Isot toimitilajärjestelyt alkavat kahden yrityksen kesken – Uusi halli tulossa Ruunalaan

0
Toimitilajärjesteyt koskevat RP-Elementtiä, Someron Rengasta ja Vilartia. Uusi halli valmistuu noin vuoden vaihteessa Liiketien varteen Ruunalan teollisuusalueelle.

RP-Elementin yrittäjä Jouni Ruponen ryhtyy rakentamaan Forssantien tuntumassa olevalle Ruunalan teollisuusalueelle reilun kokoista hallitilaa. Rakentaminen alkaa mahdollisimman pian.

Someron ympäristölautakunta myönsi luvan Liiketien varteen sijoittuvalle 720 neliön korjaamohallille. Ulkomitat ovat 40 x 18 metriä, sisäkorkeus 6 metriä.

Rakennuspaikan koko on 6 082 neliötä. Peltivuorattuun halliin tulee 7 nosto-ovea. Kokoinasneliömäärä sisältää 45 neliön asiakaspalvelutilat sekä myös sosiaalitilat.

Rakentaminen ratkaisee kerralla kahden yrityksen toimitilatarpeet. Someron Renkaan omistajat Santeri Ruponen sekä Heli ja Markus Mäki ovat olleet vuokralla Ohratiellä hallissa, jonka omistaa Teemu Heinosen Vilart Oy.

Rengasliikkeen vuokrasopimus nykyisissä toimitiloissa päättyy ensi tammikuussa. Teemu Heinonen on puolestaan tähynnyt nykyistä toimivampia ja isompia tiloja yritykselleen.

Vilart toimii tällä haavaa Someron Palvi Oy:n omistamassa kiinteistössä Pärnämäen Lummetiellä.

Nopeasti liikkeelle

– Välittömästi pitää lähteä rakentamaan. Tarkoitus on, että halli olisi kunnossa jo tämän vuoden puolella. Omaa tuotantoa en siihen siirrä. Nykyisissä tiloissa jatketaan ja kaikki toimii siellä ennallaan, Jouni Ruponen toteaa.

Someron Rengas tulee valmistumisen jälkeen tiloihin vuokralle.

Korjaamohalli on rakennusluvassa nimikkeenä. Sen mukaan luvat on haettu, mutta halli itsessään antaa mahdollisuuksia muokata jatkossakin erilaisia toimitilaratkaisuja. Tätä puoltaa nosto-ovien määräkin.

Jouni Ruponen on suunnitellut niin, että Somerolla voi saada uudenkin vuokralaisen jatkossa, mikäli se joskus tulevaisuudessa olisi tarpeen.

Parempi toimivuus

Vilartin yrittäjä Teemu Heinoselle isommat tilat ovat vain eräs syy muuttotarpeeseen. Muutos on vähäinen, noin 500 neliöstä noin 600 neliöön, mutta päälle tulevat muutkin edut.

– Ensinnäkin olen ollut vuokralla Someron Palvi Oy:llä ja nyt sain ostettua oman hallin. Lisäksi Ohratiellä päädyssä on isot ovet ja kyljessä pieniä, ne sopivat käyttööni paremmin. Halli on myös tontin nurkassa eikä keskellä pihaa.

– Saamme tarpeet paremmin pitkänä tavarana sisään, ja valmiina tuotteina toisesta päädystä ulos. Täällä nykyisessä olemme joutuneet vekslaamaan niitä edestakaisin. Rakennusoikeuttakin on jäljellä, Teemu Heinonen yksilöi eroja.

Vaikka vuokrasopimus päättyy tammikuussa, Heinonen pyrkii ajoittamaan Vilartin muuttoa vähän myöhemmälle. Ajatuksissa on päästä helmi–maaliskuussa muuttamaan omaan tilaan.

Teemu Heinosella on myös haaveita siltanosturin hankinnasta. Ohratien hallin parempi sisäkorkeus antaa paremmat mahdollisuudet nosturinkaltaiseen varustukseen.

Hyvän saumaan

Toinen suunnitelmissa oleva hallihanke, Huolto-osa Somero Oy:n aikomukset rakentaa itselleen uusi halli Jokioistentien ja Tehdastien kulmaukseen, otti aikalisän. Heli ja Markus Mäki kuin myös Santeri Ruponen ovat tyytyväisiä mahdollisuudesta siirtää rakentamisen ratkaisu tuonnemmaksi.

He ovat haaveilleet kauan uudesta korjaamosta, jossa saman katon alle mahtuisivat kaikki heidän toimintansa. Tällä hetkellä liiketoimintaa sijaitsee kolmessa eri toimipisteessä, korjaamo omassaan, kuten myös rengasliike ja pienkonekorjaamo kumpikin omilla tahoillaan.

Rakennuslupaa omalle hankkeelle ja uutta hallia varten haettiin viime syksynä, sillä ajatuksena oli aloittaa rakentaminen tänä keväänä.

– Hanke vaatii vähän vielä ajattelutyötä. Saamme lisää aikaa omaa hallia varten. Ajatukset yhdistyivät siihen, että Jouni oli haaveillut omasta vuokrahallista jo pidemmän aikaa. Siksi tästä tuli meille paras ratkaisu, kun rengasliike vaatii uudet tilat, Heli Mäki toteaa.

Heli Mäki sanoo Jouni Ruposen rakennushankkeen tulevan hyvään saumaan.

– Meidän projektimme on niin valtavan suuri. Meillä ei ole hätä asian kanssa. Kiire poistuu, kun rengasliike saadaan uusiin tiloihin. Saamme lisäaikaa.

– Tämän hetken maailmantilanne on epävarma ja rakennuskustannukset ovat nousseet todella suuriksi, että koimme riskin olevan liian suuri. Keskitämme voimavaramme nykyisten palveluidemme vahvistamiseen.

Näkyvyyttä rengasliikkeelle

Rakentamisen ajoitukset ovat tilannekohtaisia.

– Lupapiirustukset ovat valmiit ja rakennepiirustusten sekä pohjatutkimusten valmistumista odotellaan. Pohjatutkimuksia tontilla tehtiin jo ennen juhannusta, että saadaan paalutus käyntiin ja tehtyä kunnon halli, RP-Elementin yrittäjä Jouni Ruponen pohtii.

– Valmistelussa kuluu yllättävän pitkään. Mutta tarkoitus on saada halli tämän vuoden puolella kuntoon.

Kattoristikot tulevat olemaan RP-Elementin omaa tuotantoa. Oma kädenjälki saadaan mukaan. Muutoin hallissa on kantava teräsrunko, lämmönlähteenä rakennusluvassa on ilmavesilämpöpumppu ja lattialämmitys.

Halli tulee näkymään Jokioistentielle. Rengasliikkeenkin on hyvä saada itselleen näkyvyyttä ja liiketila tulee nyt sijainniltaan paremmalle paikalle.

Kaavanmukainen rakennusoikeus tontilla on 2 434 kerrosneliötä, joten varaa on tarvittaessa laajentamiseen.

Katto on musta ja seinät hopeanharmaata, listat ovat tummanharmaat. Ovet ovat harmaata alumiinia.

– On valitettavaa, ettei Somerolla aloiteta nykyistä useamminkin rakentamaan teollisuushalleja. Kun saataisiin yrittäjiä tulemaan, että saataisiin työpaikkoja. Nyt väestö vain tuntuu häviävän. Eläkeläiset jäävät ja nuoret suuntaavat pois, tietysti työn perästäkin, Jouni Ruponen pohtii Someron haasteita.