Ysipallon tuplamestari

0
Viime lauantain hyvät otteet siivittivät Jani Lehdon kolmannen kerran ranking-sarjan kausifinaaliin.

Teksti Juha Laakso

Pool-biljardin ysipallopelin Someron ranking-mestaruussarjan seitsemäs ja kahdeksas pelikausi vietiin Someron keilahallissa päätökseen muutaman viikon välein. Somerolaislähtöinen Toni Ahola voitti molemmat mestaruudet ja hänellä on nyt tilillään jo neljä ranking-sarjan voittoa.
Aikoinaan keskeytyneen kauden 2020–21 kahdeksan parhaan pelaajan välinen finaalitapahtuma käytiin pääsiäislauantaina. Loppuottelussa Ahola kukisti somerolaisen Janne Lindroosin erävoitoin 7–1. Kolmanneksi sijoittui kahdesti (kausilla 2017–18 ja 2019–20) ranking-sarjan mestaruutta juhlinut forssalainen Toni Pajuniemi .
Tuoreimman pelikauden, 2021–22, aikana ranking-sarjassa päästiin taas palaamaan perinteiseen kausiaikatauluun, eli finaalihuipentuma pelattiin keilahallissa toukokuun viimeisenä lauantaina. Mukana oli tuttuun tapaan runkosarjan kuudessatoista osakilpailussa kahdeksan eniten sijoituspisteitä kerännyttä pelaajaa.
Kevään 2019 mestari, somerolaislähtöinen Jani Lehto, voitti kolme tiukkaa peliä peräkkäin, varmistaen paikkansa finaaliturnauksen loppuotteluun. Runkosarjassa eniten pisteitä saalistanut Lindroos taipui kolmannen kierroksen ottelussaan Pajuniemelle ja päätyi jakamaan viidettä sijaa Jussi Mäkisen kanssa.
Pajuniemi hävisi seuraavalla kierroksella Ville Tuomalalle, joten forssalaisen tämän kauden sijoitukseksi tuli neljäs. Turkulainen Tuomala, Someron verkapöytien vakiovieras monen kauden ajalta, haastoi sitten Aholan kamppailuun toisesta finaalipaikasta.
Päivän edetessä pelissään varmistunut Ahola ei jättänyt Tuomalalle juurikaan mahdollisuuksia, vaan eteni loppuotteluun Lehtoa vastaan erävoitoin 5–1.

Uusinta kuuden vuoden takaa

Lehto pääsi niskan päälle finaalin avauserässä, mutta siitä eteenpäin Ahola hallitsi pöytää suvereeniin tyyliin. Erityisen ihailtavaa, ja pelin kannalta ratkaisevaa, oli Aholan tarkkuus ja varmuus ”kivipallon” kuljettelussa. Pussitukset, jopa täyden erän kestoisine pöydän tyhjennyksineen, olivat helpon näköisiä, sen jälkeen kun kivi oli asettunut sentilleen Aholan haluamaan kohtaan.
Pääsiäisfinaalin tavoin Ahola sinetöi kevään toisenkin ranking-mestaruutensa eräluvuin 7–1. Täsmälleen samoin lukemin Ahola nappasi ensimmäisen mestaruutensa Lehtoa vastaan keväällä 2016. Viime lauantain ensimmäisessä keskinäisessä kohtaamisessa Lehto oli parempi erin 5–3 ja raivasi sen voiton turvin tiensä loppuotteluun.
Hiljattain 23 vuotta täyttänyt Ahola oli syystäkin tyytyväinen tämänkertaisen kausifinaalin esityksiinsä.
– Peli kulki yllättävänkin hyvin siihen nähden, etten ole näiden Someron kisojen lisäksi pelannut enkä harjoitellut juuri lainkaan, Helsingissä asuva ja opiskeleva Somerniemen kasvatti kommentoi.
Kolmannen kerran sarjafinaaliin asti selviytynyt Lehto pelasi myös erinomaisen turnauksen. Finaalissa hänellä oli voittamansa avauserän jälkeen suuria vaikeuksia pelirytmiin pääsemisessä, johtuen Aholan pitkistä pussitusjaksoista, joita Lehdon oli seurattava pitkät tovin peliareenan laitamilta.

Ysipallon Someron ranking-mestaruussarjan finaaliturnaus kaudella 2021-22:

1. kierros: Jussi Mäkinen – Janne Lindroos 5-2, Jani Lehto – Esko Vatanen 5-4, Toni Ahola – Ville Tuomala 5-4, Toni Pajuniemi – Mika Salminen 5-3.

Jatkopelit: Lehto – Mäkinen 5-4, Ahola – Pajuniemi 5-2, Lindroos – Vatanen 5-4, Tuomala – Salminen 5-2, Pajuniemi – Lindroos 5-3, Tuomala – Mäkinen 5-2, Tuomala – Pajuniemi 5-3, 1. finaalikarsinta: Lehto – Ahola 5-3, 2. finaalikarsinta: Ahola – Tuomala 5-1 ja loppuottelu: Ahola – Lehto 7-1.

Lopullinen järjestys: 1) Ahola, 2) Lehto, 3) Tuomala, 4) Pajuniemi, 5) Lindroos ja Mäkinen, 7) Vatanen ja Salminen.

Runkosarjapisteet (osakilpailuvoitot): Lindroos 109 (3), Pajuniemi 99 (4), Vatanen 91 (2), Ahola (4) ja Tuomala 84 (1), Lehto 70, Salminen 60, Mäkinen 54 (1), Jani Lindroos 46, Jussi Merivirta 45, Perttu Olenius 32, Ari Mäkitalo 27. (31 pelaajaa pisteillä).

Kauden 2020-21 finaalin kärki: 1) Ahola, 2) Lindroos, 3) Pajuniemi.

Ranking-sarjan voittajat: 2014-15: Joonas Laakso, 15-16: Toni Ahola, 16-17: Ahola, 17-18: Toni Pajuniemi, 18-19: Jani Lehto, 19-20: Pajuniemi, 20-21: Ahola, 21-22: Ahola.