Egres julkaisee maistiaisia debyyttialbumistaan

0
Endless Individuality, kuva Tuomas Hietala.

Yhtyeen perustaja lähtöisin Somerolta

Teksti Olli Luukkola, kuva Tuomas Hietala

Vuonna 2020 perustettu helsinkiläisyhtye  Egres julkaisee ensimmäisen singlensä Endless Individuality perjantaina 20.5.

Yhtyeen somerolaislähtöisen perustajan ja pääsäveltäjän Pekka Virtasen mukaan nyt julkaistu kappale kuvaa parhaiten 17.6. julkaistavaa Introspection-esikoisalbumia kokonaisuutena.

– Totesimme alkuvaiheessa olevamme niin vaikean konseptin äärellä, että ellemme tee tätä niin hyvin kuin suinkin osaamme, välittämättä siitä, miten paljon se tulee maksamaan aikaa ja rahaa, niin kukaan ei tule innostumaan tästä, Virtanen kertoo.

Kokonaisuutta onkin hiottu huippuunsa jo vuodesta 2018 asti. Virtanen toivoo, että se myös kuuluu kappaleissa kristallinkirkkaasti.

Albumilla laulaa projektin alkumetreiltä asti mukana ollut Veera Hänninen. Hän joutuu kuitenkin kiireidensä vuoksi siirtymään laulajan paikalta taustajoukkoihin. Hänen seuraajakseen on valittu Hanna Lahtinen, joka nousee bändin kanssa lavalle tästedes. Kokoonpanoon kuuluu lisäksi Tristan Lumme, Vilma Peltokangas, Juuso Tolonen ja Tommi Nissinen.

Perustaja Virtanen itse tunnetaan Kärkky-yhtyeestä, joka toimi vuosina 2011-2017. Kyseisessä bändissä vaikutti hänen lisäkseen Henrik ”Tiisu” Illikainen ja Henry Isberg.

Egres-yhtyeen soittama musiikki edustaa cinemaattista progemetallia. Nämä elokuvalliset kappaleet eivät siis tukeudu perinteisiin totuttuihin kappalerakenteisiin, vaan parhaimmillaan biisissä olevat osat kuullaan vain kerran.

Monimutkaisten rakenteiden lisäksi kappaleet polveilevat hyvinkin erilaisten tunnelmien välillä, unohtamatta tarttuvia melodioita.

Julkaistava single on järkälemäinen: osapuilleen kuusi minuuttia pitkä ja liki 20-osainen. Kappaleessa kuullaan teosmaisuudesta ja yleisestä linjasta poiketen kertosäe kaksi kertaa lähes samanlaisena.

Kappaleen voidaan sanoa edustavan yhtä aikaa bändin perinteisempää, mutta myös monimuotoisinta puolta.