Monologi Helvi Hämäläisen elämästä

0
Helvi Hämäläinen

Minä kirjoitan, minä kirjoitan on monologi kirjailija Helvi Hämäläisen elämästä.

Helvi 115 vuotta -juhlanäytös pidetään Kiiruun talossa 16.6.

Hillevi Kilpeläinen tulkitsee Helvi Hämäläisen tuotantoa, runoja ja elämää monikerroksisessa Monologinäytelmässä Hillevin elämän tapahtumat kietoutuvat Helvin elämän kiihkeisiin tunnelmiin tuoden näyttämölle voimakkaita tunnelmia 1930-luvulta tähän päivään.

Kiiruun talon juhlanäytös on Someron Kulttuurin hatunnosto Somerniemellä asuneelle Helvi Hämäläiselle hänen syntymänsä 115-vuotispäivänä.

Somerniemen Härjänojan mökkiinsä Helvi palasi kesäisin yhä uudestaan ja kirjoitti siellä lukuisia proosa- ja runoteoksiaan. Kohua herättäneen romaanin Säädyllinen murhenäytelmä Helviämäläinen kirjoitti Härjänojan kylässä serkkunsa Lempi Kreanderin kammarissa kesällä 1939. Samoin Velvoitus, Hansikas, Kylä vaeltaa, Pouta, Ketunkivi, Tuhopolttaja sekä runokokoelmat Lapsellinen maa, Voikukkapyhimykset ja Pilvipuku ja runonäytelmät Viheriä poika ja Pilvi ovat syntyneet kylän innoituksesta. Härjänojan luonto ja ihmiset jatkavat elämäänsä Helvin runoissa ja romaaneissa.

”Härjänoja, runouteni maisema, on suurten metsien ja pienten peltojen kylä.” Helvi Hämäläinen 1993.

Illan aikana tavataan myös Helvi Hämäläisen aikalaisia – Saima Harmaja, Katri Vala, Olavi Paavolainen . Ja saadaan vastauksia kysymyksiin: Miten päättyi Helvin työnhakumatka Söderströmille? Miksi romaanin Lumous puhtaaksikirjoitus oli epäselvä? Kuinka yh-äiti ehti kirjoittaa ja olla äiti? Miten Säädyllinen murhenäytelmä syntyi? Entä jos Helvi ja Olavi olisivat ratkoneet ongelmansa? Mitä tapahtui Q-teatterin jatkoilla? Miten Helvi selvisi talvisodassa Helsingin pommituksista?

Helvi Hämäläisen (16.6.1907 Hamina – 17.1.1998 Espoo) kirjailijanura kesti yli kuusi vuosikymmentä, joiden aikana häneltä julkaistiin kymmeniä proosa- ja runoteoksia. Säädyllisen murhenäytelmä aiheutti ilmestyessään 1941 suurta kohua, olihan osa hahmoista tunnistettavissa kulttuurihenkilöiksi.

1960-luvun jälkeen Hämäläinen vietti kirjailijana parikymmentä vuotta hiljaiseloa. 1987 hän sai Finlandia-palkinnon runokokoelmastaan Sukupolveni unta ja nousi uudelleen julkisuuteen 1990-luvulla WSOY:n julkaistua Ritva Haavikon kirjoittamat ja toimittamat Helvi Hämäläisen elämäkerran ja päiväkirjat.

Hillevi Kilpeläinen on näytellyt mm. Q-teatterissa, Nälkäteatterissa sekä Rovaniemen Teatterissa. Hänet tunnetaan myös lausuntailloistaan ja tuoreena Suomen Lausujain Liiton puheenjohtajana.

1996 parikymppinen kirjallisuuden ja lausunnan opiskelija Kilpeläinen matkusti haastattelemaan 90-vuotiasta kirjailijaa Helvi Hämäläistä, joka Finlandia-palkinnon voitettuaan oli noussut uudelleen julkisuuteen elämäkerran ja päiväkirjojen myötä. Tästä kahden naisen kohtaamisesta syntyi monologinäytelmän kirjoittamisen kipinä.

Kilpeläinen aloitti 2020 Helvi Hämäläisestä kertovan näytelmän käsikirjoittamisen yhdessä lauluntekijä Kristiina Kinnusen kanssa. Ensi-iltansa monologi sai Musiikkiteatteri Kapsäkissä viime maaliskuussa. Näyttelijätyön ohjauksesta vastaa Mikko Lammi , äänisuunnittelusta ja visualisoinnista Matti Hietala .