
MLL aloittaa ukrainalais- ja somerolaisperheiden tapaamiset 18.8.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Someron yhdistys koulutti keväällä vapaaehtoisia ukrainalaisten perheiden tueksi. Aluksi somerolaiset antoivat tavaraa ja neuvoja, ja sodan jaloista paenneet ottivat hädässään kaiken tuon mielihyvin vastaan. Sittemmin on järjestetty retkiä, esimerkiksi Tuulispäähän ja Torronsuolle, ja tutustuttu ympäristöön ja ihmisiin.
Kontakteista on sukeutunut ystävyyssuhteita. Avustettavista on tullut ystäviä, joiden kanssa vietetään aikaa. Edelleen autetaan, mutta nyt tavataan perheittäin vaikka lettukesteillä ja mökkireissulla, tutustutaan kulttuureihin, opitaan kieltä ja iloitaan.
MLL:n Naapuri & naapuri -toiminnassa mukana olleet Sanna Pohjaranta ja Heidi Virtanen kokevat saaneensa mielihyvää auttaessaan toisia elämässä eteenpäin ja tuottaessaan iloa. Erityisen kiitollisia he ovat siitä, että he ovat löytäneet uusia ystäviä.
– Kohtaamiset ovat äärettömän tärkeitä, sanoo MLL:n Someron paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Heidi Virtanen.
Ukrainalainen Vadim Korba perheineen on yllättynyt, miten avosylin heidät on otettu Somerolla vastaan, ja kuinka paljon heitä on autettu. Tutustumisen myötä he ovat oppineet kieltä, somerolaista elämänmenoa ja integroituneet yhteisöön.
MLL aloittaa 18. elokuuta tutustumisillat, joihin voivat mennä niin somerolaiset kuin ukrainalaiset. Siellä voi tavata, pitää teemapäiviä ja tehdä yhdessä, esimerkiksi laittaa ruokaa. Tapaamiset ovat avoimessa päiväkodissa Sepäntiellä.
– Vaikka paljon onnistuukin vapaaehtoisten toimin ja ilmaiseksi, niin toimintaan tarvitaan myös rahallista tukea. Esimerkiksi isommille retkille pitää järjestää kuljetus bussilla. MLL anoo kaupungilta tukea tähän toimintaan, kertoo Virtanen.
Hän kiittää kaupunkia kesän leikkikenttätoimintaan suunnatuista varoista. Tuella saatiin palkattua yhdeksi ohjaajaksi henkilö, joka osaa sekä suomea että ukrainaa. Se oli tuki ja turva ukrainalaislapsille.

Lähesty rohkeasti, voit antaa avun ja saada ystävän
Liikkeelle vaikkapa somerolaisten ja ukrainalaisten tutustumisillasta
Naapuri sanoi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Someron yhdistyksen puheenjohtaja Heidi Virtaselle, että hänellä on varastossa lähes uusi parisänky. Hän pyysi kyselemään, huolisivatko juuri Somerolle tulleet ukrainalaiset sitä. Mies halusi auttaa.
MLL:n Naapuri & naapuri -koulutuksen saanut Virtanen soitti lähirivitalon ovikelloa, ja kysyi ukrainalaiselta Vadim Korbalta, Do you need a double bed ? (Tarvitsetteko parisänkyä?). Tällöin tämä vielä Virtaselle tuntematon mies vastasi myöntävästi. Sänky raiattiin tarvitsijoille ja koottiin saman tien.
Siitä lähti Heidi Virtasen tutustuminen Korban perheeseen: Vadimiin, tämän vaimoon Aniaan, pariskunnan liki nelivuotiaaseen Polina-tyttäreen ja Anian äitiin, Nadja Kashiin.
– Nyt olemme ystäviä. Avunanto ei ole yksisuuntaista, vaan se on ystävyyttä. Elämään tulisi suuri aukko ilman heitä, kiittelee Virtanen.
Kun hän oli reissussa Tallinnassa, Korbat olivat Virtasten kissanvahtina. Pörrin hoitajat lähettivät hauskan ja rauhoittavan viestin: ”Milloin kissaa pitää kävelyttää / päästää ulos? Älä välitä kissasta. Lomaile rauhassa.”
Porukalla on käyty mökillä saunomassa.
– Ania sanoi: Water too cold and sauna too hot eli järvivesi oli liian kylmää ja saunan lämpö liian kuumaa, hymyilee Virtanen, joka on tutustuttanut Polina-tytön Someron yleisurheilukisoihin.
Kulttuurivaihtoa puolin ja toisin
Sanna Pohjaranta on niin ikään hyvillään, kun on löytänyt uusia ystäviä.
– Se tuo itselle mielihyvää, kun voi auttaa toista elämässä eteenpäin. Heille on joku ihminen, jolta voi kysyä neuvoja. Haluan luoda iloisia hetkiä, jotta ajatukset ovat hetken pois ikävistä asioista, sodasta ja muusta.
Pohjaranta kävi keväällä MLL:n verkkokoulutuksen, jossa opetettiin, miten toimia ystävänä ulkomaalaiselle.
Hän vei muiden tavoin Evertintien kerrostalon ukrainalaisasukkaille kaikenlaista tavaraa, jotta heidän elonsa olisi helpompaa. Pohjaranta osallistui yhteistapaamiseen, jossa somerolaisia ja ukrainalaisia saatettiin yhteen ystäviksi.
– Siellä kerrostalon ulkopuolella tavattiin. Sitten autettiin, mitä tarvitsivat, kuljetettiin asioille ja hoidettiin juttuja, viestiteltiin.
– Avunannosta se lähti. Se on jäänyt. Nyt olemme ystäviä, jotka viettävät aikaa kaikesta mahdollisesta jutellen.
Esimerkiksi Pohjarannoilla oli lettukestit, joissa oli mukana kolme suomalaista ja kolme ukrainalaista perhettä. Siellä keskusteltiin muun muassa ruuista.
– Me tutustumme heidän kulttuuriinsa ja he meidän.
Kielen oppimisen ja tekemisen kautta sisään systeemiin
– En suunnitellut lähteväni aktiiviseksi mukaan avustustoimintaan, mutta tavatessani ja tutustuessani ukrainalaisiin auttamishaluni heräsi, kertoo Sanna Pohjaranta.
Pohjaranta ja Virtanen ovat yhtä mieltä siitä, että antaminen tuntuu paljon paremmalta kuin saaminen.
Haasteena on ollut kieli, mutta älypuhelimeen on saatavilla avuksi käännösohjelmia. Elekieli, kädet ja milloin mikäkin otetaan avuksi kommunikoinnissa.
– Puhun mahdollisimman paljon suomen kieltä, koska uskon, että kielen oppiminen ja hallitseminen auttaa sopeutumisessa ympärillä olevaan yhteiskuntaan. Tällaisella kansojen välisellä tuki-, avustus- ja ystävyystoiminnalla on valtava merkitys ihmisten hyvinvoinnille ja ymmärtämisen laajenemiselle, pohtii Pohjaranta
Sen on äkännyt Ania Korba, joka opiskelee itsenäisesti tietokoneen ohjelman kautta suomea. Hänen tyttärensä aloittaa päiväkotiryhmässä, jotta tapaa muita lapsia, ystävystyy ja oppii samalla kieltä. Polina-tytär odottaa päiväkodin aloittamista, sillä hän haluaa kavereita ja leikkimään.
Perheen isä Vadim Korballe avautuu paikka, jossa kielitaito karttuu. Hän aloitti työt Laukamolla.
Hän toteaa, että on hyvä saada rahaa elämiseen, mutta tärkeämpää on saada jotain tekemistä.
– I´ll be grazy, if I only sit at home (Tulen hulluksi, jos istun vaan kotona.), sanoo Korba. Hän ja vaimonsa olivat kotimaassa töissä kaasufirmassa.

Toimintaan tarvitaan rahaa
MLL on järjestänyt retkiä ukrainalaisperheille. Joukolla on käyty tutustumassa esimerkiksi Tuulispäähän ja Torronsuohon. Seuraava retki suuntautuu Elonkiertoon Jokioisiin, jonne lähdetään ensi viikolla 4.8.
Retket ovat olleet hyvin suosittuja. Torronsuolla oli mukana lähes 80 henkeä. Retkille on ennakkoilmoittautuminen bussikuljetuksen vuoksi.
Sanna Pohjaranta sanoo, että osallistumisaktiivisuus osoittaa, että toiminnalle on tarvetta.
Reissut ovat olleet maksuttomia.
– Haluamme jatkaa tätä toimintaa, mutta siihen tarvitaan myös rahallista tukea. Vähän kauemmas keskustasta tapahtuviin retkiin tarvitaan bussikuljetus. Jos väkeä on paljon, emme mahdu enää vapaaehtoisten autoihin. Bussikuljetus maksaa useamman satasen. MLL Someron yhdistys aikoo anoa kaupungilta avustusta ukrainalaisten perheiden tukitoimintaansa.
MLL on kiitollinen Someron kaupungin leikkikenttätoimintaan antamasta tuesta. Kaupunki maksoi yhden ekstraohjaajan palkan. Tämä osasi suomea ja ukrainaa, josta oli suuri tuki ja turva ukrainalaisille lapsille.
Yhteyshenkilönä Heidi Virtanen
MLL aloittaa ukrainalaisten ja suomalaisten tutustumisillat 18.8. avoimessa päiväkodissa Sepäntiellä. Yhdessäolon ja jutustelun lomassa pidetään teemapäiviä, laitetaan ruokaa, leivotaan ja niin edelleen.
– Tulkaa rohkeasti mukaan. Minä koen, että kohtaamiset ovat tärkeitä. Näkee toisen, voi jutella, olla osana toisen elämää, auttaa ja iloita. Vaikka he tulevat sodan keskeltä, heissä on iloa, tietää Sanna Pohjaranta.
– Ja tuovathan uudet kasvot eloa tähän kaupunkiin.
– Pitää mennä ihmisen luokse, jotta voi kohdata hänet. Kohtaaminen on ihanaa, lupaa Heidi Virtanen.
Hän on vienyt MLL:n puolesta pikkulapsiperheisiin vaippoja ja Piltti-purkkeja ja ollut välittäjänä tavaran lahjoittajalta ukrainalaisille. Hän esimerkiksi vei kävellen hyvät käytetyt lastenvaunut perheeseen, johon tiesi odotettavan lasta. Tuleva isä lähti perään polkupyörällä, antoi sen Virtaselle, ettei tämän tarvinnut kävellä kotiin.
Heidi Virtanen on MLL:n yhteyshenkilö. Häneen voi ottaa yhteyttä, jos haluaa toimintaan mukaan. Yhteystiedot löytyvät Mannerheim Lastensuojeluliiton Someron yhdistyksen nettisivuilta.
Yhteydenpito toiminnasta ja tarpeista tapahtuu Facebook -sivujen ja oman WhatsApp -ryhmän kautta.