Kaatolupamäärät viime vuoden tasolla

0
Somerolle tuli hirvelle 45 kaatolupaa, Somerniemelle 39. Kuva Raimo Laakso, Uusikaupunki.

Tulevalle metsästyskaudelle Varsinais-Suomeen on myönnetty 24 544 pyyntilupaa valkohäntäpeuralle ja 1 580 hirvelle. Yhdellä pyyntiluvalla voidaan kaataa yksi aikuinen hirvieläin tai kaksi vasaa.

Somerolla mennään noin viime metsästyskauden lukemissa, vaikka pientä kasvua onkin. Somerolle tuli 1 430 valkohäntäpeuran pyyntilupaa ja 45 hirvelle.

– Hirvilupia on hieman viimevuotista enemmän ja hirvijahtia keskitetään sinne, missä niitä on enemmän. Isompi kanta on Pohjois-Somerolla, ja toinen keskittymä on kakkostien aidan aiheuttama seutu Etu-Passin alueella, jota eläimet ilmeisesti huonommin ylittävät, Someron riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Jarkko Nyström tulkitsee.

Somerniemelle peuralupia on 300 ja hirvelle 39. Valkohäntäpeuran lupamäärä on Somerolla yhteensä 1 730, mikä on täsmälleen sama luku kuin edellisellä metsästyskaudella. Hirvilupia on neljä enemmän.

Seurojen pitää Nyströmin mukaan kohdistaa jahtia enemmän sinne, missä on hirvieläinkolareita.

– Niissä pitää jahti saada alkuun. Riistanhoitoyhdistys tulee painottamaan tätä omassakin toiminnassaan, koska yhteiskunnalta tuleva paine kohdistuu onnettomuuksiin. Kolareihin käytettävät summat ovat isoja.

Varsinais-Suomessa on maan suurin valkohäntäpeurakanta. Tavoite on vs. riistapäällikkö Jörgen Hermanssonin mukaan selkeä kannan vähentäminen. Paikallinen vaihtelu on kuitenkin peurakannassa suurta.

Vaikka saalisennätykset on lyöty vuosittain, on edelleen epävarma, onko valkohäntäpeurakanta kääntynyt täällä laskuun, Hermansson tulkitsee.

Viime metsästyskautena ammuttiin Varsinais-Suomessa yli 25 000 valkohäntäpeuraa. Tulevalle kaudelle myönnetyt luvat riittävät reilusti yli 30 000 peuran saaliiseen.

Hirven osalta kokonaislupamäärä kasvoi muutamilla kymmenellä. Hirvikanta on suurimassa osassa Varsinais-Suomea lähellä tavoitetasoa.

Valkohäntäpeurakannan vähentäminen vaatii edelleen ponnistuksia metsästäjiltä

– Hirvieläinten vahtimalla tapahtuva metsästys on nykyisin mahdollista aloittaa heti syyskuun alusta. Peurakannan vähentäminen edellyttää tehokasta metsästystä heti alkukaudesta ja että metsästys jatkuu tehokkaana kauden loppuun saakka, Hermansson kannustaa.