Minne poiketa juhannuksena?

0
Sään salliessa Somerolla pääsee ihastelemaan juhannuskokkoa useammassakin paikassa. Arkistokuva Salkolasta.

Teksti Olli Luukkola

Juhannukseen kuuluvat perinteisesti mökki, sauna ja rannassa roihuava juhannuskokko. On kuitenkin myös monia muitakin tapoja viettää juhannusta. Somerolaisilla tapahtumanjärjestäjillä on esimerkiksi tarjota kaikenlaista ajanvietettä.
Somerniemen kesätori järjestetään poikkeuksellisesti jo 23. päivä torstaina puoliltapäivin alkavana iltatorina ja Someron tori juhannusaattoaamuna. Mikäli siis suunnittelet poikkeavasi useammissa tapahtumissa, muista käydä hakemassa uudet perunat ja muut herkut jo ajoissa, jotta jaksat juosta paikasta toiseen!
Juhannusaattoiltana seurakuntakeskuksen pihassa vietetään koko perheen perinteistä keskikesän juhlaa. Juhlassa on luvassa muun muassa musiikkia sekä pihapelejä, ja myös juhannuskokko sytytetään, mikäli ei ole voimassa metsäpalovaroitusta. Lisäksi paikalle saapuu Matti Helle neuvomaan, miten tehdään perinteinen saunavihta.
Iltaan osallistuu myös ukrainankielinen tulkki, ja jaossa on ukrainalaisille tehtyjä villasukkia.
– Juhlaa varten keskuksen pihaa on raivattu rantaan asti, jotta joki-järvinäkymä on saatu esiin. Myös liikuntarajoitteisten on helpompi tulla keskuksen pihaan kuin kirkkorantaan, jossa juhlaa on aiemmin vietetty, Essi Torkkomäki-Ryhtä kertoo.
Hovimäen kauniissa järvimaisemissa vietetään perhekeskeistä juhannusta ympäri Suomea tulevien matkalaisten kanssa.
– Juhannusaattona nostetaan lippu perinteisesti laulun saattelemana, ja myös kokko poltetaan, jos luontoäiti sen sallii. Illalla asiakkaita viihdyttää Mary Janes Plays Hurriganes -yhtye auringonlaskun saattelemana, Marko Rantala vakuuttaa.

Hovimäki Camping

Myös Salkolanjärven rannalle pääsee ihastelemaan kokkoa sään salliessa, ja sateisella säällä tulen tanssia voi seurata jopa rannalla olevista katoksista.
– Luvassa on myös hyvää musiikkia, buffet ja erilaisia ajanvietteitä kettinginheitosta arpajaisiin, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leila Mäkilä vinkkaa.

Salkolan kyläranta

Esakalliolla on luvassa hyvin monipuolista ohjelmaa läpi koko juhannuksen. Aattona lavalla on vankkaa tanssittajakokemusta Arja Korisevan & Fortunan ja A. Aallon Rytmiorkesterin tarjoilemana.
– Uriensa alkuvaiheessa he osuivat hyvin usein samoille keikoille, ja silloin meno oli kuulemma varsin villiä! Aattona molemmat ovat taas pitkästä aikaa samalla lavalla, lavaisäntä Hannu Heikkilä täsmentää.
Hieman uudempaa tanssittajaporukkaa edustaa aaton kolmas bändi Kaiho.
Juhannuspäivänä lavalla vuorottelevat huippusuositut Taikakuu ja Jussi & The Boys , ja illan kruunaa Maustetytöt & Agents yhteiskeikallaan.
Sunnuntaina esiintymislavalle kiipeää Kyösti Mäkimattila Varjokuva -trion kera johdattelemaan konserttiyleisön tunnelmasta toiseen musiikin, runojen ja tarinoiden myötä.
Radio Suomi tuo tanssit jokaiseen mökkiin ja laiturin nokkaan juhannuspäivän iltana suorassa lähetyksessään Esakallion lavalta. Illan aikana juontajat Hanna Kataja-Rahko ja Tarja Närhi piipahtavat myös muualla Someron maisemissa katsastamassa juhannuksen tunnelmaa.
Mikäli musiikki kauniin Suomen suven keskellä houkuttelee, myös Ämyrin tanssilava tarjoaa juhannuksena parastaan. Ämyrillä on vietetty avajaisia juhannuksena 22.6.1952, ja nyt he tarjoavatkin 70-vuotissyntymäpäiväkahvit juhannusaaton tanssijoille.
Lisäksi Ämyrillä on luvassa kahdet tanssit. Juhannusaattona tanssittaa Lasse Hoikka ja Souvarit , ja juhannuspäivän tähti on Suvi Teräsniska , jonka lisäksi soittaa myös kaksi muuta bändiä, Sinitaivas ja Helminauha.
– Juhannusaattona on siis tiedossa jalan alle menevää tanssimusiikkia, ja juhannuspäivänä voi tulla kuuntelemaan Suvi Teräsniskan keikkaa sekä tanssimaan huippubändien tahtiin. Juhannuskoivut koristavat lavaa, ja Suomen lippu liehuu lipputangossa, siitä on Ämyrin juhannus tehty, lavaisäntä Marko Sirro kuvailee.
Myös Rantatuvalla on tuttuun tapaan luvassa leppoisaa tunnelmaa ja hyvää ruokaa viihtyisässä ympäristössä, niin terassilla kuin sisätiloissakin.
– Illan musiikista vastaa Vesa Toukkari ja Suomi Bros eli Teijo ja Timo Suomi , jotka säveltävät ja sanoittavat yhdessä rock-iskelmää Teijo Suomi Orchin nimissä. Silloin soi siis suomirokkia, iskelmää ja rautalankamusiikkia, Peter Hiort af Ornäs julkistaa.