
Kultelan Kyläyhdistys on tunnetusti vireä ja aikaansaava. Tuoreimpana ponnistuksena kyläläiset ovat koonneet Kiiruun Kivimakasiiniin näyttelyn, jossa esitellään niin kylän mennyttä elämää kuin nykypäivääkin.
– Kiitoksia näyttelyn veturille Jouko Palanderille ja Eeva Syrjälälle sekä heidän kaikille apureilleen, kiitteli kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sarita Kankare joukkojaan juhlavan sisäänkäynnin luona.
Kivimakasiiniin tulija saakin nyt astua kultelalaiseen maailmaan tiilipilareiden muodostamasta portista, jonka kyläläiset pystyttivät näyttelypaikan ovensuuhun.
– Saisi jäädä tuohon pysyvästikin, tuntui olevan hyvin yleinen mielipide avajaisvieraiden keskuudessa.
Punasaven kylän historia liitetäänkin vahvasti tiilentekoon. Jo 1850 esimerkiksi Someron kirkon tiilet nousivat Kultelan savimaasta. Osa myös poltettiin kylässä.
Vuonna 1870 saapui kylään August Roos niminen mestari ruukkuja ja kakluuneja valmistamaan, ja viitisenkymmentä vuotta myöhemmin oli kylällä jo viisi savenvalajan verstasta. Koneellinen tiilenteko alkoi 1930 ja salaojaputkien valmistus siitä parinkymmenen vuoden päästä. 1970-luvulla muovi korvasi putket.
Savenkäytön perinteitä ei kuitenkaan Kultelassa haluttu kokonaan unohtaa ja 1990-luvulla kyläyhdistys alkoi vaalia perinteitä.
Kultelassa on sittemmin pidetty jopa kansainvälinenkin symposium savitöiden taitajille.
Kiiruun puiston Kivimakasiinin tiilisten seinien sisäpuolella avautuu näyttely, jossa on esillä Kultelan punasavesta tehtyä esineistöä sekä kylän entisten tai nykyisten asukkaiden taidetta.
Esimerkiksi tiilitehtailija ja taideharrastaja Uuno Syrjälä näkyy muotokuviensa ja itse tekemiensä veistosten kautta.
Taidetta ja saviteoksia on esillä myös esimerkiksi Anneli Ruohoselta, Anni Syrjälältä, Ahti Kankareelta, Jaakko Okkerilta, Neil Dockraylta, Tapani Aartomaalta, Kari Löfbergiltä, Minna Marttiselta, Nadia Tawfikilta ja Catharina Kajanderilta .
Valokuvaajat Lassi Tuominen ja Pekka Leppälä ovat tuoneet mukaan kuvia kylän miljööstä ja eläinmaailmasta.
Kultela, punasaven kylä 530 vuotta 1.–31.7. Kiiruun Kivimakasiinissa