Anja Laioksen ensimmäinen näyttely lumoaa Huvila Härässä

0
Taiteilija Anja Laios nauttii luonnossa olemisesta, ja se näkyy myös hänen teoksissaan.

Teksti ja kuva Olli Luukkola

Huvila Härän galleriaan on avautunut kesän toinen näyttely Luonnon Lumo. Tällä kertaa ihastelemaan pääsee helsinkiläisen artesaanin Anja Laioksen töitä.

Laios on aloittanut maalaamisen nykyisessä mittakaavassa vasta muutama vuosi sitten; suurin osa esillä olevista töistä onkin tämänvuotisia. Aiemmin hän on työskennellyt kokkina ja ompelualan artesaanina.

Hän on asunut koko ikänsä Helsingissä ydinkeskustan kupeessa, mutta luonto on ollut hänellä rakas elementti pienestä pitäen. Näyttelyssä kävijä pääseekin todella uppoutumaan luonnon lumoon ja metsän siimekseen Laioksen kookkaiden töiden ansiosta.

Laioksen isoisä oli taidekauppias. Jo nuoresta pitäen Anja Laioksen kodin seinät ovat olleet pullollaan maalauksia. Kouluun päästessään hän huomasi itsekin rakastavansa piirtämistä ja maalaamista, mutta intohimo jäi vielä silloin taustalle odottamaan oikeaa hetkeä.

– Tämä on ollut aina jossain takaraivossa, mutta jäänyt silti sinne unholaan vuosikymmeniksi. Nyt olen tässä ja fiilis on loistava, Laios toteaa hymyssä suin.

Hän on saanut eläin- ja luontoaiheisiin teoksiinsa inspiraatiota myös Someron metsistä, joissa hän on mökkeillyt jo yli kymmenisen vuotta. Esillä olevista teoksista on taiteilijalla itselläänkin yksi ehdoton lemppari: teos nimeltä Hirvi.

Tulevina vuosina Anja Laioksella on suunnitelmissa maalata kaikki inspiroivat eläimet. Onkin todennäköistä, että näyttelyssä esillä olevien hirven, ilveksen, oravan, karhun ja muiden eläimien joukkoon liittyy varsin pian peura. Aika näyttää, mitä kaikkea muuta tulevaisuudessa päästään ihastelemaan.

Näyttelyyn pääsee tutustumaan 24. heinäkuuta asti.