SoPan A finaalitapahtumassa

0
A-tyttöjen SM-lopputurnauksessa mukana ollut SoPan joukkue esiintyi kuluneella kaudella myös naisten kakkossarjakentillä.

Teksti Juha Laakso, kuva Kari Eerikäinen

Lentopallon vanhimman juniori-ikäluokan, A-nuorten, Suomen mestaruudet on ratkottu. Someron Pallo oli mukana A-tyttöjen SM-lopputurnauksessa Laihialla.
SoPa oli selviytynyt kolmentoista joukkueen SM-finaalitapahtumaan välieräturnauksensa voittajana. Vappupeleissä vastus koveni ja pelien tasokin nousi kauden aiempiin vaiheisiin verrattuna selkeästi.
Lauantain alkulohkoavauksessaan SoPa kohtasi Nurmon Jymyn ykkösjoukkueen. Toisessa erässä somerolaiset taistelivat loppuun asti erävoitosta, mutta joutuivat kuitenkin lopulta taipumaan 0–2 (15–25, 23–25) tappioon.
Heti perään SoPa sai vastaansa Pihtiputaan Plokin ja hävisi tämänkin kamppailun erin 0–2 (21–25, 21–25). Voitto alkulohkon päätöspelistä olisi silti jättänyt SoPalle portin auki puolivälieräkarsintaan.
Kolmannessa pelissään somerolaisjoukkue kohtasi välierävaiheesta tutun Vaasan Kiiston. Tuolloin SoPa oli selvästi parempi, mutta lopputurnaukseen Kiisto oli saanut jalkeille huomattavasti vahvemman kokoonpanon.
SoPa voitti avauserän pistein 25–23 ja oli tiukasti mukana kakkoseränkin voittotaistelussa. Vaasalaiset onnistuivat kuitenkin tasoittamaan erävoitot (25–21), joten paremmuus piti selvittää kolmannessa erässä.
SoPa sai kolmanteen erän mainion startin (9–4), mutta vähitellen Kiisto hivuttautui rinnalle ja lopulta erä- ja otteluvoittoon pistein 15–13.
Kolmannen tappion jälkeen SoPa pääsi vielä pelaamaan karsinnan pääsystä alimpiin sijoituspeleihin (9.–12.). Vastassa oli jälleen Ploki, jonka 2–0 (25–8, 25–21) voitto jätti somerolaiset turnauksen peränpitäjiksi, eli SM-sarjan sijalle kolmetoista.

SoPan joukkueilla vahva kokonaispanos

A-tyttöjen loppuottelussa Rovaniemen Woman Volley kukisti Oriveden Ponnistuksen 2–1 ja pronssiottelussa Lempäälän Lempo-Volley varmisti himmeimmät mitalit nimiinsä 2–1 voitolla oululaisesta Haukiputaan Heitosta.
SoPa/Lentopallon pelikausi valtakunnallisella kärkitasolla oli kaiken kaikkiaan menestyksekäs. C-tytöt sijoittuivat lähes 130 joukkueen kilpailussa kymmenenneksi, B-tytöt päätyivät yli 80 yrittäjän joukossa sijalle kaksikymmentä ja A-tyttöjen joukkue oli lähes 40 joukkueen vertailussa siis kolmastoista.
Suomen mestareiksi tyttöjen ikäluokissa pelasivat WoVo (Rovaniemi), Haukiputaan Heitto (Oulu) ja Nurmon Jymy (Seinäjoki). Muut mitalisijat jakautuivat viidelle eri seuralle ja Jymy oli ainoa kahdessa ikäluokassa (B,C) kärkikolmikkoon yltänyt seura.
Marko Salorinnan ja Liza Mikkosen valmentamassa SoPan A-tyttöjoukkueessa SM-lopputurnauksen pelasivat Linnea Heinonen, Heta Mäenpää, Ella Kankaanpää, Iida Mikkonen, Siiri Salo, Minttu Grönholm, Muusa Koivusipilä, Fanni Juselius, Emeliina Tähtinen, Saana Salminen, Nea Mattila, Netta Lehtonen, Aleksandra Lehtinen ja Silja Palander.