Lukinliljalla on näyttävä kukka – Raili Kankare onnistui saamaan harvinaisen kukkijan

0
Lukinliljan kukka on hyvin harvinainen ja vahvatuoksuinen.

Lukinlilja on yksi vaikeimpia kukkimaan yltyviä kasveja. Vihreät lehdet ovat toki sinällään kodin kaunistus, mutta lukinliljan nopea ja näyttävä kukkiminen on jotain ihan muuta.

Raili Kankare sai oman lukinliljansa lahjaksi myös lomittajana olleelta Sisko Vianderilta. Tietojen mukaan kukka on alunperin lähtöisin Savikon talosta Pajulasta. Aune Roto on ollut aina kova kukka- ja kasvi-ihminen.

Nyt kesäkuussa tärppäsi. Lukinliljan, Hymenocallis, kukinnot tulevat, kukoistavat, lakastuvat ja varisevat hyvin nopeasti, joten moni ei pääse näkemään tätä kukkaa koskaan. Se on äärimmäisen harvinainen. Menee saman tien.

– Se on outo kukkanen. On kaksi vuotta aikaa, kun se kukki edellisen kerran, silloinkin kesäkuussa. Kukka ilmestyy varren päästä hyvin nopeasti, sen melkein näkee kun mitta muuttuu yhden päivän aikana, Raili Kankare kuvailee kasviaan.

Edellisellä kerralla oli ollut kaksi kukkavartta, mutta nyt yhdeksän. Kankare oli ollut juuri katsomassa televisioita, kun haistoi, että nyt huoneeseen tuli jokin hyvä haju. Vaikka hän ei ollut katsonut pitkää aikaa muualle, kukka päätti aueta tilannetta näyttämättä.

– Katselin televisiota, kun se siinä ihan vieressä äkkiä puolen tunnin aikana aukesi. Tämä valkoinen varsi ratkeaa päästä ja se aukaisee itsensä. Se on ihan mieletön kukkanen!

– Netissä olen katsonut, ja siitä annetaan hyvät neuvot. Sitä pannaan sinne ja tänne. On hirmut hoito-ohjeet, pitää viedä ulos ja tehdä sitä ja tätä. Mutta minä en ole muuta tehnyt kuin antanut vettä.

Hän ei tiedä, loukkaantuiko kasvi hänelle siitä, kun ruukun alla ollut kampauspöytä vietiin Savinäyttelyyn Someron Kivimakasiiniin. Joka tapauksessa toisella pöydällä kaksi seuraavaa kukkaa eivät auenneetkaan samassa tahdissa. Ehkä valoa ei tullutkaan riittävästi. Silti kukkavarren mitta purkista on aika tarkkaan 70 senttiä.

Varsien päässä on Somero-lehden kuvaamishetkellä monta valkeaa, pitkän suppeaa kukka-aihetta. Raili Kankare arvelee, että vielä samana iltana ne aukeavat. Hänellä on katseltavaa ja seurattavaa. Hän tiesi jo ennakolta, että kukinnon näkeminen olisi saavutus.