Kulttuurigalleria avautuu 2. kesäkuuta

0
Kulttuurigalleriassa on pysyvästi esillä muotoilija Kaija Aarikan tuotantoa, joskin teemat vaihtuvat vuosittain.

Uusi matkailukohde Someron Kulttuurigalleria avaa ovensa Aholan talossa kaupungintalon vieressä torstaina 2. kesäkuuta.
Kulttuurigalleriassa on pysyvä, Somerolta kotoisin olleen muotoilijan ja yrittäjän Kaija Aarikan elämäntyötä esittelevä näyttely, jossa on esillä muotoilijan suunnittelemia esineitä yrityksen alkuajoista, vuodesta 1954 lähtien.
Kaija Aarikan elämäntyö -näyttelyn teema tulee vaihtumaan vuosittain. Tämän vuoden teemana on lasi- ja messinkiesineet. Näyttelyn nimi on Jäähileitä kuutamolla. Jäähile on lasinen kynttilänjalka vuodelta 1970 ja Kuutamo messinkinen kynttilälampetti vuodelta 1972, kertoo Someron Kulttuurin toiminnanjohtaja Liisa Mattila.
Toinen pysyvä näyttely on Someron veteraanien ja sotainvalidien Perinnehuone, johon on koottu sodissa sekä suojeluskuntien ja Lotta Svärd -järjestön toiminnassa käytettyä aineistoa ja esineistöä. Someron Sotaveteraanien Tukijaosto perusti museon 2009. Someron Sotaveteraanien Tukijaoston keräämään aineistoon on yhdistetty Somero-Seuran varastossa ollut aineisto, Someron Marttojen omistama entisen Lotta-kahvilan kalusto sekä Töykkäpellosta Sotainvalidien aineisto.

Kaari Utrion työhuone. (kuva Tanja Pohjaranta)

Ensimmäinen vaihtuva näyttely on somerolaisen kirjailijan Kaari Utrion näyttely. Utrio on myös kulttuurigallerian suojelija.
– Utrion näyttelyssä on esillä hänen ensimmäinen leikekirjansa vuosilta 1968–1972 ja uran 40-vuotisleikekirja vuosilta 2007–2008. Lisäksi vitriineistä löytyy esitelmien muistiinpanojen malliesimerkkejä, historiallisen romaanin suunnitelman muistiinpanot vuodelta 1999, kirjan eri muotoja, kirjallisen tuotannon esimerkkikappaleita, käännöksiä ja muuta aineistoa, Mattila paljastaa.
Lisäksi Kulttuurigalleriassa on esillä Someron kaupungin omistamaa taidetta, kuten Vitali Gubarevin neljä grafiikan työtä, Maila Ponkkosen kaksi öljyvärimaalausta ja Seppo Mannisen tilataideteos.
Someron Kulttuurigallerian ylläpitäjä on Someron Kulttuuri ry.
Hankkeelle on myönnetty Leader-rahoitusta.
Yhteistyössä ovat mukana Someron kaupunki sekä yritykset Aarikka Oy, AdaMaria ja Somerkirja. Yhteistyötä on tehty myös Naantalin, Espoon, Huittisten ja Porin museoiden kanssa.
Kulttuurigalleria tulee olemaan avoinna keskiviikosta sunnuntaihin. Nettisivut ja puhelin avautuvat 1. kesäkuuta.

Seppo Manninen