Someron pojille koripallon SM-hopeaa

0
ylhäällä korkaSomeron ja Salon koripalloyhteistyö kantoi päättyneellä kaudella komeasti SM-hopealle asti. Meskan mitalistit: Valmentaja Veli-Matti Laine (takarivi vas.), Sami Miskala, Aatu Stark, Seve Korpijärvi, Luukas Kyyrä, Pyry Laine, valmentaja Jani Mäenpää, valmentaja Justus Mäenpää (alarivi vas.), Arttu Hakamäki, Oskar Enbacka, Joni Salo, Oliver Enbacka, Johannes Mäenpää ja joukkueenjohtaja Netta Mäenpää.

Teksti Juha Laakso, kuva Miia Nokka

Lohjan Kisakalliossa kirjoitettiin somerolaisen koripalloilun historiaa: Viisi täkäläisen Arska-Basket -seuran pelaajakasvattia ja kolme taustaryhmän jäsentä saivat 14-vuotiaiden poikien Suomen mestaruusturnauksessa hopeamitalit kaulaansa.
Jo selviytyminen valtakunnallisesti kahdeksan parhaan joukkoon, eli SM-lopputurnaukseen, oli salolaisseura Mesucan ja Arska-Basketin yhteisjoukkueelta kova temppu. Kolmepäiväisessä finaalihuipentumassa ”Meska” jatkoi yllätyksiään kierroksesta toiseen ja vasta 14-vuotiaiden ikäluokan ylivoimainen hallitsija, vantaalainen Pussihukat onnistui pysäyttämään sen voittomarssin loppuottelussa.
Meska rynni Lohjan turnauksen alkulohkon voittoon kukistamalla Tampereen NMKY:n/Kangasalan Urheilijat pistein 78–71, tamperelaisen Raholan Pyrkivän 61–42 ja Kotkan Työväen Palloilijat 82–62.
Välierässä Meska sai vastaansa kovaksi tiedetyn Kaarinan Ura Basketin ja nujersi vielä senkin koriluvuin 72–63. Tie loppuotteluun oli auki ja SM-mitali varmuudella plakkarissa.

PuHu oli odotetun kova

Pussihukat oli jo ennalta pelottavan kova vastustaja, kuuluihan sen päättyneen kauden meriitteihin muun muassa kuudes sija ikäluokan Euroopan liigassa. Kun PuHu vielä Meskaa vastaan onnistui tavallistakin paremmin heittopelissään, ei vantaalaisten 93–52 pistevoitto ja Suomen mestaruus jättänyt selityksille sijaa.
– Vain jos itse olisimme onnistuneet aivan täydellisesti ja PuHulle olisi sattunut vähän heikompi päivä, olisimme voineet kamppailla finaalin voitosta. Kakkossija ja SM-hopea oli meidän pojiltamme joka tapauksessa aivan uskomattoman kova suoritus! Meskan päävalmentaja Jani Mäenpää iloitsi.
Erityisen arvon somerolais-salolaisen yhteisjoukkueen hyvä menestys saa, kun huomioidaan finaaliturnauksen materiaaliset erot: Meskan kymmenen pelaajan nipusta kaksi joutui loukkaantumisten vuoksi jäämään kannustusjoukkoihin ja joukkue selvitti viiden ottelun tiukan rypistyksen kahdeksan pelaajan voimin.
– Vastustajilla oli pelipöytäkirjassa pääsääntöisesti täydet kaksitoista nimeä ja olipa joillakin turnauksen aikana käytettävissä jopa viisitoista pelaajaa, Mäenpää kertoi.

Mäenpäät mitalisateessa

Somerolaiseen Mäenpään perheeseen tuli SM-koreilta peräti neljä mitalia, sillä Jani-isän ja kentällä kunnostautuneen Johanneksen ohella Meskan taustajoukoissa ovat läpi kauden olleet äiti Netta joukkueenjohtajana sekä Johanneksen isoveli Justus apuvalmentajana.

Arska-Basketin kasvateista hopeajoukkueeseen kuuluivat lisäksi Aatu Stark, Joni Salo, Luukas Kyyrä ja Arttu Hakamäki . Aiemmilla SM-sarjakierroksilla mukana oli myös Rasmus Heinonen.
Paimiolaiset Enbackan veljekset ja Suomusjärveltä kotoisin oleva Sami Miskala ovat puolestaan salolaisseura Mesucan juniorikoulun kasvatteja, kuten myös Pyry Laine , jonka isä Veli-Matti Laine toimi Meskan kakkosvalmentajana. Kevätkaudella ryhmään tuli lisää korinalusvoimaa Seve Korpijärven siirtyessä Uudenkaupungin Korihaista Meskan riveihin.

Enemmän treenejä Salossa ja Somerolla

Upean kauden pelannut Meska vetää nyt hetken henkeä, kunnes aloittaa toukokuun lopussa yhteisharjoittelun seuraavaa kautta varten.
– Tarkoitus on lähteä jälleen seurojen yhteistyöllä 15-vuotiaiden valtakunnalliseen sarjaan. Harjoituksia pidetään sekä Salossa että Somerolla ja treenikertojen määrää tullaan lisäämään. Seuraava isompi pelitapahtuma on elokuun lopussa Espoossa pelattava kansainvälinen Tallink-turnaus, Jani Mäenpää valotti menestysjoukkueen tulevaisuutta.
SM-lopputurnauksessa Meskan arvokkaimmaksi pelaajaksi arvioitiin joukkueen tehokkain korintekijä Pyry Laine. Luukas Kyyrä oli puolestaan omaa luokkaansa levypallojen kahmijana.
– Aivan yhtä lailla menestykseen tarvittiin puolustuksen ja pelinrakentelun erikoisosaajia, eli koko joukkueen panosta, päävalmentaja muistutti.

Kolmosdivarista neljäs sija

Meskan mainiota menestystä päättyneellä kaudella täydensi 14-vuotiaiden ikäluokan alueellista kolmosdivisioonaa pelannut joukkue. Se nappasi kevätkauden yhdeksän joukkueen runkosarjasta kolmannen sijan ja pääsi kamppailemaan kolmosdivarin aluemitaleista Tampereella pelattuun turnaukseen.
Välieräpelissä Meska taipui jatkoajan jälkeen sarjan mestaruuden lopulta vieneelle Uudenkaupungin Korihaille. Heti perään pelatussa pronssiottelussa Loimaan Korikonkarit oli hieman parempi, joten MesucaArska-Basketin lopulliseksi sarjasijoitukseksi tuli neljäs.

Koripallon 14-vuotiaiden SM-lopputurnaus/Lohja: 1) Pussihukat (Vantaa), 2) MesucaArska-Basket (Salo/Somero), 3) KTP (Kotka), 4) Ura Basket (Kaarina), 5) Tapiolan Honka (Espoo), 6) Tampereen NMKY/Kangasalan Urheilijat, 7) Raholan Pyrkivä (Tampere), 8) Helsingin NMKY 09.

Meskan hopeamitalistien piste- ja levypallokeskiarvot/ottelu:

Pyry Laine 20,4/6,6
Oliver Enbacka 5,4/3,8
Oskar Enbacka 9,4/2,4
Luukas Kyyrä 9/13,8
Seve Korpijärvi 16/8,4
Aatu Stark 2/2,8
Johannes Mäenpää 4/2,8
Joni Salo 2,8/4,8