Juhannussää kiinnostaa

0

Juhannussää kiinnostaa aina: tuleeko räntää tai kaatosateita vai jopa helteitä ja aurinkoa? Vaikka vielä näin alkuviikosta juhannuksen sääennusteeseen liittyy vielä epävarmuutta, se näyttäisi Somerolla kallistuvan aurinkoiseen päin.
Suomeen on kautta vuosien mahtunut monenlaista juhannussäätä. Päivälämpötilat ovat täällä etelässä Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vaihdelleet alle 15 asteesta helteisiin. Vuoden 1981 jälkeen tuuli on yltynyt jopa juhannusmyrskyksi kolmena vuonna: 1994, 1995 ja 2018.
Yli 20 juhannuksena ainakin yhdellä havaintoasemalla jossain päin Suomea on mitattu juhannuspäivänä yli 40 millimetrin sadekertymä.
Forecan tämänhetkisen tiedon mukaan juhannus tulee olemaan maan eteläosassa aurinkoinen ja poutainen. Lämpötila nousee yli 20 asteeseen, sunnuntaina ehkä paikoin jopa yli hellerajan, eli yli 25 asteeseen.
Aurinkoisen ja lämpimän kelin huono puoli on tietysti se, että metsäpalovaroitus on usein samalla voimassa. Ainakin eilen se oli jo voimassa täällä Varsinais-Suomessa, joten ellei tilanne muutu, niin kokot jäävät tältä juhannukselta polttamatta.