Mikä on sinun ilonaiheesi?

0

Täytyy myöntää, että minulla on aika ihana työpaikka. Työni tällä hetkellä täällä Englannissa on se, että autan hoitoalalla työskenteleviä ihmisiä ylläpitämään omaa hyvinvointiaan. Kerran viikossa pidän vastaanottoa teho-osaston sairaanhoitajille, jotka saavat aikaa ja tilaa puhua ihan mistä tahansa.
Valmennan myös managereita ja autan heitä ratkaisemaan ongelmia ja johtamaan henkilökuntaa. Heillä ei ole helppoa juuri nyt, kun on edelleen niin iso vajaus henkilökunnassa sekä koronan että stressin ja siihen liittyvien sairaslomien takia.
Ehkä kiinnostavin osa työssäni on kuitenkin se, kun pidän workshoppeja (suomeksi ei ole kunnon käännöstä tästä sanasta – mutta ehkä seminaari ja työpaja ovat lähimmät) hyvinvoinnista.
Hyvinvointi on itsessään jo niin epäselvä sana, että on aina tärkeä puhua ensin siitä, mitä se kullekin tarkoittaa.  Aina tulee monta erilaista ehdotusta siitä, miten ihminen voi tietää, että hän voi hyvin tai huonosti.
Eilisessä workshopissa keskusteltiin myös niistä asioista, joista tulee paljon iloa. Nekin ovat tietenkin jokaiselle erilaisia. On yhä tärkeämpää nykymaailmassa välillä tietoisesti ladata akkujaan jollain konstilla. Kuitenkin olemme tässä nykymaailmassa usein niin kiireisiä, että emme ehdi edes ajattelemaan, mitkä näitä ilonaiheita voisivat olla.
Eilisillä osallistujilla oli monta ehdotusta. Kun tulin kotiin, mietin myös omia ilonkohteitani.  Itse saan paljon iloa paperitavaroista – terveisiä Englannista Someron kirjakauppaan, jossa olin säännöllinen asiakas Somerolla asuessani.
Rakastan myös lehmiä. Asuin pienenä tyttönä Lontoossa, jossa niitä ei tosiaan montaa ollut. Mutta kerran vuodessa kävin Suomessa ja vietin aina vähintään viikon maatilalla.
Suurimman osan ajastani tämän viikon aikana vietin navetassa lehmien seurassa. Näistä ajoista on hyvät muistoni muodostuneet. Nyt aina kun näen lehmiä, muistan lapsuuteni, kavereita, edesmenneitä sukulaisia ja iloisia aikoja. Tulee rauhallinen ja seesteinen olo.
Harvalla ihmisellä ei ole mitään huolia elämässään. Näin ollen kannattaa paneutua myös ymmärtämään, miten huolehtii omasta hyvinvoinnistaan. Asiasta kannattaa myös keskustella. Samalla tavalla kuin huonotuulisuus on tarttuvaa, niin on ilokin. Laitoin kysymyksen tästä aiheesta omalle Facebook-sivulleni. En voinut muuta kuin hymyillä lukiessani eri ihmisten vastauksia heidän ilonaiheistaan.
Toivon teille sinne Somerolle paljon iloa. Maailma on monella tavalla haastava paikka juuri nyt. Muistakaa pitää huolta itsestänne ja löytää omat ilonaiheenne. Omaan hyvinvointiin investoitu aika ei ole ikinä hukkaan heitettyä.

Jody Merelle
terapeutti