Tärkeät talkoot

0

Tänään 4.6. vietetään Maailman verenluovuttajien päivää. Päivän tarkoitus on kiittää verenluovuttajia ja muistuttaa verenluovutuksen merkityksestä.

Veripalvelusta todetaankin, että nyt on hyvä hetki nostaa esiin joukko, jonka pienellä teolla on äärimmäisen tärkeä merkitys. Veripalvelun tehtävä on varmistaa, että potilaat saavat tarvitsemansa verivalmisteet tilanteessa kuin tilanteessa, ja siihen ei pystyttäisi ilman vapaaehtoisten verenluovuttajien apua.

Luovutetusta verestä tehdään verivalmisteita, joilla hoidetaan esimerkiksi synnyttäviä äitejä, syöpä- ja leikkauspotilaita sekä onnettomuuksien uhreja. Joka viikko tarvitaan noin 4000 verenluovuttajan apua.

Suomessa verta luovuttaa vuosittain noin 113 000 eri henkilöä eli vain reilut 3 prosenttia luovutusikäisestä väestöstä. Suomen väestöstä arviolta noin 2–3 miljoonaa on soveltuvia verenluovuttajaksi.

Suurin osa 18–70 -vuotiaista voi siis luovuttaa verta. Ensimmäistä kertaa verta voi luovuttaa 59-vuotiaaksi asti. Oman luovutussoveltuvuutensa voi testata pikatestillä osoitteessa sovinkoluovuttajaksi.fi.

Somerolla näihin tärkeisiin talkoihin voi osallistus seuraavan kerran 19.7. seurakuntakeskuksessa.