
Eläkeliitto on Suomen suurin eläkeläisjärjestö. Sillä on noin 120 000 jäsentä, jotka toimivat aktiivisesti 397 paikallisyhdistyksessä ympäri Suomea.
Paikallisyhdistyksistä Somero on valtakunnallisesti peräti viidenneksi suurin. Keulilla on Jalasjärvi. Someron yhdistyksessä on yli 1 000 jäsentä, joka tekee siitä suurimman Varsinais-Suomessa.
Eläkeliiton Someron yhdistyksellä on menossa 51. toimintavuosi. Isot pippalot juhlan kunniaksi piti pitää viime vuonna, mutta korona pääsi syömään eväät. Nyt juhlien järjestyminen on varmaa. Paikkana on Teeriharju ensi lauantaina 14.5.
Juhlapuheen lupautui pitämään perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén. Mikä on varsin hyvin saavutettu, tietäen ministerin kiireet parhaillaan sotejärjestelyjen ja työtaistelujen alla.
Eläkeliitto perustettiin Suomeen 1970. Täkäläisen Someron paikallisyhdistyksen perustamispäivä oli vuorossa jo 8.6.1971.
Hallituksen puheenjohtaja Pertti Tamminen kertoo ylpeänä, että jäsenkehitys on saatu jälleen positiiviseksi koronan tulon jälkeen. Koronan tullessa oli ollut selkeä notkahdus jäsenmäärissä. Yhteiskunnan palaaminen normaaliin on otettu ilolla vastaan.
– Varsinais-Suomen piirissä on 45 yhdistystä. Viime vuoden yllätykseksi nousi, että niistä seitsemän oli plussalla. Keskimäärin jäsenmäärä on koronan takia vähentynyt.
Nousua on ollut. Yhdistyksen täyttäessä 15 vuotta vuonna 1986, jäseniä oli 585. Pitkään jäsenkehitys oli tasaista ja muutokset pieniä.
– 2000-luvun alussa alkoi tapahtua. Ja 2014 oli se rajakohta, jolloin meni rikki 1 000 jäsenen raja. Sen jälkeen yhdistyksessämme on ollut yli 1 000 jäsentä, jatkaa kuusi vuotta puheenjohtajana ollut Pertti Tamminen.
Jäsenhankinnassa hän nimeää yhdistyksen suurimmaksi ansioksi mielenkiintoiset matkat.
– Ne tuovat jäseniä ihan spontaanisti. Kaikki eivät ole Somerolta, vaan Helsingistä ja Turusta asti, mutta myös Huittisista, Salosta, Forssasta. Monta kertaa he ovat tulleet nimenomaan hyvien matkojen myötä.
Sihteeri Terttu Heinonen naurahtaa hänkin liittyneensä matkan houkuttamana, vaikka matkan esteeksi nousikin korona. Mihinkään ei lähdetty.
Matti Antola toteaa, että moni aktiivinen eläkeläinen voi olla mukana useammassakin eri yhdistyksessä.
Porukan kesken nousee esille mahtava matkanjärjestäjä, Heli Saksa.
– Esimerkiksi viime torstaina lähti kahdella bussilla Sokkomatkalle 98 jäsentä.
Sokkomatkat alkoivat 2014.
– Ihmiset eivät tiedä kuin lähdön kellonajan. Sekä ”sokkohinnan”, sillä se voi lopulta olla jopa halvempi, kun kustannukset tasataan. Ei koskaan ilmoitettua kalliimpi.
Pelkästään tänä vuonna matkoja on peräti 13. On teatterimatkaa Turkuun, kulttuurimatkaa Helsinkiin, laivaristeilyä, Poria, Tamperetta, Jokioisia, Norjan Lofootteja, Hamina Tattoota ja niin edelleen.
– Kymmenen kahta puolen matkoja on keskimäärin vuosittain, luultavasti melkein aina yli 10, Tamminen arvioi.
Matkalle lähdön helppous on Matti Antolan mielestä monille tärkeä pointti.
– Eläkeläisten ja varttuneen väen on, tai ainakin niin se koetaan, vaikea lähteä järjestämään ja varaamaan kaikkea itse. Tässä riittää, kunhan pääset bussiin, ja tarvittaessa siinäkin autetaan. Istut kyytiin, nautit matkasta ja pääset kotiinkin vielä.
– Kaikki tarjoilut on järjestetty, sen kuin kävelet pöytään, lisää Terttu Heinonen.
Toinen, mikä toiminnassa on varsinkin varttuneemmalle väelle hyvin tärkeää, ovat kinkerit.
– Meidän yhdistys koostuu kahdesta sukupolvesta ihmisiä. Tämä pitäisi aina muistaa, kun puhutaan eläkeläisistä. Se ei ole yksi homogeeninen ryhmä. Päinvastoin se on äärimmäisen erilaisista ihmisistä koostuva, Pertti Tamminen muistuttaa.
– Esimerkiksi 65-vuotiaan eläkkeellä olevan äiti tai isä voi hyvin myös olla yhdistyksen toiminnassa mukana, ja on esimerkiksi 85-vuotias. Hän elää ihan täyttä elämää ja on aktiivinen kuin mikä.
Terttu Heinonen laskee, että yhdistyksellä on kaikkiaan 16 erilaista toimintaa, joihin ihmiset voi osallistua.
– Matkojen lisäksi kokoontuvat säännöllisesti liikuntaryhmät naisten voimistelu, keilaus, boccia, mölkky, kuntosali ja senioritanssi. On Tarinatupaa, Anna Musiikin viedä -ryhmää, ElonHelmet, ohjelma- ja ilmaisutaidonryhmää, lauluryhmää, nettiopastusta ja uutena karaokea, bridgekurssia ja tietokilpailua, Heinonen luettelee.
Päälle tulevat vielä juhlat, retket, päivätapahtumat, päiväkahvit. Ja on myös auttavaa vapaaehtoistyötä
Moniin vuosiin toiminnassa ei ole enää näkynyt puoluesidonnaisuuksia, vaikka alkuaikoina niitä olikin. Taustalta löytyy Maalaisliitto.
– Eläkeliitto on pystynyt muuntautumaan puoluepoliittisesti sitoutumattomaksi. Varmasti parhaiten valtakunnallisista eläkeläisjärjestöistä.
Tammisen sanoin se on ollut niin vakuuttavaa, että Eläkeliiton koko on suunnilleen sama kuin muissa järjestöissä yhteensä, eli Eläkkeensaajissa, Eläkeläisissä, Kansallisissa Senioreissa ja ruotsinkielisessä järjestössä.
– Aikoinaan puheenjohtajaksi tullessani olin ihan ehdoton siinä. Sanoin, että jos siellä vähänkin tehdään puoluepolitiikkaa, niin minä en lähde mukaan siihen hommaan. He vakuuttivat, ettei ole, mikä on täysin pitänyt paikkansa.
Jäsenmaksun suuruus on 15 euroa, josta liitto vie 8 euroa. Kaupungilta yhdistys saa tukea joitakin satasia. Toiminnan edullisuus jäsenistölle perustuu talkootyöhön, arpajaisiin, ilmoitusmyyntiin, sponsoreihin ja ilmaiseksi käyttöön saataviin tiloihin.
On myös yhteistyötä esimerkiksi seurakunnan, Somero-Seuran, yritysten ja pankkien kanssa.
– Meidän ei ole tarkoitus tuottaa voittoa, vaan tarkoitus on tuottaa toimintaa.
Työhön kuuluu tietynlainen edunvalvonta, minkä lisäksi jokaisen hallituksen kokouksen esityslistalla on yhtenä asiakohtana vaikuttaminen. Jos kommentteja tulee, viestiä viedään eteenpäin, joko suoraan tai vanhusneuvoston kautta.
Eläkeläis-/seniorikortin saaminen Somerolle on tällä hetkellä tarpeellisimmaksi koettu. Pihla Linnainmaa teki valtuustoaloitteen jo 2014, että yli 70-vuotiaille tarjotaan mahdollisuus maksuttomaan uimahallin ja kuntosalin käyttöön. Se ei ole edelleenkään edennyt, vaikka kysyntää ja tarvetta olisi.
– Vanhusneuvosto tukee ajatusta. Heidänkin mukaansa kortti kannustaisi liikkumista ja antaisi siihen ehkä pikkuisen taloudellista etua. Joukkovoimaa tarvitaan, tässä ovat mukana kaikki Someron vanhuksia lähellä olevat tahot.
Tamminen jatkaa, että esimerkiksi uimahalli Somerolla on edullinen, Mutta kaikki eivät ole samalla viivalla, kun puhutaan kulutusmahdollisuuksista.
– Vanhusneuvolaa oli esitetty jo ennen vuotta 2014, mutta se ei käynnistyttään vieläkään toimi niin hyvin kuin sen alunperin toivottiin. Nyt sekin saa tämän käsittelyn myötä uutta tuulta, Matti Antola toivoo.
Eläkeliiton Someron yhdistyksellä on liitossa asti merkittävä rooli ja iso lukumääräinenkin edustus siinä, mitä asioita kulloinkin tuodaan valtakunnallisesti esille.
Eläkeliiton Someron yhdistys
Hallitus
Pertti Tamminen, pj., Merja Rintamaa-Lehtonen, vpj., Terttu Heinonen, siht., Jukka Verho, rah. hoit. sekä jäsenet Heikki Anttila, Raili Kankare, Kyösti Kuivala, Pirjo Merivirta, Irja Näyskä, Heli Saksa, Ritva Savikko, Ismo Toivonen, Hannu Tuomisto
Vastuuhenkilöt: matkavastaava Heli Saksa, jäsenvastaava Kyösti Kuivala, emäntäryhmä Ritva Pohjaranta ja Pirjo Merivirta, naisten liikunta, Pirkko Jalava, boccia ja mölkky Irja Näyskä ja Riitta Eerikäinen, kuntosali/kävely Osmo Kiiski ja Kyösti Kuivala, keilaus Heli Saksa, senioritanssi, Irja Näyskä, Tarinatupa Raili Kankare, ElonHelmet -ryhmä Leena Kerko, Tunne musiikki -ryhmä Merja Rintamaa-Lehtonen, vapaaehtoistyön vastaava Marja-Liisa Nieminen, nettiopastus/tietokoneen ja älykännykän käyttö tutuksi Hannu Lehtonen, Raimo Karttunen, Hilkka Aurinko ja Tuula Saarela, joulu-/vuositervehdyslehtitoimikunta Hannu Lehtonen, Kalervo Niemelä ja Hannu Tuomisto