Etelä-Suomen ainoat juhannuskisat Somerolla

0
Silja Kosonen

Teksti Aulis Tiensuu, kuva Kari Eerikäinen

Someron Esa on jo yli kahdenkymmenen vuoden järjestänyt juhannusaaton yleisurheilukisoja, jotka ovat tänäkin vuonna eteläisen Suomen ainoat. Kilpailujen ilmoittautuminen on auki kilpailukalenterin nettisivuilla tiistain myöhäisiltaan, mutta mattimyöhäiset pääsevät mukaan vielä jälki-ilmoittautumalla hyvissä ajoin kilpailupaikalla. Esan yleisurheilujaoston puheenjohtaja Kaisa Vasama-Kakko odottaa vieraiden ohella seuran omien urheilijoiden runsasta mukanaoloa.
Aivan Suomen parhaita huippuja mukana ei kovin montaa tällä kertaa ole, sillä Oulussa järjestetään juhannuspyhinä arvokisavalintojen kannalta tärkeät rankingkilpailut. Silja Kosonen ei Ouluun matkusta, vaan ex-esalainen nähdään jälleen Somerolla. Kosonen on MM- ja EM-kisapaikkansa jo lunastanut viimevuotisilla näytöillään.
Kosonen on ilman näyttöpaineita saanut keskittyä arvokisakesään harjoittelemalla, mutta vähitellen tuloskuntonsa odotetaan nousevan huippuunsa heinäkuun puolivälissä USA:ssa alkavien MM-kisojen lähestyessä. Kuukausi sitten hän heitti Someron maan mainiosta ringistä kauden parhaansa 71,84 ja viimeksi Paavo Nurmen kisoissa Turussa 70,10, vaikka oli edellisenä päivänä saanut kolhuja itsestään vierivän auton ja oman autonsa väliin jäämisestä.
Esan Johanna Witka ja Marika Virtanen hakevat kisassa myös kauden parhaitaan. Somerolla ratkotaan samalla miesten ja naisten Varsinais-Suomen piirin moukarinheittomestaruudet.
Witka osallistuu myös Oulun kisaan, jossa juhannuskisat tällä kertaa väliin jättävä Henri Liipola kerryttää rankingpisteitään.
Someron ringissä nähdään kuitenkin M19-sarjaan noussut viime vuosina Esaa edustanut SE-heittäjä Max Lampinen, joka pienten alkukesän vaivojen väistyttyä avaa kilpailukautensa.
Someron Esa on panostanut kilpailuihin hankkimalla digitaaliset laitteet kaikkien suorituspaikkojen live-tulospalvelun toteuttamiseksi.
– Toivon mukaan nämä ovat vanhan rapistuneen urheilukentän viimeiset juhannuskisat ja loppukesästä alkavan kenttäremontin myötä olosuhteet seuraavien vuosien kisoille tulevat myös suorituspaikkojen ja huoltotilojen osalta ajanmukaisiksi.

Max Lampinen