Jalat maassa ja katse tähdissä

0
Yksi virtuoottisen Iltan taidoista on kyky heittäytyä tunnelmasta toiseen. Paras Mahdollinen Konsertti keräsi urheilukentälle yleisöä runsaslukuisesti.

Teksti ja kuvat Olli Luukkola

Someron urheilukenttä täyttyi ilahtuneista ihmisistä kun Paras Mahdollinen Konsertti tärähti käyntiin!

Heti tapahtuman alussa yleisö pääsi ihastelemaan Sykkeen Showdance-ryhmän tanssiesitystä. Toinen toistaan haastavampien ja upeampien tanssiliikkeiden jälkeen kentällä kaikui raikuvat aplodit, ja myös valmentaja kiiruhti onnittelemaan ryhmäänsä.

– Olemme treenanneet tätä kokonaisuutta pitkään, mutta vielä juuri ennen h-hetkeä esitykseen tehtiin muutamia muutoksia, jotka ryhmä nekin hoiti tyylikkäästi maaliin. Saan olla todella ylpeä, valmentaja Cinderella Karisukki ylistää.

Showdance-ryhmän esiinnyttyä ei mennyt aikaakaan, kun lavalle nousi nimestä kokoonpanoon somerolainen yhtye Oxroad 52 .

– Bändi koostuu somerolaisista soittajista, ja sen nimikin sai alkunsa Härkätiestä ja Kantatie 52:sta, yhtyeen basisti, pitkän linjan soittaja Raimo Lyly avaa.

Lylyllä itsellään on ollut bändejä vuosien saatossa jo lähemmäs parikymmentä.

Hänestä on hienoa, että Somerolta löytyy vielä musiikin harrastajia, vaikka bändien määrä 1980-luvulta tähän päivään on ollut selvässä laskussa. Myös Oxroad 52 on valmiina ottamaan lisää keikkoja ja uusia jäseniä, etenkin laulaja olisi tervetullut lisä.

– Ensiksi ollaan täällä lavalla, ja saa nähdä missä sitten myöhemmin, Oxroad 52:n kuopus, 14-vuotias Axu Känsälä toteaa seuraavaa keikkaa odotellessa.

Kun kuulijat oli viritetty tunnelmaan rautalankamusiikin säestämänä, yleisön otti haltuun itsekin nuorena huipulle noussut laulaja-lauluntekijä Ilta . Konsertissa kuultiin monien muiden hittien lisäksi myös ennakkoon uusi julkaisu, kappale nimeltä Musta tuli sun .

Kaikki ei tarvitse olla selvää heti alussaKonsertin pääesiintyjä Ilta, oikealta nimeltään Ilta Silva , ei itse muista aloittaneensa laulamista tai soittamista, vaan hän uskoo syyn löytyvän musikaalisen perheen DNA:sta.

– Se tapahtui varmaan siinä samassa, kun opittiin puhumaan ja kävelemään, opittiin myös laulamaan ja musisoimaan, Ilta mainitsee pilke silmäkulmassa.

Ilta varttui Jyväskylässä neljästä sisaruksesta nuorimpana ja tituleeraakin itseään stereotyyppiseksi kuopukseksi: hän on aina tykännyt olla porukan keskipisteenä.

– Aina, kun isosisaruksilla tuli ystäviä kylään, tungin sinne viihdyttämään ja vedin kaiken huomion itseeni, hän kuvailee.

Jo nuoresta pitäen perheessä rohkaistiin esiintymään ja, koska kyse oli esillä olosta, sehän sopi nuorelle Iltalle. 15 ikävuoteen mennessä hän esiintyi jo lähes poikkeuksetta lähipiirinsä häissä ja ristiäisissä. Hänelle ei kuitenkaan tullut mieleenkään edes unelmoida siitä, että hän saisi vielä joskus tehdä musiikkia työkseen.

Opiskeluaikanaan Jyväskylässä Schildtin lukiossa Ilta tutustui Tina Jukaraiseen , joka kuuli hänen laulavan koululla järjestetyssä matineassa. Esityksen jälkeen Jukarainen tuli esittäytymään ja lupasi olla häneen yhteydessä valmistuttuaan manageriksi.

– Olin vähän että joo joo – olihan tuollaisia heittoja kuultu, Ilta naureskelee.

Pari vuotta myöhemmin puhelin kuitenkin soi, ja langan toisessa päässä Jukarainen ehdotti artistiuran aloittamista. Ilta oli vielä tällöin alaikäinen, joten tilaisuutta pohdittiin yhdessä vanhempien kanssa. Pian ajatustenvaihdon jälkeen management-diili oli solmittu ja Iltasta tuli etunimen lisäksi myös taiteilijanimi.

– Jälkeenpäin olen joskus miettinyt, että on varmaan hauskaa rakentaa artistiminä, jonka nimissä saa sanoa asioita, mitä ei muuten sanoisi. Mun artistius on kuitenkin paljon sitä kuka mä olen, enkä koe, että artisti- ja siviiliminää tarvitsisi erottaa liiemmin toisistaan, laulaja aprikoi.

Samaisessa managerointiyhtiössä, johon Ilta kiinnitettiin artistiksi, oli Jukaraisen lisäksi hänen hyvä ystävänsä Carla Ahonius , joka toimi muun muassa Suomen menestyneimmän rap-artistin Cheekin eli Jare Tiihosen managerina.

Yksi tärkeimmistä asioista, riippumatta siitä mitä tekee työkseen, onkin Iltan mielestä se, että ympäröi itsensä inspiroivilla ihmisillä, jotka tukevat ja kannattelevat elämän eri vaiheissa.

– Vaikka et vielä tietäisi täysin kuka olet, luota siihen, että olet hyvä juuri sellaisenaan, ja ympäröi itsesi hyvillä ihmisillä, jotka ovat hyväksi sulle. Ei pidä katsoa liikaa toisaalle, vaan etsiä rauhassa itsestään esiin se timantti, mikä sinussa on, hän kiteyttää.

Ponnahduslauta tähtiinIlta on nuoresta pitäen tehnyt omia lauluja, mutta lukioikäisenä niiden tekeminen oli hetken tauolla. Artistiuran aloitettuaan hän kuitenkin luonnollisesti taas aktivoitui ja työn alla oli useampiakin sessioita.

Lahjakas laulaja-lauluntekijä kirjoitti ylioppilaaksi 2015, ja samaisena vuonna hän oli ehtinyt vakuuttaa jo niin Ahoniuksen kuin Tiihosenkin taidoillaan. Vuoden loppupuolella Ilta julkaisi ensimmäisen julkisen ääniraitansa esiintymällä vierailevana solistina Cheekin superhitillä Sillat.

– Silloin en tajunnut vielä kauheasti musiikkialan termeistä, tai mitä tarkoitti, että albumi striimasi platinaa. Olin vaan tyytyväinen, että nyt se biisi on julkaistu, Ilta naurahtaa.

Ripeän startin jälkeen matka vei Helsinkiin, ja kolme vuotta myöhemmin hän valmistui muusikoksi Helsingin Pop & Jazz Konservatoriolta. Tähän päivään mennessä hän on julkaissut jo useita omia kappaleita, ja myös osa niistä on ylittänyt platinarajan.

Kappaleiden suurta suosiota voi osaltaan selittää Iltan tunteellisuus ja kyky eläytyä myös toisten tunteisiin sekä se, että hän ammentaa kappaleidensa aiheet eletystä elämästä. Biisit voivat saada alkunsa hänen omista tai hänen ystäviensä kokemuksista ja ihmissuhteista, mutta ne voivat juontaa juurensa myös täysin tuntemattoman ihmisen elämään, josta hän on sattunut kuulemaan tai lukemaan jotakin kautta.

– Parasta on se, jos biisit resonoivat ihmisissä ja saan palautetta, kuinka ne ovat auttaneet käsittelemään tunteita tai avaamaan uusia ajatuksia. Elämä ei ole aina helppoa, ja se sisältää paljon vastoinkäymisiä, mutta laulut ovat aina auttaneet mua käsittelemään niitä tilanteita ja toivon, että niistä on apua myös muille, hän avaa.

Palautteen antaminen on nykymaailmassa helpompaa kuin koskaan aiemmin, ja vaikka se sisältää hyviäkin puolia, tuo se kuitenkin oman haasteensa niin artistin kuin kenen tahansa elämään. Mielipiteiden myrskyssä oman ytimen löytäminen vaatii paljon, ja myös Ilta nimeää tämän yhdeksi suurimmista haasteista.

– Varsinkin nuorempana olin aika miellyttämishaluinen, ja silloin, kun kaikilla muilla on joku mielipide, itsensä ja omien mielipiteidensä löytäminen on haastavaa. Mun pitää jatkuvasti muistuttaa itselleni edelleen, kuka mä olen ja mitä mä haluan.

Unelmien alkutaipaleellaTulevan kesän keikkakalenterit alkavat olla täynnä, ja myös uuden biisin julkaiseminen siintää jo horisontissa. Tämä on silti Iltan mukaan vasta alkusoittoa.

– Mulla on niin isoja unelmia, etten ole vielä edes puolitiessä niissä, hän valaisee.

Pienestä pitäen Ilta on rakastanut laulujen ja äänen synnyttämistä, mutta myöskin synnyttämistä sen perinteisemmässä muodossaan: yksi hänen isoimmista unelmistaan on ollut päästä työskentelemään kätilönä. Artistius ja akuutit aikataulutkaan eivät ole saaneet sisäistä paloa sammumaan, vaan kätilöopintoja on takana jo kohta kolme ja puoli vuotta. Nykyinen elämäntilanne paistaa valovoimaisesta artistista kauas.

– Olen tällä hetkellä todella onnellinen; saan toteuttaa haaveitani ja olla se kuka olen, kaikkine tunteiden väreineen.

Myös lähipiirin kanssa yhdessäolo toimii hyvänä vastapainona tähteydelle.

– On todella tärkeää pitää jalat hyvällä tavalla maassa, ja mun mielestä ne pysyvät siellä parhaiten, kun on ympärillä ihania ihmisiä, jotka kävelevät kanssasi sitä matkaa, hän toteaa hymyssä suin.