Lamminniemi ja Tervaskanto jo lähes yhtä suuret kaupunginkin hoivapaikoissa

0

Lamminniemen Hyvinvointikeskuksella on yhä enemmän annettavaa hoivapaikkojen tarjonnassa. Sen aiempi työsarka sotaveteraanien ja myöhemmin myös omaisten kuntoutuspaikkana on jo luonnollisista syistä vähentynyt.

Aiemmin hyvinvointikeskuksesta on myyty paikkoja myös Someron ulkopuolelle, mutta nyt tätä on vähennetty. Niinpä paikkoja on tarjolla myös Someron kaupungin vanhustenhoitoon.

Tällä hetkellä tilanne on niin hyvä, ettei jonoja ole. Perusturvajohtaja Marjaana Sorokin toteaa, että hyvästä tilanteesta huolimatta uusi Tervaskanto ja sen mahdollistamat 60 paikkaa ovat jatkoa ajatellen hyvin tarpeellisia.

Lamminniemen Hyvinvointikeskuksen toimitusjohtaja Mailis Salmi kertoo Lamminniemen kokonaisalan olevan 5 300 neliötä. Rakennuskokonaisuus on iso, sillä hoivan ja toimistojen käytössä jää vielä noin 4 000 neliötä.

– Kokonaisneliömäärästä poislaskettuna ovat siis niin sanotut isot alueet, eli juhlasali, ravintolasali, keittiö, varastot, väestösuojat, kuntosali, tekniset tilat ja autotallit, Mailis Salmi täsmentää.

– Lamminniemen kaikki asukaspaikat ja asunnot ovat tämän vuoden alusta kaupungin ohjauksen piirissä. Elikkä kaikki asukkaat tulevat meille Someron kaupungin meille osoittamina, Salmi muistuttaa.

Kaikkiaan kaupungin käytössä Lamminniemessä on jatkossa 44 asiakaspaikkaa (39 asuntoa), joista 26 nyt Someron kaupungin ohjaamina käytössä. Lisäksi kiinteistössä on kaupungin kotihoidon 11 palveluasumisen asukashuonetta.

Vanhan Tervaskannon 46 tehostetun palveluasumisen paikkaa on siten hyvin lähellä Lamminniemen kokonaistarjontaa.

Someron suurin tehostetun palveluasumisen tarjoaja on Katajakoti, 60 paikkaa. Mäntykodissa on 12 tehostetun palveluasumisen paikkaa sekä 6 intervallipaikkaa.

Pihlajakylän suhteen paikkamäärä on vaikeammin määriteltävissä.

– Pihlajakylä vaatisi merkittävät peruskorjaukset, joten siitä voidaan parhaillaan puhua välimuotoista / tuettua ja yhteisöllistä asumista tarjoavana paikkana, Marjaana Sorokin mainitsee.

Someron ulkopuolella on 11 hoivapaikkaa.

Uuden Tervaskannon paikat tulevat tämän hetkisten suunnitelmien mukaan olemaan alkuun kokonaan tehostettua palveluasumista.

– Asunnot on suunniteltu muunneltaviksi myös palveluasumisen käyttöön tulevaisuudessa. Uusi Tervaskannon korvaava yksikkö lisäisi asumispaikkoja +14 paikalla, Sorokin jatkaa.

Hänen mielestään on ihan hyvä pysähtyä aina ajoittain paikkamäärien äärelle. Uutta palvelutaloa tarvitaan kipeästi.

Vanhan Tervaskannon alakerta suljettiin vuonna 2017 kosteusvaurion takia, joten talosta on käytössä vain kaksi kerrosta.