Koko varhaiskasvatuskenttä vaatii vielä pohdintaa

0
Vuonna 2009 Leivonpesässä juhlittiin talon 20-vuotista taivalta.

Leivonpesän päiväkodin hankesuunnitelmaa varten on varattu tälle vuodelle 20 000 euroa. Sen varassa mennään, ja syksyllä alkaa tarkempi suunnittelu tilojen määristä sekä rakennuksen kokoluokasta.

Pelkotiloja tällä hetkellä on, että rakennuksesta tulisi liian iso, ja sitä myötä turhan kallis. Pitäisi myös muodostaa sopivan kokoinen ratkaisu, joka palvelee Someroa tulevienkin tarpeiden alla. Lapsimäärät ovat ennusteiden mukaan joka tapauksessa laskemassa, joten tiettyä varovaisuuttakin tarvittaisiin.

– Uskon, että tilaohjelmaa katsotaan aika tarkkaankin. Jos jokainen haluaa kaikille käyttötarkoituksilleen oman huoneen, niin se ei ehkä tule toteutumaan. Mutta aina sitä haluta saa, teknisen lautakunnan puheenjohtaja Harri Känkänen (ps.) luovii.

Hän huomauttaa, että ellei paikkakunnalle muuttoa saada, niin meillä ei ole riittävästi lapsia. Olisi myös selvitettävä, mitä muuta käyttöä tiloille myöhemmin saataisiin.

 

Kapasiteetin pienentäminenkö

 

Edessä on vielä selvittäminen mitkä ovat Someron tulevat mahdollisuudet.

– Pystytäänkö kaikki olemassa olevatkin tilat hyödyntämään, vai tuodaanko kaikki jatkossa samaan kortteliin ja ryhmäkeskukseen? Känkänen kysyy.

On mahdollista, että Someron nykyinen tarve on isompi kuin tulevat tarpeet. Silloin tiloja olisi jatkossa liikaa.

– Sivistyshän on tuonut meille tekniselle puolelle vaihtoehdon, että kouluja vähennetään, siirrytään vähempään määrään kouluja tai yhteen ala-asteeseen. Jossain vaiheessa saatetaan jopa viitos–kuutoset siirtää yläkoulun tiloihin, jos sieltä tiloja vapautuu.

– Eli pienennetään tilojen kapasiteettia. Päiväkotipuolella on kyse samasta asiasta. Jos päiväkodista halutaan iso, eikö se tarkoita sitä, että kaikki tuodaan saman katon alle. Se, kuinka järkevää se on, meidän tulee itse punnita.

Säilyttääkö elo yhdessä

Harri Känkänen muistuttaa, että Somerolla on jo hienosti toimivia yhteisöjä. On terveyskeskuksen takana sijaitseva Tervapääskyn päiväkoti, jossa toimii päiväkotiryhmä Leijat ja varapäivähoitopaikka Varikset.

– Siellä on vanhuksille rivitalot, joista yhdessä sijaitsee päiväkodin tiloja. On tullut oikeinkin hyvää palautetta, että kun lapset ovat siellä, niin vanhuksillakin on vähän jotakin iloa ja tapahtumaa ympärillään.

Vanhusten ja lasten yhdessä elo on merkittävä seikka. Ei voida Känkäsen mukaan aina ajatella pelkästään sitä, että keskittämisellä saataisiin asiat sujumaan pikkuisen halvemmalla ja kuluja pienemmiksi.

Korjaus pitää tehdä

Yksi lisätiloja hämmästelleistä on kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jutta Varjus (kok.). Sitä taustaa vasten, että syntyvien lasten määrä kuitenkin on hyvin alhainen.

– Mielestäni jokainen lisäneliö täytyy nyt todella tarkkaan miettiä. Mutta luulen, että tästä asiasta kyllä vielä tulee keskustelua. Meillä on tietty määrä rahaa, ja hankkeita aika tavalla.

– Silti Leivonpesän korjaus pitää tehdä. Rakennus on sen verran iäkäs, että ongelmiakin on jo. Siinä yhteydessä jonkin verran voidaan tietysti miettiä tilojen järkevöittämistä, modernisointia ja vastaavaa, Jutta Varjus arvioi.

Hän toivoo, että teknisellä puolella otettaisiin esille vielä useampi vaihtoehto. Kuten esimerkiksi perusturvajohtaja Marjaana Sorokin niin hyvin oli laatinut perusturvalautakunnalle ja edelleen hallitukselle, erilaiset vaihtoehdot työllisyyden edistämisen toimenpideohjelmasta. Esillä oli tarkasti plussat, miinukset ja hinnat – kaikki oli pohdittu.

– Leivonpesässä on ihan sama, tehdä selvitys kaiken kaikkiaan, mikä sijoitetaan mihinkin.

Vuokratakin voi hetkeksi

Varjus muistuttaa, että Somerolla on tällä hetkellä paljon päivähoitoyksikköjä, myös eri puolilla kaupunkia. Ne ovat hyviä ja toimivia tiloja. On myös meille tärkeä perhepäivähoito. Pitää olla erilaista päivähoitotarjontaa erilaisille perheille.

– Jotenkin miettisin niin, että näillä tiloilla mennään. Ja jos tarve päivähoidossa vähenee, niin sitten vähennetään tiloista. Eikä niin, että nyt tehdään isompi yksikkö ja siihen siirretään kaikki muu, Varjus päättelee.

Tyhjiä tiloja kaupungilla on, ja niitä voidaan myös vuokrata vähäksi aikaa, jos on tarpeen.

– En näe järkeväksi rakentaa lisää neliöitä. Samaan aikaan puhutaan koko varhaiskasvatuskentästä.

– Meidän pitää nähdä tarve 10 vuoden päähän. Olemmehan tähänkin asti selvinneet näillä tiloilla mitä on, kunhan niitä vain pidetään kunnossa. Lapsimäärä on vähentynyt, mikä on surullista.

Päivähoitotilojen tarve liittyy myös oppimisympäristöselvitykseen. Kyse on tarpeista.