Sisäiset vuokrat oikeiksi

0

Kaupungin toimitilojen sisäiset vuokrat määritellään uudelleen. Teknisen johtajan Marko Mäkisen esittämät uudet maksuperiaatteet hyväksyttiin teknisessä lautakunnassa. Ne menevät hyväksyttäväksi edelleen kaupunginhallitukselle.

Vanha systeemi Somerolla perustui kolmen vuoden käyttö- ja huoltokulujen laskennan keskiarvoon toteutuneista euromääristä.

– Jos kaupunginhallitus tämän hyväksyy, niin asia muuttuu siten, että vuokrat lasketaan jokaisen edellisen vuoden todellisten kulujen mukaan, joihin lasketaan mukaan ylläpito. Pääomavuokra maksetaan 6 prosentin tuottovaatimuksella rakennuksen teknisistä arvoista, Mäkinen kertoo ja jatkaa.

– Rakenneuksen tekninen arvohan muuttuu joka vuosi. Se kuluu 1,75 prosentin oletuskulumalla vuosittain, jonka mukaan tekninen arvo lasketaan, ja siitä pääomavuokra. Tällä rahoitetaan niitä kuluja, joita tilakeskus rakennuksiin investoi ja rakentaa uusia.

Kaupungin tilojen vuokraaminen myös ulkopuolelle helpottuu. Liiketalousajattelua pitää saada enemmän mukaan. Ei ole myöskään oikein, että kaupunki markkinoisi vuokratiloja halvemmalla hinnalla kuin yrittäjät.

– Sotealue tulee vuokraamaan rakennuksia kolme plus yksi vuotta. Sen jälkeen ei tulevasta tilanteesta ole tietoa.

– Meidän pitää yhtiöittää kaikki rakennukset. Ja yksi syy, miksi muutokset nyt tehdään on se, että sisäisillä vuokrilla saadaan tietoon todellinen markkina-arvo, jotta subventointia ei millään tavalla tulisi. Ettei hinta olisi halpa eikä kallis, vaan markkinatasoinen. Tavoitteena on, että uudistus koskee kaikkia kaupungin kiinteistöjä.

Varsinaiset vuokrat menevät elokuussa hyväksyttäväksi lautakuntaan.

– Uskon, että hallituksessa tämä nyt hyväksytään, koska laskenta on valtion 7.4. asettaman asetuksen mukainen.