Palokuntaleirillä täysi tohina päällä

0
Treeniä onnettomuustilanteessa.

Teksti Olli Salomäenpää

Harjoittelua, harjoittelua ja harjoittelua. Sitä tarvitaan, että tosipaikan tullen osaa toimia oikealla tavalla. Tätä tehdään myös Someron palokuntanuorissa, jotka viikoittaisten tiistai-kokoontumisten lisäksi kokoontuivat hiljattain Hirsjärven saunalle viikonloppuleirille. Perjantaina illansuussa aloitettiin ja leiri päättyi sunnuntaina puolilta päivin.
– Kyllä meillä oli koko viikonlopun ihan täysi tohina päällä, yhtenä leirin valvojana ja kouluttajana toiminut Sami Moisander kertoo.
– Viikonlopun aikana harjoiteltiin sammustus-, pelastus- ja paineilmalaitteiden käyttöä. Pumput ja irtoruiskut tulivat myös tutuiksi. Näitä taitoja esiteltiin sitten kotiväelle ja muulle yleisölle paloasemalla pidetyssä näytöksessä.
– Hirsjärvellä me myös simuloimme erilaisia hälytystilanteita, joten säpinää riitti myös siltä osin. Tosin mukavinta taisi leiriläisten kannalta olla letkuvesisodan käyminen sadevaatteissa. Saunomista ja uintia unohtamatta. Myös veneellä ajeluttaminen oli monelle aivan uusi kokemus.
– Kyllä tällaiset leirit tuovat aina intoa asiaa. Leirillä ollaan tekemisen ytimessä ja silloin keskitytään itse asiaan todella intensiivisesti. Ja ryhmähenkeä nämä luonnollisesti kasvattavat myös, Moisander tietää.

Melinda Ahonen ja Martin Lillemäe ovat kumpikin tulleet kaverin innoittamana mukaan palokuntatoimintaan.

Leirille osallistui 16 palokuntanuorta, mukana joukossa olivat Martin Lillemäe, 11, ja Melinda Ahonen , 13. Martin on ollut mukana toiminnassa jo kaksi vuoksi, Melinda on aloittanut harrastuksen aivan hiljattain.
– Vähän jäi ensimmäisenä yönä unet vähiin, kun oli kaikenlaista touhua ja tekemistä. Mutta toisena yönä ei tarvinnut unta kauaa odotella, kumpikin toteaa.
Molemmista palokuntanuorissa oleminen on mielenkiintoinen harrastus, jossa oppii uusia asioita. Ja asioita kerrataan monta kertaa, että oppi menee myös perille. Ja aina voi kysyä, niin kouluttajilta kuin kavereiltakin.
Kesäaikana harjoitusten määrä hiukan harvenee, mutta syksyllä palataan taas normirytmiin. Sekä Martin että Melinda odottavat jatkolta samaa mitä tähänkin asti.
– Välillä on raskaampaa, välillä kevyempää. Mutta kyllä me tätä kaikille suosittelemme, joten rohkeasti mukaan vaan, Lillemäe ja Ahonen kehottavat.

Välinehuolto on edellytys tavaroiden kunnossa pysymiselle. Kuivuneiden letkujen ”rullauslaitetta” käyttää Miikka Talikka. Rene Mainio (vas.), Kasperi Simola, Martin Lillemäe, Joona Kuisma ja Leevi Kanerva seuraavat ja avustavat toimenpiteessä.