Hiidenlinnan portille kultaus

0
Hiidenlinna on suojeltu rakennus, mutta sen pihamaalle johtava näyttävä portti sai kultauksen huippuihinsa.

Elämyspuisto Hiidenlinna Park Resortin portin huiput ovat saaneet lehtikultauksen talven aikana.
Lehtikultauksen tekivät kultaajamestarit Raimo ja Mikko Snellman. Se tehtiin ekologisesti ja eettisesti puhtaan kotimaisen kullan kanssa. Puhdistuksessa ei käytetty haitallisia kemikaaleja.
– Tämä kulta on Ivalon Tankavaaran jokihiekasta painovoimaeroteltua kultaa. Taatusti siis kotimaista ja tarkasti lehtikullaksi sopivaksi puhdistettua. Kultalehdet ovat noin 8 x 8 senttimetrin kokoisia ja niitä meni 650 kappaletta huippuihin, kertoo Raimo Snellman.
Työvaiheita oli kymmeniä, alkaen pohjatöistä. Kaikki alkoi pinnan hiekkapuhalluksesta. Urakkaan meni muutamia viikkoja talven aikana.
– Lehtikultaus on kestävää. Näiden huippujen arvioitu kestävyys on kymmeniä vuosia, ja huolto on helppoa, sillä lika ei juuri lehtikultaan tartu, selvittää Mikko Snellman.
Hiidenlinnan portin huiput ovat vasta toinen kohde tällä Tankavaaran ekologisella kullalla. Ensimmäinen oli Hämeenlinnan ortodoksikirkolla. Työn alla on Valtioneuvoston kanslian omistamia kalusteita sekä Viron ortodoksikirkon ulkoristit.
Idea lehtikultaukseen lähti Tankavaaralla kahvittelun yhteydessä. Samaan pöytään sattui Snellmanin kultaajamestarit, Hiidenlinnan Sami Uotila, sekä Lapin kullankaivajainliiton puheenjohtaja Markus Touru. Viime kesäkauden päätteeksi Hiidenlinna toimitti huiput Snellmaneille ja nyt ne nostettiin tornien huipuille loistamaan tulevan kauden kunniaksi.
Hiidenlinnan kausi päästään virallisesti aloittamaan 7.6.
Seikkailupuisto on aktiviteeteista suosituin, mutta tarjolla on esimerkiksi eläinpuisto, pumptrack, pomppulinnoja, itse Hiidenlinna, peikkometsä ja Ritari Ässän K.I.T.T.