Asukasluvussa muutosta -10

0

Asukasluku Somerolla oli tammikuussa 8 540 henkeä ja maaliskuun lopussa 8 530. Syntyneitä oli 5 ja kuolleita 12.

Huonoimmillaan tulos oli tammikuussa, jolloin luonnollinen väestönlisäys oli -14 henkeä. Maaliskuussa tilanne oli puolet parempi, luonnollinen väestönlisäys -7 henkeä, mutta edelleen siis negatiivisen puolella.

Muuttoliikkeessä Somero oli positiivisen puolelle. Kuntien välinen tulomuutto oli 19 henkeä ja lähtömuutto 16.

Lukemien kehittyminen johti valtuustossa muutamaan puheenvuoroon. Riitta Lehtinen (sd.) puheli lapsiperheiden sijaan seniori-ikäisistä mahdollisista muuttajista.

–Syntyneiden määrä viime vuonnakin vaikuttaa kovin pieneltä, kun vertaa lukemaa menehtyneiden määrään. Kokonaisuudessaan luvut ovat muuttoliikkeenkin kanssa aika karua luettavaa.

Hän meni seuraavaksi tulevaan strategiapäivitykseen.

– Jos nyt jätettäisiin vähäksi aikaa niiden lapsiperheiden tavoittelu muuttamisessa. Otettaisiin tavoitteeksi saada tänne seniori-ikäisiä ihmisiä. Kaikki taulukoita ja prosentteja rakastavat ihmiset tietävät, että heistä noin 7 prosenttia vaatii rankinta tehostettua hoitoa. Siihen asti he ovat verrattain hyviä veronmaksajia kunnalle.

Riitta Lehtinen muistutti, ettei Somero ole ainoa kunta, mikä Suomessa taistelee vähäisten syntyvyyslukujen kanssa.

– Vaihtoehto olisi, että saataisiin tänne seniorisäpinää!

Mikko Virtanen (kesk.) jatkoi Lehtisen ajatusmallia ja kannatti selvitystyön ja tilastoinnin tekoa.

– Itseäni ainakin kiinnostaisi tietää Somerolle tulijoista, millainen ikäjakauma heillä on. Saataisiin tulkintaa, ovatko jotkut tietyt päätökset meillä vaikuttaneet heidän tuloonsa. Ja voitaisiin samalla hieman suunnitella myös tulevaa, Virtanen ehdotti.