Tuntematon sotilas, kolmas otto

0
Teatteri Tuntemattoman tämän kesäisessä Tuntematon sotilas -esityksessä on mukana vahva edustus Somerolta. Rooleissa ovat Nikolai Saukkonen (vänrikki Kariluoto), Petri Känkänen (alikersantti Rokka), Tiina Toivonen (Lyyti Rokka) sekä Ville Karvonen (alikersantti Lehto). Heidän lisäkseen näytelmässä ovat mukana tästä kuvasta puuttuvat Jorma Lastunen (vänrikki Koskela) sekä Juha Heikkilä (alikersantti Hietanen).

Teksti Olli Salomäenpää

Jokioislainen Teatteri Tuntematon on joutunut kokemaan saman kuin niin moni muukin kulttuuritoimija, kiitos jo liiallisuuksiin toistetun syyn takia. Kaikki tehty työ valuu hukkaan, eikä mitään voi tehdä. Muuta kuin yrittää sitkeästi uudelleen.
Näin kävi heidän yritykselleen tuoda Väinö Linnan klassikkoromaani Tuntematon sotilas omalle estradilleen. Ei onnistunut 2020, eikä 2021, mutta nyt näyttää paljon valoisammalta. Että joko päästäisiin ihan oikeastaan näyttämään työn tulokset myös yleisölle.
– Vaikka Tuntematon on meille romaanina kansakuntana tärkeä asia, niin itse asiassa sitä on tehty näyttämöversiona yllättävän vähän, näytelmän dramaturgi ja ohjaaja Sari Ojala kertoo.
– Linnan perikunta on hyvin tarkka näytelmän oikeuksista, mutta onneksi me olemme päässeet sen tänne tekemään.
Jokioislaisessa Tuntematon-versiossa on mukana 18 näyttelijää, joista kuusi on peräisin Somerolta. Nimilista on monille tuttu: Petri ”Könö” Känkänen (alikersantti Rokka), Juha Heikkilä (alikersantti Hietanen), Jorma Lastunen (vänrikki Koskela), Ville Karvonen (alikersantti Lehto), Nikolai Saikkonen (vänrikki Kariluoto) ja Tiina Toivonen (kertojalotta, Lyyti Rokka, laulu). Heille näyttämölle pääseminen on suuri helpotus.
– Olihan peruutukset suuri pettymys, haastateltavaksi saapunut nelikko toteaa.
– Mutta toisaalta, peruutukselle oli myös selkeä syy, eikä sille vain voinut mitään. Mutta jotain tästä porukasta kertoo se, että kaikki joiden piti olla mukana 2020 ovat mukana edelleen. Tämä on vahva todiste siitä, että vaikka teatteri paljon vaatikin, niin kyllä se myös antaa paljon takaisinkin.
– Sari on onnistunut roolituksessa mielestämme erinomaisesti, näyttelijät kiittelevät ohjaaja Ojalaa.
– Ainakin itselleni karjalaisen Antero Rokan näytteleminen haastamisineen on tullut lähestulkoon luontoisesti, Petri Känkänen toteaa.
Vänrikki Kariluotoa näyttelevä Nikolai Saikkonen tuntee omakseen roolin hyväntahtoisuuden ja isänmaallisuuden, tavallisen perusihmisen, joka on hoitamassa velvollisuuttaan.
Ville Karvonen on puolestaan pohtinut alikersantti Lehtona ihmisten erilaisia lähtökohtia omaan elämään.
– Mielestäni Lehto ei saanut parhaimpia mahdollisia eväitä elämäänsä, jonka vuoksi hän sitten turvautuu ohjenuorana väkivaltaan, elämä on hänelle selviytymiskamppailu, Karvonen pohtii.
Tiina Toivosen esittämä Lyyti Rokka, joka on hahmona tullut tiedostetuksi luultavasti vasta viimeisimmän Aki Louhimiehen ohjaaman elokuvan myötä, vaikka hahmo romaanissa esiintyykin, on tässä näytelmässä näkyvässä roolissa kertojana ja laulujen myötä.
Sota-aika ja sen aiheuttamat moninaiset vaikutukset tuntuvat yhteiskunnassamme edelleen varsin vahvoina. Vaikka Tuntematon sotilas on meillä kansakuntana lähestulkoon dna:ssa, ja monien perinteisiin kuuluu katsoa se itsenäisyyspäivänä, on Ukrainan tilanne uutisointeineen ja meille saapuneine pakolaisineen tuonut sodan julmuuden jälleen kerran konkreettiseksi.
Onko se liikaa tässä tilanteessa, olisiko ollut parempi jättää näytelmä nyt esittämättä?
– Tiedostamme hyvin vahvasti, että tilanne saattaa monia ahdistaa, koko ryhmä ohjaajaa myöten tunnustaa.
– Sota on meidänkin historiaamme, sitä ei voi pyyhkiä pois. Mutta koemme vahvasti, että pohjimmiltaan Tuntematon sotilas on hyvin sodanvastainen teos. Se on ihmisten selviytymistarina kovassa paikassa. Tarina ihmisten hitsautumisesta yhteen paineen alla. Tarina, jossa ihmiset saavat voimaa ja turvaa toisista ihmisistä.
– Me koemme versiomme kauniine musiikkeineen suorastaan voimaannuttavaksi sekä puhdistavaksi. Joten pelko pois, emme halua aiheuttaa ahdistavia tunteita, päinvastoin.

Teatteri Tuntematon, Jokioinen: Tuntematon sotilas, esityksiä 28.5.–19.6. aikana