Koronarokotukset yli 70-vuotiaille käynnistyvät

0
Kuva SSS / Minna Määttänen

Neljäs koronarokote tulee ensi viikosta alkaen tarjolle 70–79-vuotiaille somerolaisille. Rokotteita annetaan ajanvarauksella.

Neljännen annoksen voi saada, kun kolmannesta on kulunut vähintään 3 kuukautta. Sitä ei toistaiseksi anneta, jos on jo aiemmin saanut kolme rokotusannosta ja on sairastanut koronavirustaudin.

Vastaava terveydenhoitaja Kati Tuomisto-Lundberg kertoo, että heinäkuun viimeiselle viikolle Somerolla on antaa muutamia kymmeniä rokotusaikoja. Varsinaisesti vauhtiin päästään elokuun puolella. Neuvolasta monitoimitalolle siirrtytään 10. elokuuta.

– Todennäköisesti yksi päivä viikossa rokotusaikoja tulee riittämään tälle ryhmälle, jota THL nyt suosittelee rokotettavaksi.

Tuomisto-Lundberg pitää valitettavana, että ihmisten into rokotuksiin on hieman hiipunut. Hän toivoo, että ihmiset edelleen aktiivisesti lähtisivät rokotuksiin hakeutumaan.

Noin 1 100 somerolaista 70–79-vuotiaista on ottanut kolmannen rokotteen. Tulevan neljännen rokotteen saajien ryhmä on pienentynyt, sillä riskiryhmäläiset, noin 300 henkeä, on rokotteen jo saanut.

– Jäljelle jäävästä noin 850 hengen ryhmästä osa on koronan jo sairastanut, ja osa valitettavasti jättää neljännen rokotteen ottamatta. Eli rokotettavien määrät ovat maltillisempia kuin ensimmäisillä kierroksilla, Tuomisto-Lundberg ennakoi.

Eteenpäin mennään. 18–69-vuotiaiden riskiryhmäläisten sekä yli 60-vuotiaiden rokotusten hän uskoo tulevan vastaan jo elokuun aikana.

– Yli 70-vuotiaille annetaan tilaisuus ensin rokottautua, sillä koronataudissa edelleen ikää pidetään riskinä. Heti kun edellisissä ryhmissä rupeaa hiljenemään, siirrytään alempaan ikäluokkaan. Pystymme rokottamaan noin 400 henkeä päivässä, eli aika jouhevasti porukka tulee menemään.