Teksti Aulis Tiensuu, kuva Kari Eerikäinen

Moukarinheiton kotimainen kilpailusarja Tour de Hammer alkoi Kankaanpäässä miesten osalta erittäin jännittävänä. Kolea puuskainen vastatuuli haittasi heittoja, eivätkä heittäjätkään olleet vielä parhaassa vireessään.

Someron Esan Henri Liipola, joka pitää kauden kärkitulosta 75,32 Portugalissa vajaat kaksi kuukautta sitten heittämällä tuloksellaan, sai nyt tasapäistä vastusta Suomen muista parhaista. Alle 70 metrin jääneen avausheiton jälkeen Liipola otti toisellaan johtopaikan tuloksella 72,43. Aleksi Jaakkola heitti neljännellään sentillä ohi, johon Liipola vastasi samalla kierroksella tuloksella 72,87. Jaakkola ohitti toistamiseen Liipolan viimeisellään, joka kantoi 72,90 eli kolme senttiä Liipolaa pidemmälle. Liipolalla oli vielä vastusvuoro, mutta se meni mitättömäksi.

– En oikein pitänyt tuosta ringistä. Se oli vähän nihkeä, mutta kaikille sama, joten ei parane paljon valittaa. Joillakin paremmilla kengillä olisi voinut olla parempi heittää, Liipola tuumi.

– Treenikunto on hyvä. Tähän kisaan tuli harjoituksiin nähden vähän taantumaa. Varmaankin siksi, että kauden ensimmäinen kotimaan kilpailu jännitti ja se supisti heittoa.

Kilpailun kärkinelikko oli 86 sentin sisällä, sillä kolmanneksi heittänyt Tuomas Seppänen heitti 72,19 ja kotiringistään heittänyt Aaron Kangas 72,04.

Naisten kilpailun voittaja oli Krista Tervo viidennen kierroksen tuloksella 71,46. Silja Kosonen oli toinen tuloksella 69,08.Esan Johanna Witka avasi kesäkautensa 8. sijaan oikeuttaneella tuloksellaan 55,47.

Naisten B-kilpailussa Esan Marika Virtanen heitti kolmanneksi tuloksella 52,85. Virtanen teki tasaista työtä kaikkien kolmen mitatun heiton kantaessa 37 sentin sisälle. B-kisan voittaja Charlotta Sandkulla heitti 56,74.

Tour de Hammerin seuraava kilpailu käydään ensi lauantaina Somerolla, jossa on Suomen ehkä paras heittorinki. Miesten ja naisten kotimainen kärki ottaa silloin taas yhteen. Melkein voisi luvata, että silloin nähdään vieläkin kovatasoisemmat kilpailut, kuten monena viime vuotena on jo perinteeksi muodostunut.

Esan heittäjistä mukana ovat Henri Liipola sekä Johanna Witka ja Marika Virtanen.

Tähän saakka Someron Esaa edustanut Tommi Holttinen avasi Kuortaneella kesäkautensa voittamalla kilpailun kauden kärkituloksella 530. Holttinen tulee perjantai-iltana Someron urheilukentälle jakamaan seiväshyppyoppia lajista kiinnostuneille tytöille ja pojille.