Lähialueen yleisurheilulle 29 000 euron rahapotti

0
Tiistaikisojen toimitsijat ajanottokelloineen, Someron Esan puheenjohtaja Veera Hälli ja yleisurheilujaoston puheenjohtaja Kaisa Vasama-Kakko iloitsevat yleisurheilulle tulleesta rahoituksesta.

Someron Esan yleisurheiluvalmennukselle on myönnetty merkittävä kädenojennus, yhtenä kolmen naapuriurheiluseuran porukassa. Rahallinen tuki kahden vuoden aikana on 29 000 euroa.

Viime kesänä naapurit Someron Esa, Tammelan Ryske ja Forssan Salama aloittivat yleisurheilun yhteiset tekniikkaillat. Kullakin paikkakunnalla sai valmennusta kahdesti kesän aikana, yhteensä kuusi kertaa. Toiminnan rahoittivat seurat itse.

Seurayhteistyöllä laatua yleisurheiluvalmennukseen -hankkeessa opetus- ja kulttuuriministeriö, OKM, on nyt myöntänyt kolmen seuran yhteishankkeelle 25 000 euron rahoituksen. Myös Suomen Urheiluliitolta (SUL) on tulossa 4 000 euroa samaan tarkoitukseen.

– Niillä voimme tehdä ison loikan yleisurheilun kehittämisessä. Summa on merkittävä, koska se on suurin OKM:n hankkeelle myöntämä raha Suomessa, Someron Esan yleisurheilujaoston puheenjohtaja Kaisa Vasama-Kakko iloitsee.

Uusi lähestymistapa soveltuu erittäin hyvin urheilun kehittämiseen.

– Väki vähenee joka puolella, ja sen myötä urheilun tukijoukot yksittäisillä paikkakunnilla. On hyvä, että yhteistoiminnalla saadaan leveämpiä hartioita, Vasama-Kakko lausuu.

Raha mahdollistaa toiminnan lisäämisen jo pelkästään lajitekniikkailtojen määränkin osalta.

– Pystymme mahdollistamaan, että meillä on harjoitusryhmiä lapsille ja nuorille. Voimme tarjota koulutusta ja verkostoitumista valmentajille esimerkiksi leireillä.

– Vaikka on yksilölajeista kysymys, niin kuitenkin nykyajan nuoret tykkäävät harjoitella ryhmissä. Pienillä paikkakunnilla ei yhden lajin ympärille helposti saada omaa valmennusryhmää, mutta yhteistyöllä se onnistuu.

Luvassa on parempia päiviä sekä valmentajille että nuorille urheilijoille.

– Ja myös monipuolisempaa tarjontaa, enemmän ympärivuotista, jo varhaisemmasta vaiheesta alkavaa harjoittelua, kun vain kiinnostusta löytyy, Esan puheenjohtaja Veera Hälli innostaa.

OKM:n hanke ulottuu vuosille 2022–2023. Toiselle vuodelle on tarkoitus saada 20 000 euron avustussumma.

——————————————————-

Ulkopuolistakin valmennusta

Sauli Kaipainen
Hankerahoitukset mahdollistavat seurojen ulkopuolisen valmennuksen hankinnan ja lisäämisen.

– Ympärivuotisessa urheilukoulussa olemme jo ostaneet osittaista valmennusta Salon Vilppaan Minna Lampiselta. Minna on ihan ammattivalmentaja ja toi osaamistaan urheilukouluun, Kaisa Vasama-Kakko jatkaa.

Hankkeen myötä on valmennuksen lisäksi tarkoitus ostaa muitakin tukipalveluita.

– Esimerkiksi fysioterapiaa, ravintoneuvontaa sekä urheilijoiden henkisen hyvinvoinnin parantamiseen tähtäävää työtä. Hanke mahdollistaa kokonaisuuden.

Yhteissumma 29 000 euroa antaa siis varsin paljon paukkuja toiminnalle.

Kesän tekniikkailtojen jälkeen syksyllä on tarkoitus löytää valmennusryhmiä. Syksyn leiriviikkojenkin kartoitus on aloitettu. Toiminnasta saadaan viime syksyyn verrattuna jatkuvampaa.

– Kesäkuussa tarjoamme urheilukoulua joka viikko. Sen lisäksi tarjotaan treenejä kaksi kertaa viikossa. Tekniikkailtoja tulee nyt kaikkiaan yhdeksän. Syksyllä on urheilukoulun lisäksi lajikohtaisia ryhmiä.

Urheilukoulu toimii jokaisella paikkakunnalla erikseen, Forssassa, Somerolla ja Tammelassa. Yhteisiä ovat lajiryhmät.

– Jo viime talvena meillä oli yhteisiä harjoitusvuoroja Eerikkilässä. Saatiin jaettua kustannuksia, kun mukaan osallistui useamman seuran urheilijoita.

Hanke mahdollistaa nyt myös Eerikkilän vuorojen lisäämisen, Kaisa Vasama-Kakko muistuttaa.

Urheilukoulussa tulee olemaan erikseen maksu. Siihen saadaan kuitenkin apua kaupungilta, sponsoreilta ja talkootöinä. Seuran paukut riittävät paremmin, kun yhteistoimintaan on tarve pistää vähemmän omaa rahaa.

– Lisäksi meillä on varainhankintaa, kuten Ruokava-messut ja Esakallion tanssilavatoiminta.

Parempaan ollaan menossa.

– Meillä on ollut koronan takia hieman vaikeat vuodet. Onneksi on ollut hyviä vuosia siellä alla, Veera Hälli katsoo.

– Kiinteitä kuluja on kuitenkin ja lavan pyörittäminen on ihan eri tavalla liiketoimintaa. Neliöitä on niin paljon, että niistä väkisin on vastattavaa, Hälli jatkaa.

Nurkat eivät pysy kunnossa pitämättä. Ne vaativat oikeasti tekemistä.

———————————————-

Yleisurheiluviikko käynnistyy Yleisurheilufestareilla

Suomen Urheiluliitolta saatiin Someron Esassa viime vuonna rahoitus Yleisurheilufestarin järjestämiseksi. Nyt festari saa jatkoa.

– Järjestyksessä toiset Yleisurheilufestarit ovat Yleisurheiluviikolla, tiistaina 24.5.

– Tänä vuonna Somerniemen Musiikkiteatteri vetää alkujumpat, musiikin tahdissa. Sen jälkeen meillä on viisi eri lajipistettä. Siellä on kuulaa, keihästä, juoksua, pituushyppyä ja korkeushyppyä, Kaisa Vasama-Kakko selvittää.

Urheilijat ja valmentajat antavat lajeista vinkkejä lapsille ja lajipisteet kierretään ryhmissä.

– Sen jälkeen on vuorossa todella, todella hauska Sukkulaviesti , mihin tehdään täysin sekajoukkueet! Mukana on aikuisia ja lapsia. Se oli hauska osuus jo viime vuonna.

Lisäksi festareissa koetaan frisbeen puttauskisa.