto Joensuuntien varressa.

Kotokunta Oy hoitaa vastaanottokeskuksen toiminnan Somerolla, Maahanmuuttovirasto pakolaisten sijoittamisen eri keskuksiin.Ukrainalaispakolaisten ensimmäinen joukko saapui torstaina iltapäivällä Somerolle. Silloin Somero-lehden tämän numero oli jo painokoneessa.