Somerolaisjoukkue vikelsi Harry Potterilla voittoon

0
Emma Lemberg yksinvikellyksen laukkaohjelmassa.

Yli 80 vikeltäjää aloitti kotimaan kilpailukauden Punkin tilan tallilla järjestetyissä vikellyskilpailuissa. Vikellysseura Vaulting Club Finland järjesti kilpailut yhteistyössä Punkin tilan tallin kanssa. Kilpailuissa nähtiin hevosen selässä suorituksia yksin-, pari- ja joukkuevikellyksessä kaikilla vikellyksen tasoilla.

Tuloksen saaneita kilpailuosallistumisia kertyi päivän aikana 99. Näistä 87 saatiin yksinvikellysluokissa, seitsemän parivikellyksessä ja viisi joukkueluokissa. Eniten suorituksia nähtiin yksinvikellyksen C-tasolla, jossa käynnissä vapaaohjelman suoritti 35 vikeltäjää.

C-tasolla ohjelmat esitetään käynnissä, B- ja A-tasolla laukassa. Ohjelmien koreografiat ja musiikit suunnitellaan yhteistyössä valmentajan kanssa.

Somerolta kilpailuihin lähti valmentaja/juoksuttaja Silja Ahosen luotsaama joukkue Team Melba. Joukkueessa mukana olivat opetushevonen Melba, Someron Ratsastajista Jenna Nieminen, Emma Lemberg, Veera Palomäki ja Elli Välttilä sekä Peppi Rasi Vaulting Club Finlandista. Somerolla vikeltävä Saga Nygård (SiRu), oli myös mukana yksinvikellyksessä. Joukkueen jäsenet kilpailivat myös omissa sarjoissaan yksinvikellyksessä sekä parivikellyksessä.

Yksinvikellyksessä C-tasolla oli mukana ensikertalaisia. Luokassa oli yhteensä 35 lähtijää. Jenna Nieminen vikelsi sijalle 14, Elli Välttilä sijalle 16 ja Saga Nygård sijalle 19.

Parivikellyksen B-ohjelmassa oli mukana vain yksipari, joten Emma Lemberg ja Veera Palomäki saivat suorittaa ensimmäisen parivikellyksensä laukkatasolla melko paineettomasti.

Emma Lemberg ja Veera Palomäki siirtyivät tällä kaudella B-tasolle. Ensimmäinen kilpailu onnistuikin yli odotusten. Emma sijoittui laukkaohjelmassa toiseksi ja Veera neljänneksi seitsemästätoista lähtijästä.

Joukkuekilpailussa Team Melba vei voiton upealla Harry Potter -teemaisella esityksellään.

Seuraavat kilpailut vikeltäjille on Hämeenlinnan Aulangolla 28.5.

Kaikentasoiset harrastajat aloittelijoista kilpailijoihin voivat harrastaa vikellystä Someron Hevosharrastekeskuksessa. Ratsastustaustaa ei tarvitse olla. Vikellystä Somerolla opettaa entinen maajoukkuetason vikeltäjä ja ratsastuksen mastertason opettaja Silja Ahonen.

Vikellys luokitellaan extremelajiksi. Se vaatii harrastajalta tasapainoa, voimaa, notkeutta ja rytmitajua. Hevosen selässä voimistellaan muun muassa käsillä seisten, polvivaa´assa, kuperkeikoilla, kärrynpyörillä ja monilla muilla liikkeillä. Ennen suoritusta on kattava verryttely, sillä lihasten on oltava lämpimät ennen hevosen selkään nousua. Vikellyshevosen on oltava vahva ja askelten tahdikkuus on tärkeä ominaisuus.