Veljenpojan viekussa

0
Eija Komu

Veljenpojastani Sami Ehrukaisesta (s. 1990) sukeutui keväällä YouTube -tähti. Hänen savonmurteinen versionsa Queenin Bohemian Rhapsodysta ylitti valtakunnallisen uutiskynnyksen. Tätä kirjoittaessani (20.6.) Pohjammuan reissulla on soinut YouTubessa 292 187 kertaa. Kappaleen savontajaa Aki Kuosmasta Sami ei ole koskaan tavannut, mutta teksti oli tullut vastaan netissä. Sami odotteli aikansa, tarttuisiko joku täkyyn, mutta kun mitään ei kuulunut, hän päätti itse ryhtyä toimeen. ”Äet hoe, / juu, / elä ruppee itkemmään, / jos pihassa en ou kun päevä närreen kierttää. / Jatka vuan, jatka vuan, / kun mitteepä tuo hyövvee…”.

Sami asuu Pohjois-Karjalassa Lieksan Pankakoskella lapsuudenkodissani. Liiteristä on tullut kotistudio, ja siellä Sami äänitti hittiversionsa. Lauluosuudet hän taltioi parillekymmenelle raidalle ja soitti myös itse kaikki instrumentit: rummut, koskettimet, basson ja kitaran. Lapsuudenkodissani kuunneltiin ahkerasti musiikkia; nyt se on varsinainen musiikkitalo. Sami kunnostaa myös vanhoja instrumentteja ja on erityisen ihastunut 1980-luvun soundeihin.

Sami on valmistunut media-assistentiksi teatteri- ja esitystekniikan alalta Outokummun ammattioppilaitoksesta 2009. Musiikkiharrastus alkoi varhain. Seitsen- ja kahdeksanvuotiaana Sami osallistui Tenavatähti -kilpailun semifinaaleihin. Esitettävät kappaleet olivat Pieni ystäväin ja Lähtevien laivojen satama . Juontaja Seppo Hovi nimitti Samia ”Pankakosken Pavarottiksi”.

Pielisen Karjalan musiikkiopistoon Sami kirjautui seitsenvuotiaana lyömäsoitinopiskelijaksi. Yläasteella kuvioihin tuli kitara ja parikymppisenä koskettimet. Tätä nykyä Sami soittaa lieksalaisessa Hyperit -bändissä koskettimia; samassa bändissä ex-mieheni soittaa bassoa. Toinen kokoonpano on Ega and the Boys , jossa Sami soittaa niin ikään koskettimia.

Samin työnkuva kulttuurialan yrittäjänä muodostuu erilaisista ääniteknikon töistä yleisötilaisuuksissa, bändien miksauksesta ja valojen rakentelusta. Hän on myös innokas harrastelijanäyttelijä. Lieksan Teatterin Bussi Somerolle -musiikkinäytelmässä hän esitti M.A. Nummista kiekuen oikeaoppisesti. Hän myös johti bändiä. Lieksan Teatterin Köyhän kierrätyksessä hän esitti insinööri Kari Miettistä ja Niskavuoren nuoressa emännässä Juhani Niskavuorta.

Seuraava Lieksan Teatterin produktio on Mikko Alatalon musiikkiin pohjautuva Ihmisen ikävä toisen luo , mutta tätä kirjoittaessani Sami ei ollut vielä varma, meneekö hän rooliin vai soittaako ainoastaan bändissä. Höljäkän kesäteatterin Risto Räppääjä -näytelmissä hän on esittänyt ja esittää tänäkin kesänä Lennart Lindbergiä, Heinähattu ja Vilttitossu -näytelmissä hän on esittänyt puolestaan konstaapeli Rillirouskua.

Sami on ollut taaperosta saakka varsinainen tekniikan ihmelapsi. Jo kolmevuotiaana hän jakoi minulle tietojaan ohmeista ja virtapiireistä, vaikken niistä ymmärtänyt mitään enkä ymmärrä vieläkään. Toisaalta hän oli lapsena hyvin herkkävireinen. Hänellä oli lämpimät välit äitiini, ja kerran kotonaan leikkiessään hän oli sanonut kesken kaiken: ”Nyt mummoon sattui.” Samaan aikaan äitini oli lapsuudenkodissani kaatunut ja loukannut jalkansa.

Samin hallitseva luonteenpiirre on rauhallisuus. Hän on omanarvontuntoinen olematta diiva, vaikka noilla lahjoilla vähemmästäkin saatettaisiin kukkoilla. Hän on samanaikaisesti taiteellinen ja asiakeskeinen. Olen ylpeä veljenpojastani!

Eija Komu o.s. Ehrukainen