Seiväskarnevaalien pääkilpailussa ulkolaiset kirittävät suomalaisia – katsojille vapaa pääsy

0
Tommi Holttinen

Teksti Aulis Tiensuu

Someron Seiväskarnevaalit alkoivat torstaina nuorten sarjojen kilpailuilla. Kaikkiaan karnevaalit keräävät yli 130 hyppääjää. Ulkomaisia hyppääjiä tulee ainakin Ukrainasta, Latviasta, Ruotsista ja USA:sta.
Lauantaina hypättävät miesten ja naisten A-kilpailut saavat kansainvälistä väriä ja sopivia kirittäjiä vieraista. Miesten kisassa kotimaisista parhaista mukana on ainakin harmittavasti ensimmäisenä MM-kisojen 32 urheilijan ulkopuolelle jäänyt ex-esalainen Tommi Holttinen , joka oli Oulussa hilkulla ylittää 560. Osanottajalistalla on myös Urho Kujanpää, joka on tällä kaudella jo ylittänyt 560 ja vielä 19-vuotiaiden sarjassa kisaava nuorten MM-hopeamitalisti Juho Alasaari 550.
Ilmoittautuneiden joukossa on myös ainoana suomalaisena seiväsmiehenä MM-kisapaikan varmistanut ja tällä kaudella jo 570 hypännyt Mikko Paavola , mutta hänen osallistumisensa on kysymysmerkki lievän jalkavamman takia.
Ulkolaisista kirittäjistä kovimman vastuksen suomalaiset saavat ennätyksekseen 575 hypänneestä USA:n Luke Winderistä . Ukrainalaiset Oleksandr Onufriyev ja Nikita Strohalyev ovat hypänneet 544 ja 520 sekä Ruotsin Calle Stenson on hypännyt 531.

Wilma Murto vastaan Maryna Kylypko

Naisten kisasta odotetaan myös kovatasoista ja jännittävää. Viime vuonna Tokion olympiakisoissa viidennen sijan keskenään jakaneet Suomen Wilma Murto ja Ukrainan Maryna Kylypko ottavat jälleen mittaa toisistaan. Murto hyppäsi viime kesänä Suomen ennätykseksi 472 ja Kylypko Ukrainan ennätykseksi 470. Saavatko he tällä kerralla eroa toisistaan? Molemmat ovat lähdössä myös Eugenen MM-kisoihin.
Toisena suomalaisena MM-kisapaikan varmistanutta Elina Lampelaa Somerolla ei nähdä, mutta mukana on ainakin viisi muuta yli neljän metrin hyppääjää, joista kovimpana tänä kesänä ennätyksekseen 445 hypännyt Saga Andersson .

Yleisöllä vapaa pääsy kisakatsomoon

Seiväskarnevaalien järjestäjät antavat tänä vuonna ilmaisen sisäänpääsylahjan kaikille katsojille. Somerolla asuvat ukrainalaiset pääsevät näin myös maaotteluhengessä kannustamaan omiaan.
– Toivomme, että saamme tämän myötä paljon katsojia kannustamaan omia suosikkejaan, kertoo Esan puheenjohtaja ja karnevaalien pääsihteeri Veera Hälli.