Kun palaset loksahtavat vahingossa kohdalleen

0
Onni Kalin (vas.), Jussi Toivonen ja Elias Narinen nostivat entisen M-marketin lastauslaiturin suuren yleisön tietoisuuteen.

Teksti ja kuva Olli Luukkola

SpettBros sai alkunsa, kun somerolaiset kaverukset keksivät ajatuksen sketsiryhmän perustamisesta. Elettiin vuotta 2015, jolloin Vine-videot eli kuuden sekunnin pituiset komediaklipit olivat kovassa huudossa. Silloin Jussi Toivonen, Onni Kalin ja Arttu Toivonen kokivat, että heillä voisi olla jotakin annettavaa tällä saralla.

– Mietimme lukion abivuonna, että täytyy äkkiä pistää porukka pystyyn ennen kuin lähden inttiin, Kalin avaa sketsiryhmän syntyä.

Jo aiempina lukiovuosina nuorempi Toivonen, Arttu, oli saanut lempinimen Järn, joka tarkoittaa ruotsiksi rautaa. Onhan kyseessä kova, jopa rautainen, äijä. Sketsiryhmän perustamisen kynnyksellä heidän silmiinsä osui sana järnspett, joka taas tarkoittaa rautakankea. Järn-sanan he kuitenkin jättivät yksinoikeudella Artulle, ja monien mutkien kautta sketsiryhmän nimeksi muodostui SpettBros.

– Eihän meistä kukaan ruotsia puhu, eikä se liity meidän juttuun mitenkään, mutta se on hyvä nimi, Kalin naurahtaa.

Ensimmäiset sketsit ehdittiin kuvaamaan vuoden 2015 loppupuolella, juuri hieman ennen kuin palvelukseen astui saapumiserä 1/16, johon myös alokas Kalin lukeutui. Loppuvuodesta kuvatut tuotokset näkivät päivänvalon kuitenkin vasta keväällä, jolloin ensimmäiset sketsit julkaistiin.

Kun alkuun oli päästy, maanpuolustusvelvollisuuden suorittaminen ei enää hidastanut tekemistä. Uusia sketsejä julkaistiin paljon eritoten vuonna 2016.

Muutamaa vuotta myöhemmin, vuonna 2018, ryhmä koki nykyhetkestä katsottuna hyvin merkittävän muutoksen, kun heidän hyvä ystävänsä Janne Asunto valmistui.

– Päätimme tehdä hänelle omistetun sketsin biisimuodossa, Toivonen kertoo.

Jannel Yöks -kappale syntyikin yhdessä illassa, ja se esitettiin jo seuraavana päivänä juhlakansalle. Sen oli tarkoitus olla vain kaveriporukan keskinen läppä, mutta se sytytti kipinän musiikin tekemiseen, ja toimi samalla lähtölaukauksena koko SpettBrosin musiikkiuralle.

Seuraavana vuonna, pitkän pohdinnan jälkeen, he päättivät julkaista Jannel Yöks -kappaleen yleiseen jakoon. Tätä ennen se tarvitsi kuitenkin arvoisensa musiikkivideon, jonka teossa entisen M-marketin lastauslaituri oli keskeinen paikka.

– Kuvasimme siellä todella tyylikkäät kohtaukset siihen videoon. Vedimme jatkojohtoa monta kymmentä metriä, jotta saimme rosvottua viereisestä talosta tarvittavat sähköt savukoneeseen ja strobovaloihin, he muistelevat pilke silmäkulmassaan.

Siitä hetkestä eteenpäin kappaleita on julkaistu säännöllisen epäsäännöllisesti. Syynä tähän on ollut se, että bändin jäsenet asuvat toistaiseksi eri puolilla Suomea, jonka vuoksi kappaleita tuotetaan pitkälti etänä.

Vuosien varrella SpettBrosin kokoonpano on myös muuttunut suuntaan jos toiseen, mutta nykyinen bändi koostuu Onni Kalinista, Jussi Toivosesta ja Elias Narisesta.

Etäisyys on tuottanut haasteita varsinkin siksi, koska he pyrkivät luomaan biisit mahdollisimman pitkälti yhdessä. Kappaleiden sanoituksia onkin monesti palloteltu viestitse. Tuotanto- ja miksauspuoli ovat kuitenkin yksinomaan Toivosen käsialaa.

Tähän päivään mennessä he ovat julkaisseet kuusi biisiä. Niistä ehdoton ykkönen suosiossa mitattuna on kappale nimeltä Puuhella, jolla on yli miljoona kaksisataatuhatta striimiä Spotifyssa.

– Siihen tulee edelleen yli tuhat kuuntelua päivässä, vaikka se on julkaistu kolme vuotta sitten. Se on sellainen kappale, jota tuntemattomatkin ovat tulleet kehumaan, Jussi Toivonen ylistää.

Vaikka SpettBros nousikin alkujaan kansan tietoisuuteen sketsiryhmänä, ja heidän ensimmäinen biisinsä syntyi täysin vitsillä, intohimo musiikin tekemiseen paistaa nykyisistä jäsenistä kauas.

Nyt kun heidän opintonsa alkavat olla loppusuoralla, tai jopa valmiita, on vauhti selvästi lähtenyt kiihtymään. Kuukausi sitten päivänvalon näki viimeisin biisi Pakko Ottaa! Kyseessä on uudelleenversiointi saksalaisesta Kerwa Olé! -kappaleesta, jonka tekijänoikeuksista he ovat sopineet kappaleen alkuperäistekijöiden kanssa.

Myös seuraavat tuotokset ovat jo julkaisua vaille valmiina. SpettBrosin koko kolmikko onkin vakuuttuneita siitä, että vauhti tulee kiihtymään entisestään.

– Emme jätä hauskuutta pois, mutta lisäämme ammattimaisuutta, Toivonen kiteyttää.

He haluavat vielä jonakin päivänä esiintyä isolle yleisölle ja luoda visuaalisesti näyttäviä esityksiä, joista heidät tullaan muistamaan.