Teksti Aulis Tiensuu, kuva Kari Eerikäinen

Säästöpankin kevätheitot ja samalla kotimaisen moukarinheiton Tour de Hammer -sarjan toinen osakilpailu heitetään huomenna lauantaina 21.5. puolilta päivin Someron urheilukentän maan mainiossa moukariringissä.

Järjestävän seuran Someron Esan Henri Liipola lähtee kilpailuun hienoisena ennakkosuosikkina, mutta miesten kärki on tasainen, kuten viime sunnuntain Kankaanpään kilpailukin osoitti.

Henri Liipola pitää Portugalissa maaliskuussa heitetyllä tuloksellaan 75,32 kauden kärkitulosta hallussaan lähes kahden ja puolen metrin erolla seuraaviin. Liipola, jonka neljä vuotta sitten heittämä ennätys on vain 15 senttiä kauden kärkeään parempi, on nyt ennätyskunnossa.

– Etelän leirillä parhaat heitot hipoivat 77 metriä ja hiljattain Liipola heitti Kohnamäen harjoituskentällä harjoituksen, jossa heittojen keskiarvo oli 75 metrin luokkaa, kertoi Liipolaa jo toistakymmentä vuotta valmentanut Someron kilpailun operaattori Kari Pihkanen.

Tiukimman vastuksen Liipolalle Somerolla tarjoavat pikku vammoista kevään mittaan kärsineet viime kisan voittaja Aleksi Jaakkola ja Aaron Kangas. Tuomas Seppästä ei työesteidensä vuoksi Somerolla tällä kertaa nähdä.

Tervo vastaan Kosonen

Naisten kilpailussa kärkikaksikko Krista Tervo ja Silja Kosonen ovat omilla lukemillaan, mutta kaiken kaikkiaan suomalaisnaisten taso heidän perässään on koko ajan nousemassa.

Tervo vei heti keväällä Kososelta Suomen ennätyksen heittäessään Portugalissa 74,40 ja löi viime sunnuntainakin Kososen reilulla kahdella metrillä heittäessään 71,46. Somerolla kumpi tahansa voi voittaa.

– Kosonen on harjoitellut kovin tehoin tähän saakka ja on nyt vähitellen keventämässä, jonka myötä todellinen kilpailukunto löytyy. Hän voi heittää ihan mitä tahansa, sanoi harjoitusryhmien yhteisissä treeneissä Siljan tekemistä seurannut Kari Pihkanen.

Kilpailussa mukana ovat myös Esan Johanna Witka ja Marika Virtanen. Witka on tekemässä uutta tulemista usean vuoden loukkaantumiskierteen jälkeen. Kolmella pyörähdyksellä heitot jo sujuvat, mutta neljällä pyörähdyksellä heittäminen on valmentaja Pihkasen mukaan vielä vähän hakusessa.

Marika Virtasella on Pihkasen mukaan paljonkin potentiaalia, jonka jalostaminen edellytysten tasolle vaatii vielä työtä ja oivaltamista. Mutta 60 metriä lähestynee hänelläkin pikkuhiljaa.