Jamske Oy avasi toimipisteen Somerolle

0
Siivousfirman pyörittäminen vaatii Jaana Harjun mukaan paljon kalustoa ja koneita sekä autoja, joita myös Jamske Oy:llä on useita.

Teksti ja kuvat Timo Kalenus

Forssassa pääpaikkaansa pitävä siivous- ja kotipalveluja tarjoava yritys Jamske Oy laajensi toimintaansa ja avasi Somerolle, Kiiruuntielle, uuden toimipisteen. Kotitalouksille ja yrityksille siivouspalveluja tarjoava yritys on toiminut Forssan, Someron ja lähikuntien alueella vuodesta 2015 alkaen.
Firman omistaa Jaana Harju yhdessä tyttärensä Amanda Harjun kanssa. Jaana Harjulla on pitkä, yli 20 vuoden kokemus alalta. Ura alkoi Jokioisilla, jossa hän kouluttautui toimitilahuoltajaksi ja työskenteli pitkään Jokioisten kunnan palveluksessa.
– Olen Jokioisilta kotoisin ja työurani siellä aloittanut. Oikeastaan alalle päätyminen ja oman yrityksen perustaminenkin oli useamman sattuman summa, kun tarvetta ja kyselyjä siivouspalveluille alkoi olla enemmänkin, kertoo Jaana Harju.
– Tein töitä aluksi toiminimellä ja Jamske Oy:n perustin yhdessä tyttäreni kanssa 2015 Forssaan, josta käsin olemme siivousalan yritystämme pyörittäneet. Työntekijöitä on tällä hetkellä 17, joista kolme toimii vakituisesti Someron alueella, jatkaa Harju.
Siivousala on muuttunut viimeisten vuosien aikana paljon, kun menetelmät ovat päivittyneet. Ala on myös laajasti teknistynyt, kun koneita ja laitteita on käytössä yhä enemmän. Alan ammattilainen osaakin sekä oikean työjärjestyksen, että oikeiden puhdistusmenetelmien käytön. Lisäksi ensiarvoisen tärkeää on muistaa ergonomian tärkeys ja tietenkin asiakaspalvelun merkitys puhtaus- ja kiinteistöpalveluiden alalla.
– Viimeiset pari vuotta ovat olleet meille kasvun vuosia. Tuntuu, että siivouspalveluiden tarve kasvaa edelleen ja se näkyy meillä myös työmäärän ja työntekijöiden lisääntymisessä. Aikaisemmin ei työntekijöitä meinannut saada, mutta nyt hakemuksia tulee useita viikossa. Muutaman ukrainalaisenkin olen jo meille töihin ottanut.
– Tänä päivänä siivousala on haastavaa ja kilpailu kovaa, joten työntekijöiden ammattitaidosta on pidettävä huolta. Mekin koulutamme kaikki uudet työntekijät, ja he aloittavat työt aina kokeneemman kanssa. Lisäksi tämä on asiakaspalvelua, joten sosiaaliset taidot ovat tarpeen ja työyhteisöön pitää sopeutua, jotta meillä voi työskennellä.

Koti- ja yritys- siivouksien määrä kasvussa

Suomessa moni yksityinen vierastaa siivouksen ulkoistamista vedoten usein siihen, että siivoaminen on asia, jonka voi yhtä hyvin itsekin tehdä. Moni myös pohtii, uskaltaako päästää itselleen täysin vierasta ihmistä kotiinsa. Siivouspalveluita tarjoavien yritysten palkkalistalla on kuitenkin aina taustatarkistetut ja koulutetut siivoajat.
Ehkäpä yleisin syy siivoajan palkkaamiseen on ajankäyttö. Moni on valmis maksamaan pienen hinnan siitä, että saa omaan elämäänsä muutaman tunnin lisäaikaa viikossa tai kuukaudessa. Ylimääräisen ajan voi käyttää mielensä mukaan yhdessä perheen tai ystävien kanssa tai yksin rentoutuen.
Nuoret perheet ja työssäkäyvät pariskunnat ovat kasvava asiakaskunta. Toinen suuri asiakasryhmä ovat esimerkiksi korkean iän, sairauden tai vamman takia palveluita ostavat henkilöt.
Siivouspalveluita tarjoavissa yrityksissä eletäänkin pian kevätsiivousten kuuminta sesonkiaikaa, sillä kotisiivouksen kysyntä kasvaa jatkuvasti ja yrityspuolellakin on siivouspalveluita ulkoistettu merkittävästi.
– Someroltakin on meille tullut sen verran kyselyitä, että ilmeisesti on ollut pulaa siivousalan palveluista, mutta sama ilmiö on kyllä nähtävissä muuallakin. Ihmiset ovat myös huomanneet kotitalousvähennyksen, joka on tänä vuonna 60 prosenttia, ja sen saa tehdä verotuksessa myös siivouspalveluista, kertoo Jaana Harju
– Siivouspalveluiden tarve on viimeisten vuosien aikana lisääntynyt merkittävästi ja varmaan johtuu pitkälti tästä meidän nykyisestä elämänrytmistä, jossa kaikilla tuntuu olevan koko ajan kiire jonnekin ja kalenterit ovat täynnä erilaisia menoja.
– Nyt kun saimme Somerolle oman toimipisteen, niin voimme palvella asiakkaitamme entistä paremmin ja nopeammin sekä kustannustehokkaasti, kun matkat Forssasta tänne jäävät pois. Lisäksi olemme aina olleet tarkkoja työn laadusta ja saamamme palautteen mukaan olemme siinä myös onnistuneet. Ehkä myös tätä kautta meille on tullut lisää uusia asiakkaitakin.