Jotta jokainen voisi kasvaa oman tarinansa mittaiseksi

0
Tasaisen ja tasokkaan puhekilpailun voittajakolmikko Vilja Kesäniemi, Emmi Hätönen ja Vilho Välttilä.

Puhekilpailussa mieleenpainuvia ajatuksia ja tempaavaa esiintymistä

Yläkoulun yhdeksänsien luokkien oppilaat olivat perinteikkäästi harjoitelleet kevääseen kuuluvaa puheen kirjoittamista ja pitämistä. Hyvin tuloksin, kuten auditoriossa pidetyn puhekilpailun yleisö ja tuomaristo saivat kisan kokea.

Hyvän puheen aihe on itselle tärkeä, tunteisiin sekä ajatuksiin vaikuttava. Se saa kuulijan ajattelemaan maailmaa ehkä jollakin uudella ja toisella tavalla, puhujan omien kokemusten opastamana.

Kilpailun ohjeistus on selkeä. Jokainen 9.-luokkalainen pitää ensin omassa luokassa vaikuttavaan puheen, joka kuuluu opetussuunnitelmaan. Opettaja luokan kanssa yhdessä valitsee joka luokalta kaksi parasta puhetta puhekilpailuun. Puheen pituus on 3–5 minuuttia ja sen pitää vaikuttaa kuulijoihin. Muuten aihe on vapaa.

Ansiokasta opetusta puheiden pitämisestä olivat oppilaille antaneet äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, draamaopettaja Helena Jalo sekä äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Marjo Salonen .

Tuomariston puheenjohtajana oli ilmaisutaidon opettaja Olla-Riitta Mäkelä . Kuusihenkiseen tuomaristoon kuuluivat lisäksi Somero-opiston koulutuskoordinaattori Riitta Ryhtä , tutor-opettaja Maarit Laurento , Somero-lehden toimittaja Sauli Kaipainen sekä Someron lukiota edustaneet oppilastuomarit, 2. vuoden opiskelija Rosa Fonsell ja 1. vuoden opiskelija Tuukka Koskinen .

Olla-Riitta Mäkelä kehui ysien puheita. Hän piti osallistuneita voittajina jo pelkästään siksi, että siinä tullaan yleisön eteen.

– Puheen pitäminen yleisön edessä on yksi kolmanneksi suurimmista peloista, mitä ihmiskunnalla on. Olette voittaneet suuren kynnyksen tulemalla tänne eteen. Minulla lukee paperissani teidän kaikkien puheista vain pelkkiä plussia.

Voittajat julistettiin:

– Kolmannelle sijalle olemme valinneet rehellisen, aidon, herkän, mutta voimakkaan puheen ja puhujan, jolla oli selkeä ääni, jonka puhe oli hyvin monipuolinen ja joka tuki faktoja omakohtaisilla kokemuksilla: Vilja Kesäniemi .

Kakkosen hän julisti samoin alkusanoin kuin kolmosen. Jatkona oli, ”jonka puhuja tuki puhetta omakohtaisilla kokemuksilla, ja puhe oli koskettava, liikuttava ja varmasti jäi jokaisen mieliin”: Vilho Välttilä .

Voittajallekin kuultiiin sama aloitus. Loppuna kerrottiin puheen hieman eronneen muista, mutta rajan vetämisen oli todettu olevan äärimmäisen vaikeaa.

– Ansiokkaasti loistavalla puheella, loistavalla esiintymisellä, faktoilla ja tunteisiin vetoamisella sekä puheella, johon jokaisella oli äärimmäisen helppo samaistua. Voittajaksi valittiin Emmi Hätönen .

Tärkeä yleisön suosikki oli äänestetty kaikkien oppilaiden kesken QR-koodein . Tämän kisan voitti Vilho Välttilä huikealla 48 prosentin osuudella äänimäärästä.

Juontajapari Venla Priimägin ja Venla Välttilän haastattelussa Emmi Hätönen mainitsi olonsa hämmentyneeksi. Aiheen keksimistä hän oli pitänyt ”tosi vaikeana”. Ideoita oli ollut liiankin monta, mutta hän oli lopulta lähtenyt sillä, mistä hänellä oli eniten omaa kokemusta. Hänen oma suosikkinsa oli Sini Salmisen puhe.

Yleisön suosikki Vilho Välttilä myönsi kirjoittamisen ja itselleen läheisen asian käsittelyn olleen vaikein vaihe. Esiintyminen pienestä pitäen oli avuksi puheen pitämisessä. Hän arvioi vaatimattomasti jatkossakin pitävänsä puheita: ”jos pyydetään”. Nuutti Vartemaan puhetta hän arvosti.

Tämän artikkelin otsikkoon on lainattu ajatus Emmi Hätösen puheen sisältämästä runosta: ”Anna käsiini vain puhdas paperi / Ja tarpeeksi tilaa / Se riittää voidakseni / Sivu sivulta kasvaa / Oman tarinani mittaiseksi”.

Painokkaita tarinoitaPuheen pitäjät ja aiheet9. A, Emmi Hätönen : ”Esikoisen paineet”

9. B, Oona Lehtinen : ”Sisaruusuhteet ja niiden merkitys” ja Nuutti Vartemaa : Päättäjien on turvattava ruokahuolto

9. C, Aukusti Haho : ”Mielipiteet”, Viivi Vuola : Miten keliakia vaikuttaa elämääni? ja Vilho Välttilä : Läheisen menettäminen

9. D, Sini Salminen : ”Nuoret paineiden keskellä” ja Emma Nurminen : ”Oikeutta eläimille”

9. E, Vilja Kesäniemi : ”Herkkyys: haaste ja voimavara” sekä Carita Tamsi : Patologinen valehtelu