Kuuloauto saapuu torille

0
Kun kuuloauto edellisen kerran kävi Somerolla, niin kuulonsa testauttajia oli yli 40. Someron kuulokerhon vetäjä Matti Ryyppö on kuvassa keskellä.

Tuntuuko siltä, ettet kuule kunnolla?

Kuuloliiton kiertävä kuuloauto saapuu Someron torille ensi viikon maanantaina 9. toukokuuta. Siellä on mahdollisuus testauttaa, onko kuulo kunnossa. Ammattilaiset tulkitsevat heti tuloksen. Henkilö saa mukaansa testituloksen käyrineen paperilla.

Kuuloauton palvelu on tarkoitettu heille, jotka epäilevät kuulonsa heikentyneen, mutta jotka eivät vielä käytä kuulokojetta.

Jos kuulo on heikentynyt, niin hän saa henkilökohtaista neuvontaa, mitä seuraavaksi tehdä. Henkilön tulee varata aika terveyskeskukseen terveydenhoitajalle tai lääkärille; ja sittemmin pääsee lähetteellä tarkempiin tutkimuksiin.

Edellisen kerran kuuloauto kävi Somerolla ennen koronapandemiaa elokuussa 2019. Silloin suosio oli suuri; noin 40 henkilöä kävi mittauttamassa kuulonsa yhden työpäivän aikana.

Mittaukset alkavat maanantaina aamuyhdeksältä ja jatkuvat iltapäivään kello 16:een. Yhden henkilön testi kestää kymmenisen minuuttia ja maksaa viisi euroa.

Paikalle voi ampaista suoraan, mutta myös varata ajan etukäteen Someron kuulokerhon vetäjältä Matti Ryypöltä, p. 0400 223293.

Hänellä on ollut jo pitkään kuulolaite. Ryyppö sanoo, ettei kojetta kannata hävetä. Ne ovat nykyään hyvin huomaamattomia.

– Käyttäväthän ihmiset silmälasejakin, jotta näkisivät paremmin. Miksei siis kuulolaitettakin.

Kuulokojeesta olisi hyötyä arviolta 300 000 suomalaiselle. Jonkinasteinen kuulonalema on noin 800 000 suomalaisella. Suurimmalla osalla yli 75-vuotiaista on jonkinasteinen kuulon alenema.

Huonokuuloisten määrä kasvaa väestön ikääntyessä, mutta myös nuorten vapaa-aikana saamat meluannokset ovat lisääntyneet.

Someron kuulokerho toimii Salon Kuuloyhdistyksen alaisuudessa. Kerholla on tapaamisia kuukauden toisena maanantaina palvelutalossa Turuntie 14:ssä. Siellä vaihdetaan kuulumisia ja saadaan vertaistukea. Mahdollisuus on myös hoidattaa kuulolaitteitta, esimerkiksi vaihdattaa siihen pattereita.

Ennen koronapandemiaa tapaamisissa oli parhaimmillaan parisenkymmentäkin henkeä, mutta yleensä joukko on ollut hieman päälle kymmenen hengen.

Someron kuulokerhon vetäjä Matti Ryyppö sanoo, ettei kuulokojeen käyttöä kannata hävetä. Ihmiset käyttävät silmälaseja, jotta näkisivät paremmin. Kuulokojeen kanssa on samoin; sillä kuulee paremmin kuin ilman sitä.