Miten saatavissa uusia perunoita?

0
Perunoita kuokkiessa ja pestessäkin kuluu kaloreita.

Kotimaista varhaisperunaa saa jo, ja tarjontamäärät ovat tasaisessa kasvussa. K-Supermarket Härkätien kauppias Mika Pukkilalla kesän odotettua herkkua on, mutta ei vielä toivelajikkeita.
– Juhannukseksi on tulossa Annabellaa. Se on viime vuosina tyydyttänyt vaativiakin asiakkaita. Hyvä lajike, kuten myös Siikli.
Mika Pukkila ennustaa tämän viikon lämpimien ja kosteiden ilmojen pudottavan hintoja. Mutta jos perunan koko kasvaa liiaksi, ei sekään ole kenenkään etu. Iloissaan hän on myös mansikoiden tulosta.
Perunanviljelijä Mikko Pentti istutti perunaa aikaisin, mutta ei harson alle, sillä peurat ja kauriit tuppaavat rikkomaan ne. Varhaisperunaa hänellä ei ole.
– Kylmä alkukevät on viivästyttänyt kasvua, menee kesä–heinäkuun vaihteeseen.
Tomi Salmén myy perunaa ympäri vuoden, mutta varhaisperunaa vain Somerniemen kesätorilla.
– Vielä ei ole saatavilla, mutta juhannuksen jälkeen jo reilun parin viikon päästä olisi.
Isoimmat varhaisperunan päivittäiset nostomäärät Suomessa keskittyvät vielä saaristoon (Houtskari, Nauvo ja Rymättylä, Merimasku), tällä viikolla nostot ovat lisääntyneet myös Laitilassa.
Nostoajankohdan sään lisäksi viljelijöitä huolettaa heikentynyt kannattavuus. Tuotantotarvikkeiden (lannoitteet, polttoaineet, harsot ja muovit) hinnat ovat nousseet jopa 20 prosenttia viime vuodesta. Panoshintojen nousun ennustetaan jatkuvan, mikä vaikuttaa myös tuleviin vuosiin.
Pelättävissä on, että mikäli tämän vuoden sadon myynnistä saatavalla tulolla ei voida hankkia tulevan vuoden tuotantotarvikkeita, tulee peruna-ala ensi keväänä vähenemään.