Hautausmaat – paikallishistorian aarreaitat

0
Kiinnostusta herättää Ramsayn sukuhauta kivipaasineen. Oppaana hautausmaakierroksella oli Marika Haapala (oik.)

Teksti ja kuvat Olli Salomäenpää

Hautausmaat sekä niissä olevat haudat pitävät sisällään monia kiehtovia tarinoita, mutta myös paljon paikallishistoriaa. Ei siis ihme, että ne kiinnostavat ihmisiä. Järjestetyt hautausmaakierrokset ovat oivallinen tapa päästä sisälle paikkakunnan sekä sukujen historiaan.

Someron kulttuuri Somero-Seuran kanssa järjesti Someron hautausmaalla kulttuurikävelyn, jossa Marika Haapalan opastuksella keskityttiin lähinnä hautausmaan vanhimpaan osaan ja siellä oleviin Somerolla sijaitseviin kartanonomistajiin, sukuihin sekä heidän vaiheisiinsa. Somerollahan sijaitsee paljon kartanoita, joiden vaiheiden sekä omistussuhteiden hallinta on varsin vaativa tehtävä. Kartanot ovat vaihtaneet omistajia usein sekä ja niiden omistussuhteet ovat menneet lukuisia kertoja myös ristiin.

1,5 tunnin kierroksella ehtii tulla monta mielenkiintoista tiedonmurua, joita Marika Haapala reilulle tusinalle kierrokselle osallistuneelle opastettavalle kertoi. Kuka nimittäin muistaakaan, että Someron Terttilässä on sijainnut hetken aikaa myös paperitehdas. Tai että kuinka Johan Gadolin, jota pidetään ainoana suomalaisena alkuaineen (Yttridium) löytäjänä, liittyy Someroon. Tosin ratkaisematta jäi Åvikin lasitehtaaseen olennaisesti liittynyt asia, eli mistä tehtaaseen tuli hiekka. Tai mihinkä on kadonnut kivisakastissa ollut kaappi sekä siellä ollut simpukka, jota Kirkonmäen koululaiset kävivät sotien jälkeen salaa tutkailemassa.

Someron hautausmaalla sijaitsee siis pienellä alueella paljon paikallishistoriaa, josta kannattaa olla kiinnostunut. Vaikkapa suuresta joukosta tuttuja nimiä, jotka elävät tänäkin päivänä muun muassa eri teiden nimissä.

Jack Podkowa, Kaisa Tiensuu sekä Jaana Kekki olivat hyvin tyytyväisiä hautausmaakierrokseen sekä sen antiin.

Kierrokselle osallistunut Somerolta lähtöisin oleva, mutta Skotlannissa nykyisin asuva Kaisa Tiensuu sekä puolisonsa Jack Podkowa olivat tyytyväisiä kierroksen antiin. Korona piti parin kaksi vuotta pois Somerolta, mutta vihdoin matka Tiensuun kotiseudulle onnistui. Hautausmaakierrokselta tuli uutta tietoa ja pariskunta pitää tärkeänä myös, että tieto siirtyy eteenpäin.

Uusia somerolaisia oli puolestaan kierrokselle osallistunut Jaana Kekki, joka on asunut paikkakunnalla reilut pari kuukautta. Kekki on omien sanojensa mukaan tutustunut paikkakuntiin muuttamalla niille.

Aktiivisena ihmisenä hän on Somerolla ehtinyt liittymään jo marttoihin, Monokkaaseen sekä kuvataideseuraan.

Somerosta kumpuaa Kekin mielestä tietynlainen vauraus, jonka juurien selvittäminen sekä se, mistä kaikki kumpuaa onnistuu osittain hautausmaiden kautta. Somerolla on vanhaa historiaa ja se näkyy myös tämänhetkisessä elämässä.