Yrittäjät vaatii tiukempaa puuttumista sarjanäpistelyyn – sama tyyppi hakee kahdestikin viikossa juoksukaljat

0
Näpistely on jatkuva ongelma Someron kaupoissa.

K-kauppiaat ympäri Turun seudun ovat jo pitkään joutuneet sarjanäpistelijöiden terrorin kohteeksi. Varsinais-Suomen Yrittäjät vaatiikin nyt oikeuslaitosta puuttumaan voimallisemmin rikollisten toimintaan ja ottamaan lakimuutoksen tuomat mahdollisuudet täysimääräisesti käyttöön.
Myös Somerolla jatkuva näpistely on varsin tuttu ilmiö.
– Kauppiaiden kannalta tilanne on täysin kestämätön. Kyseessä ei ole pelkästään kauppiaille koituvat merkittävät taloudelliset haitat, jota varkauksista aiheutuu, vaan myös koko henkilökunnan turvallisuus, toteaa Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja, somerolainen Hanna Munter.
Osa kauppiaista on joutunut ryöstelyn kohteeksi useita kertoja. Kauppiaat kertovat, että alueen syyttäjälaitos ei ole puuttunut sarjanäpistelijöiden toimintaan, vaikka lakimuutoksen mukainen seitsemäs kerta samasta rikoksesta olisi vuoden sisään täyttynyt. Syyttämättäjättämispäätöksiä perustellaan tekojen vähäisyydellä.
– Yhteiskunta ei voi sulkea silmiään asiassa. Mikäli sarjarikoksen tekijöille ei aiheudu toimistaan vaikuttavia rangaistuksia, on koko oikeusjärjestelmämme kriisissä. Muuntorangaistuksen käyttöönottamattomuutta ei voida myöskään perustella vankilatuomioista yhteiskunnalle aiheutuvilla kustannuksilla. Tällä hetkellä kustannukset rikoksista jäävät kauppiaiden eli rikosten uhrien maksettaviksi, Munter toteaa.
Varsinais-Suomen Yrittäjät kannattaa yrityslähestymiskieltoa, jossa myös yrityksellä on mahdollisuus asettaa henkilö lähestymiskieltoon.
– Tällä hetkellä lähestymiskieltoa voivat hakea vain yksityishenkilöt. Yrityslähestymiskielto on konkreettinen keino turvata yrityksen toimintaa kuin myös sen henkilöstöä. Kiellon rikkominen aiheuttaa myös asianmukaiset rangaistukset, jotka ehkäisevät rikollisuutta, Munter lisää.
Jatkuva näpistely on tuttua Someronkin K-kauppiaille.
– Tietyllä tasolla sitä tapahtuu koko ajan, mutta ei se ihan hirvittävä ongelma ole. ”Juoksukaljaa” meiltä on viety ja olen kuullut, että muualtakin Somerolta, kertoo kauppias Mika Pukkila K-Supermarket Härkätiestä.
– Tiettyjä tuotteita, joita pystyy myymään edelleen, häviää tasaisesti. Esimerkiksi D-vitamiinivalmisteita ja muita luontaistuotteita voi kadota hyllystä kymmeniäkin purkkeja. Myös esimerkiksi sähköhammasharjojen vaihtopäitä tai partakoneenteriä on viety, Pukkila kertoo.
– Sehän on ainainen ongelma, että poliisia ei saa paikalle. Minusta hiukan tarvitsisi kuitenkin nuorisoa pelotella näpistysten suhteen. Moni ei ymmärrä, että siinä on tulevaisuus pelissä. Aina jää itsellekin mieleen nämä näpistellystä kiinni jääneet tyypit, mikä tulee esiin esimerkiksi silloin, kun vaikka tullaan töitä hakemaan, Pukkila muistuttaa.
K-Market Someron kauppias Mikko Lundén sanoo, että näpistely ei ole Somerolla iso ongelma, mutta kyllä se ongelma on.
– Juuri viime sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kello 01 tuli kaupan tuulikaapista hälytys. Siellä oli lyöty ikkunat rikki ja vartijat paikalla.
– Pidän kauppaa kuin kotiani. On ihan jäätävää, että sinne tunkeudutaan luvatta ja viedään jotakin. Mikä oikeus kenelläkään on viedä toiselta mitään, Lundén harmittelee.
Näpistelijöissä on kauppiaan mukaan satunnaisia ohikulkijoita, mutta myös tutuksi tulleita kasvoja.
– Viime viikollakin sama, tiedossa oleva kaveri haki pariinkin otteeseen juoksukaljat.
Välillä näpistelijöiden mukaan lähtee täysi kori ruokaa, välillä jotakin pientä. Olutta anastetaan eniten.
– Vedän ihan kaikki näpistykset poliisilaitoksen kautta, oli sitten kyseessä vaikka tikkari, sanoo Lundén.
– Jos joku tarvitsee jotakin, niin minulle saa soittaa. Olen pyrkinyt jeesaamaan ihmisiä pahassa tilanteessa, Lundén kehottaa.
Virkavallasta kauppiaalla ei ole pahaa sanottavaa.
– Olen tyytyväinen virkavallan toimintaan, jos vain olisi virkavaltaa. Somerollakin on hyvin tiedossa, että partio tulee Salosta, jos tulee.
– Virkavallalla ja poliisilla on liian vähäiset resurssit. Hallituksen pitäisi ottaa koppi asiasta. Mutta ensi vuonnakin vähennetään Suomesta 250–300 poliisia.
Myös se harmittaa, että rikoksista ei ole seuraamuksia.
– Kun tekee itse sähköisen rikosilmoituksen, niin vuoden päästä saa vastauksen, että rikos on niin vähäinen, ettei sitä käsitellä. Ja kaveri jää viheltelemään.
Vaikka yksittäisten näpistysten rahallinen arvo voi olla pieni, niin yhteiskunnallisesti ongelma on Lundénin mukaan iso.
– Puhutaan miljoonista vuodesta.
Kauppias, joka on myös perussuomalaisten kansanedustaja, on puhunut asiasta eduskunnassakin.
Pari vuotta sitten hän esimerkiksi esitti hallitukselle kysymyksen siitä, mitä ollaan valmiita tekemään, jotta myymälävarkaudet ja näpistykset saadaan kitkettyä minimiin, ja mitä vastataan yrittäjille ja työntekijöille, jotka kokevat sitä päivittäin. Hän kyseli jo silloin myös sitä, ollaanko valmiita pohtimaan sitä, että kaupat voisivat hakea lähestymiskieltoa jatkuvasti häiriötä aiheuttaville henkilöille, koska jotain on tehtävä ja pikaisesti.
”On arvioitu, että varkaudet ja näpistykset aiheuttavat vuosittain noin 550 miljoonan euron kustannukset. Mikään raha ei kuitenkaan korvaa sitä henkistä tilaa, minkä ihminen kokee esimerkiksi kaupan kassalla, kun sinne tullaan sinun työvuorollasi ryöstämään esimerkiksi puukolla uhaten. Tätä tapahtuu valitettavasti joka päivä jossain päin Suomea, ja ryöstäjän tuomiot ovat täysin naurettavia. Jos he edes saavat tuomioita, koska jokainen tietää mitkä ovat poliisin ja syyttäjänlaitoksen resurssit tällä hetkellä”, totesi Lundén oikeusministeri Anna-Maija Henrikssonille esittämässään kysymyksessä.