Pääkaupunkiseudulta musiikkimatkalle Somerolle

0
Matkalaiset kuvauttivat itsensä Badding-pysäkillä.

Teksti ja kuvatEija Komu

Aurinko paistoi lättyjä ja maisemien heleä vihreys hyväili silmää, kun bussilastillinen Unto Monosen ja Rauli Badding Somerjoen musiikin ystäviä pääkaupunkiseudulta tuli viettämään kesäpäivää Somerolle. Matkan järjesti perinteisen tanssimusiikin vaalimisyhdistys Virtapiiri ry johtajinaan Virtapiirin puheenjohtaja Merja Hållfast ja yhdistyksen sihteeri Petteri Pelkki, joka on kirjoittanut yhdessä Heikki Metsämäen kanssa Unto Monosen elämäkerran Satumaa (1997).
Matkan ensimmäinen kohde oli Esakallio, jossa vuodesta 1990 tanssilavaa isännöinyt ja nyttemmin pari vuotta eläkkeellä ollut Matti Oksanen kertoi eloisasti lavan historiasta. Häntä säesti nykyinen lavaisäntä Hannu Heikkilä. Ulkona nähtiin kopio Baddingin kioskista ja sisällä ihmeteltiin Rauli Badding Somerjoen, Unto Monosen ja Reijo Taipaleen vahanukketrioa.
Badding ja Unto Mononen tulivat vitriiniin 2003, Reijo Taipale 2008. Vaatetus on ajan hengen mukaista kuosia, mutta Petteri Pelkki muistutti, että väärinkäsityksen vuoksi Baddingilla ei ole napapaitaa. Vitriinin rumpu on nuorena Unto Monosen yhtyeessä soittaneen M.A. Nummisen lahjoittama. Vitriiniä koristaa myös kaksoiskultalevy Baddingin Laulajan taival -tuplasta.
Matti Oksanen kertoi, että 1990-luvulla järjestetty Badding-ilta oli huippusuosittu. Musisoimassa olivat muun muassa Agents sekä Topi Sorsakoski ja Kulkukoirat . Yleisöä oli kolmisen tuhatta, vaikka virallisesti lavalle saa ottaa vain kaksi tuhatta. Viimeksi kahden tuhannen potin korjasivat Ville Valo & Agents.
Seuraavaksi ihasteltiin Unto Monosen, Pentti Nikulan ja Baddingin muistomerkkejä. Kamerat surisivat, kun matkalaiset kuvasivat niitä ja kuvauttivat itseään monumenttien äärellä. Tammelan puolella piipahdettiin Letkun Puodissa ostamassa virvokkeita.
Lopuksi vietettiin lämminhenkinen parituntinen Pajulassa Rafe Tanskasen pihapiirissä. Rafe Tanskanen oli Baddingin nuoruusvuosien sielunveli, ja hän myös kehitteli Badding-nimen. Hän oli lämmittänyt saunan ja järjestänyt pihalle grillipaikan ja istuimet.
Aika kului rattoisasti grillaten, rupatellen ja laulaen vanhan tanssimusiikin yhteislauluja sekä kuunnellen bändisoitantaa. Bändin muodostivat Tuula Juopperi (laulu), Olavi Peltonen (klarinetti), Petri Virmakari (kitara) sekä Erkki Kallio ja letkulainen Antti Vähäniitty (harmonikat).
Soini Laakkonen (s. 1951) Helsingin Vartioharjusta kertoi, että 1970-luvun alkupuolella hän osui nuorison suosimalle juhannuksenviettopaikalle Porin tien varteen järven rannalla. Se ei ollut järjestetty tilaisuus, vaan sinne kokoonnuttiin omia aikojaan vapaamuotoisesti. Siellä juhli juhannusta myös Badding, joka puhkesi laulamaan ja pyysi Soini Laakkosta laulamaan kanssaan.
– Laulettiin muun muassa Paratiisi. Hengailtiin se ilta yhdessä. Baddingista jäi ujo ja ahdistunut vaikutelma, mutta hieno muisto se on, kertoi Soini Laakkonen.