Somerolaisia kyliä esillä teemapäivänä

0
Yleisö sai nauttia musiikista, muistelmista ja kauniista säästä.

Teksti ja kuvat Tarja Kauppinen

Avoimet kylät -teemapäivänä jo aamutuimaan Jääkärilehdossa Viikin sillan kupeessa esiintyivät Juha Wiskari, Kimmo Hovila, Pertti Riikonen ja Matti Mako. He esittivät sotilaallista signaalimusiikkia ja jääkärilauluja sekä kertoivat jääkäreistä ja heidän merkityksestään Suomelle.
– Venäläistämisen uhan ja kuolettavan vaaran alla lähti joukko suomalaisia vapaaehtoisia jääkärikoulutukseen Saksaan vuosina 1915–1918, kertoi Juha Wiskari.
Suomessa ei voinut ennen maailmansotia saada sotilaskoulutusta.
– Ankeissa oloissa ja koti-ikävän vallitessa jääkäreille tarjottiin mahdollisuutta osallistua runokilpailuun, jonka seurauksena syntyi Jääkärimarssi, jonka sävelsi kotimaassa Jean Sibelius 1917. Sanat siihen kirjoitti jääkäri Heikki Nurmio .
– Aloitteen tämän puiston perustamisesta teki vuonna 1954 jääkärieversti Eric Schauman, Wiskari selvitti yleisölle.
Kultelan kyläyhdistys tarjosi kahvion tuotteita, muun muassa horta- eli villiyrttilettuja, arpajaiset, perennojen vaihtoa ja kaunista puutarhaa silmän iloksi Savipuistossa. Lapsille oli tarjolla sulka- ja lentopalloa, maalausta sekä keppihevosratsastusta.
– Puistopirkot ovat pitäneet huolta kukkaistutuksista ja niiden hoidosta, varsinkin korona-aikana se oli tärkeää puuhaa meille, kertoili Anita Juote.
– Meitä on lisäkseni Tarja Okker ja Eeva Syrjälä Puistopirkoissa.
Villiyrttilettujen taikinan saloja valaisi Eeva Syrjälä.
– Taikinassa on muiden aineiden lisäksi vuohenputkea, voikukkaa ja voikukan lehtiä.
Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sarita Kankare ehti kiireiltään hetkeksi kuvaan.
– Horta sana oli minulle outo, mutta sitä ovat jotkut käyttäneet villiyrteistä.
Arpoja oli ostamassa Tarja ja Pekka Mannervuori Kerkolasta.
– Löysimme perennojen vaihtopisteeltä mieleisiä kasveja neljä kappaletta, he iloitsivat.
Karpin talossa pyöri iloisesti uusi emäntä Anna Laake.
– Talon myi meille viimeinen Karppi ja minä olen viimeinen Laake. Olimme kauan etsineet mieheni kanssa mökkiä tältä alueelta ja oli sattuman kauppaa, että tämän löysimme. Tämä oli suorastaan parisuhteemme pelastus. Talo oli ollut kauan tyhjänä ja haluan palauttaa sen sellaiseksi kuin se on alunperin ollut, hän iloitsi.
Laura ja Marika Aarnio olivat tulleet tutustumaan Karpin taloon Nummelta.
– Vanhat talot kiinnostavat meitä, asumme itsekin sellaisessa. Ne ovat kauniita ja ihania. Olemme menossa katsomaan myös Pöökin torppaa, he totesivat.
Pöökin idyllisestä pihapiiristä löytyivät Virpi Eloranta ja miehensä Tapani Virtanen esittelemässä taloa. Tuomo Onnela oli tullut katsomaan torppaa.
– Minulla on kesämökki Jakkulan rinteessä. Viisitoista vuotta olen tutkinut ja ahminut Someron lähihistoriaa. Tästä hiihdin talvella ohi ja halusin tulla tänne tutustumaan. Aiemmin en ole sisälle päässyt ja nyt tulin, kun siihen avautui mahdollisuus, hän sanoi.