Kampela lentää luonnon suojelemisen asialla

0
Kampelan tarinan näyttelymaskottina Huvila Härän Galleriassa on myös Jaana Ojalaisen tekemä harmaapartainen varjoteatterinukke.

Huvila Härkä on aloittanut uuden taidenäyttelykesän. Avausnäyttelynä nähdään Jaana Ojalaisen teoskokonaisuus Kampelan tarina. Näyttely on avoinna yleisölle juhannussunnuntaihin, 26. kesäkuuta asti.

Kuin kala vedessä, kampela ja luonto. Tässä yksi piirros kalasta tarinassa, jossa se oppi lentämään.

Pienessä keltavalkoraidalliseksi tapetoidussa galleriatilassa on vahvoin värein toteutettuja akvarelleja. Ne ovat vahvoja ulkoisesti sekä sisällöllisesti. Vaikka ollaan sadun äärellä, on koko maailman tulevaisuus väkevästi läsnä. Tekijä itse toivoo sadun tuovan siinä uskoa, toivoa ja lohtua niin lapsille kuin aikuisillekin.
Jaana Ojalainen sanoo kampelan tarinan olevan tosi lempeä ja helppo satu, kaikkiaan valoisa kertomus uteliaan kalan seikkailusta. Hyvän mielen tarinassa asiat kulkevat jännällä tavalla eteenpäin. Kampelan avoin mieli kääntää tarinan tapahtumat hyviksi ja iloisiksi asioiksi.
Satu ei suinkaan kerro vain vedenalaisesta maailmasta, sillä ennakkoluulottomuutensa vuoksi tämä kampela osaa lentää kuin taivaan linnut.
Ojalainen on kuvittaja ja kertoja. Hänen tarinassaan kampela on riittävän rohkea ja ennakkoluuloton noustakseen ylös vedestä. Lentäen se näkee ja kokee hienoja ja ihmeellisiä asioita, enemmän kuin tutun, vedenalaisen maailman.
Satujen parissa hän on ollut ennenkin. Ojalainen on pitänyt varjonukketeatteria lapsille. Kuin todisteena seinällä on yksi hänen tekemänsä villalankapartainen nukke. Myös teatterit ovat olleet luontoaiheisia satutarinoita.
Ojalainen on viihtynyt satujen parissa pidempään. Hän esitti varjoteattereita jo noin 15 vuotta sitten Suur-Helsingin ja Uudenmaan alueella päiväkodeissa ja pienille ryhmille. Hän oli myös työssä päiväkodissa. Nämä asiat sekä äitiys herättivät hänessä uinuvan satutädin. Tytär syntyi 1996.
– Tykkään olla lasten kanssa ja siitä tämä kaikki on syntynyt. Tällainen lastenmaailma, hän sanoo.
Nykyisin Ojalainen on yrittäjä. Hän pyörittää verkkokauppaa, jossa myy hapottomasta teräksestä valmistettujen korujen osia koruntekijöille, teettäen myös vaneriosia Suomessa.
Harras toive on että joku julkaisisi hänen tarinansa. Sitä kautta hän saisi pohjaa esimerkiksi apurahoille, jotta pystyisi tekemään satutaidetta enemmänkin.
– Uskon, että minulla olisi annettavaa tällä saralla. Tämä on minulle elämänhaave, se voisi olla elämäntie, jota tekisin mieluummin kuin pyörittäisin verkkokauppaa. Tietysti tällä pitäisi tulla toimeen, että voisi hankkia elantonsa, hän hymyilee.
Ojalainen kertoo tuntevansa samalla alalla työskentelevän Keanne van de Kreeken Somerolta.
– Me fanitetaan toisiamme – ja joo, tunnetaan!
Jaana Ojalainen on käynyt myös taidekouluja. Hänellä on kova palo, tahto kehittyä ja tehdä lisää satutarinoita.
Luonto on hänelle hyvä ja tärkeä aihe lähestyä lapsia.
– On niin tärkeää välittää luonnon suuruutta lapsille. Meidän tulevaisuuteemme on kiinni siitä, että luonnosta pidetään huolta. Kaikki lähtee siitä, että arvostaa ja tuntee luontoa. Sitä pitää tyrkyttää lapsille, että he tuntevat sitä joka suunnasta. Sen arvoja, kauneutta ja mitä kaikkea luonnon olemassaoloon liittyy.
Jotta lapset oppisivat näkemään ja kokemaan enemmän, heidät pitäisi viedä luontoon. Lapset ovat avainasemassa siinä, että luonto voi säilyä myös tuleville polville.
Satujen avulla hän toivoo voivansa tehdä pieniä asioita. Jotta pieni lapsi saa pienen kipinän.
– Luonto on niin paljon, se on niin iso asia.

Tulossa:
Huvila Härkä: Luonnon lumo, Anja Laioksen luontoaiheisia akryylimaalauksia 2.–24.7
Koomikkola goes Ateljee, Katja Mikkolan alkoholimusteella seinälaatoille tehtyjä teoksia 27.7.–21.8.