Liipola päihitti senttipelissä Kankaan ja Tervo Kososen

0
Henri Liipola kiskaisi voittoon.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Suomalaisten moukarinheittäjien parhaimmisto kokoontui Someron urheilukentälle perinteiseen Säästöpankin kevätheitot -yleisurheilutapahtumaan. Järjestelyistä vastasi Someron Esa.

Someron kisa oli myös edellisviikolla käynnistyneen Tour de Hammer -kilpailusarjan toinen osakilpailu. Se aloitettiin miesten kisalla, johon hyvää kevätvirettä väläytellyt Esan Henri Liipola lähti yhtenä suurimmista voittajasuosikeista.

Ensimmäisessä osakilpailussa kolmanneksi sijoittunut Noormarkun Nopsan Tuomas Seppänen ei päässyt kilpailemaan Somerolle ja samassa Kankaanpään kisassa voiton vienyt tamperelaisseura Vehmaisten Urheilijoiden Aleksi Jaakkola ei tälläkään kertaa päässyt sinuiksi Someron heittoringin kanssa.

Pahoissa tekniikkaongelmissa pyörähdellyt Jaakkola jäi kuudella yrittämällä ilman tulosta. Niinpä voittotaistelu jäi Liipolan ja Kankaanpään Seudun Leiskua edustavan Aaron Kankaan väliseksi mittelöksi.

Kaksikon välille kehkeytyi hieno ja myös kohtalaisen hyvätasoinen kamppailu ykköstilasta. Liipola avasi alkuvuoden toiseksi pisimmällä, 74,44 metriin kantaneella viskaisullaan, josta Kangas jäi toisen kierroksen vastauksellaan kahden sentin päähän.

Alkukauden kilpailuissaan tasaista ja varmaa tuloskuntoa esittänyt esalainen nakkasi kolmannella kierroksella parhaaksi jääneen kaarensa, johon kertyi mittaa 74,74 metriä. Päätöskierroksella Kangas kirjautti tulostaululle kauden henkilökohtaisen kärkinoteerauksensa 74,69, jääden siten viiden sentin marginaalilla kilpailun kakkoseksi.

Vain tulospiikki jäi puuttumaan

Kärkikaksikon kaikki mitatut heitot (10) kantoivat yli 73 metriä. Tuollainen perusvarmuus enteilee yleensä muutaman metrin pidemmälle ulottuvaa tulospiikkiä. Liipola sinkautti jo maaliskuussa Portugalissa uransa toiseksi pisimmän, 75,32 metrisen kaaren, eli viidentoista sentin päähän neljä vuotta sitten syntyneestä ennätyksestään.

– Eväät ennätysparannukseen ovat olemassa. Tänään syntyi hyvä sarja, josta vain sellainen piikkiheitto jäi puuttumaan. Tekniikka on nyt hyvin kohdallaan, mutta aivan ei vielä rohkeus riittänyt heiton loppuosan vetämiseen aivan täysillä, Liipola jutteli Someron kisan jälkeen.

Liipola on kahden osakilpailun jälkeen Tour de Hammer -sarjan kärjessä. Kiertueen viimeiset kilpailut järjestetään kesäkuun lopussa Oulussa, heinäkuun alussa Kaustisella sekä syyskuussa Rovaniemellä.

Seuraava mahdollisuus huipputuloksen tekemiseen moukarikaartille avautuu jo huomenna Lahden GP-kisoissa.

Krista Tervo (vas.) nappasi naisten kilpailun ykköspalkinnon yhden sentin voittomarginaalilla Silja Kososeen.

Tervo täpärästi ykkösnainen

Kevätheittojen naisten kilpailussa nähtiin vielä tuimaa miesten taistoakin tasaisempi kamppailu voitosta. Se päättyi yhden vaivaisen sentin erolla Karhulan Katajaisten Krista Tervon voittoon Turun Urheiluliiton Silja Kososesta.

Parin ensimmäisen heittokierroksen tunnustelun jälkeen Tervo latasi kolmoskierroksella komean 71,85 metrin moukarikaaren ja Kosonen puhkaisi ensimmäisen kerran kuluvalla kaudella 70 metrin rajan (70,04). Kososen seuraava riuhtaisu lennätti rautapallon lukemiin 71,84, eli sentin päähän Tervon johtotuloksesta.

Asetelmat säilyivät loppuun asti ennallaan, joten Kankaanpään kisan tavoin Tervo oli ykkönen ja Kosonen toinen. Koskaan aiemmin suomalainen naisheittäjä ei ole hävinnyt kotimaiselle kilpakumppanilleen yhtä kovalla tuloksella kuin Kosonen nyt Somerolla.

Terävimmän kärjen takana myös Kauhajoen Karhun Suvi Koskinen ja Varpaisjärven Vireen Kiira Väänänen äityivät hyvään tulostehtailuun. Koskinen nappasi kisan kolmossijan uransa toiseksi pisimmällä heitolla, johon kertyi mittaa 68,22 metriä. Väänänen sijoittui neljänneksi henkilökohtaisella ennätyksellään 66,67.

Johanna Witka

Esan heittäjistä Johanna Witka oli kilpailun viides kauden kärkinoteerauksellaan 55,74 ja Marika Virtanen seitsemäs (51,82).

Marika Virtanen

Someron Säästöpankin kevätheittojen tuloksia:

Miehet: 1) Henri Liipola SomE 74,74, 2) Aaron Kangas KankSL 74,69, 3) Roope Auvinen SjuIF 67,32, 4) Risto Kauppinen KangKi 65,95.

Naiset: 1) Krista Tervo KarhKa 71,85, 2) Silja Kosonen TuUL 71,84, 3) Suvi Koskinen KauhKa 68,22, 4) Kiira Väänänen VarpVi 66,67, 5) Johanna Witka SomE 55,74, 6) Charlotta Sandkulla IFÅs 55,39, 7) Marika Virtanen SomE 51,82.