Kuismalle dartsin EM-kultaa

0
Timo Kuisma, taustallaan Someron keilahallin perinteinen darts-tikkataulu.

Teksti Juha Laakso, kuva Kari Eerikäinen

Somerolainen Timo Kuisma saavutti Suomen ykkösjoukkueen heittäjänä elektronisen darts-tikanheiton Euroopan mestaruuden kesäkuussa Espanjan Benidormissa käydyissä EDU:n (European Darts Union) EM-kilpailuissa.

Suomi heitti ykköseksi Eurocupin B-kategoriassa joukkueella, jossa olivat Kuisman ohella mukana Pekka Alanen, Paavo Myller ja Tapio Pajala. Loppuottelussa Suomi kukisti Saksan ja finaalin molemmat ottelunsa voittanut Kuisma oli mestaruuden valloituksessa avainroolissa.

Joukkuekisan kuudentoista finalistin joukossa Suomen kakkosjoukkue sijoittui neljänneksi. Muita mitalisijoituksia tästä yli tuhannen heittäjän kilpailutapahtumasta Suomeen ei lohjennut.

Kuisma, 57, kertoo rutinoituneensa elektroniseen dartsiin kymmenen taannoin Espanjassa viettämässä vuoden aikana.

– Vuonna 2005 olin voittamassa Espanjan joukkuemestaruutta, mistä saimme palkinnoksi matkan maailmanmestaruuskilpailuihin Las Vegasiin. Ihan huonosti ei mennyt sielläkään, sillä sijoituksemme oli seitsemäs.

”Vähän matkarahaa” palkinnoksi

Benidormin mestaruudesta suomalaiskvartettia muistettiin vajaan tuhannen euron rahapalkinnolla.

– Neljälle miehelle jaettuna siitä ei kovin suurta pottia tullut, mutta vähän matkarahaa kuitenkin, Kuisma hymähtää.

Tikanheiton, ja nimenomaan darts-harrastuksen Kuisma on aloittanut jo 1980-luvulla. Kotimaisessa SM-liigassa hän on edelleen vahva lenkki somerolaisseura Härkä Dartsin kakkosdivisioonatason joukkueessa.

– Iso kiitos sponsoreille, että olemme saaneet ylläpidettyä kilpailutoimintaa Somerolla. Emmeköhän me taas syksyllä lähde mukaan sarjatoimintaan, Kuisma ennakoi.

Kuismalta tarkkuusheitto sujuu sekä perinteisen että elektronisen dartsin kilpailuissa, vaikka ne kilpailumuotoina kuulemma eroavatkin aika paljon toisistaan.

– Automaatti-dartsissa tikka on kevyempi ja heittokin suoritetaan vähän eri tavalla, somerolainen mestariheittäjä tietää.