Leivonpesän päiväkodin hankesuunnitelma etenee

0
Leivonpesän päiväkoti on rakennettu 1990. Korjausta tarvitaan, mutta laajennuksen tarpeista ollaan monta mieltä

Leivonpesän päiväkodin mahdollisen laajentamisen sisältävästä peruskorjauksesta on tehty alustava tilaohjelma ja luonnokset. Teknisellä johtajalla Marko Mäkisellä on tarkoitus saada ne teknisen lautakunnan käsittelyyn elokuussa.

– Siitä suunnittelua sitten jatketaan. Erilaisia vaihtoehtoja Leivonpesän kyseessä ollen on tarjolla tietysti paljon, Mäkinen luonnehti keskustelujen kulkua edellisessä lautakunnassa.

Kokouksessa esillä ollut tilaohjelma ja hankkeen pohjapiirroksen luonnokset ehtivät herättää lautakunnassa hämmennystä. Niiden mukaan Leivonpesä kasvaisi kokoaan jopa tuplasti. Esillä olivat muun muassa isot hallinnon tilat.

Vaihtoehtoja ei rajoita tilan puute, sillä rakennuksen ympärillä riittää tilaa. Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Harri Känkänen (ps.) katsoo tilaajan, eli tilojen tulevan käyttäjän sivistyksen laatineen tilaohjelmaa omalta kohdaltaan niin kuin on nähnyt tiloja sieltä tarvitsevansa.

– Tilaaja muodostaa tarpeensa sen mukaan mitä se haluaa, mutta se on eri asia, mitä tilaaja loppupeleissä saa.

– Tähän asti on mietitty vanhan rakennuksen saneeraamista sekä rinnalla lisäsiiven rakentamista. Vielä ei ole selvitetty, mitkä ovat mahdollisuutemme. Tällä hetkellähän tiloja on monessa paikassa, miten me hyödynnetään niitä? Känkänen kysyy.

Ellei kaikkia muita tiloja jatkossa hyödynnetä, jää jäljelle tilojen keskittäminen samalle alueelle, jossa sijaitsevat Leivonpesän ja Tuulihatun päiväkodit.

Kolmantena vaihtoehtona on rakentaa nykyisen Leivonpesän tilalle kokonaan uusi päiväkotirakennus. Leivonpesästä on uusittu käyttövesiputkisto. Toisaalta rakennus on vuodelta 1990, jolloin materiaalien kuluneisuus yli 30 vuodessa jo alkaa näkyä.

Leivonpesän vierellä sijaitsevan Tuulihatun päiväkodin kohdalla ollaan onnellisemmassa asemassa, sillä se on valmistunut 2008.

Päiväkotihanke on Someron oloissa iso ja kustannukset tulevat liikkumaan miljoonaluokissa. Yhteen tai kahteen miljoonaan ei jäädä.

– Kokonaan uuden tekeminen voi äkkiä maksaa vaikka esimerkiksi 10 miljoonaa. Ja pelkkä laajentamisen osuus voi olla muutamia miljoonia, johon päälle tulevat vanhojen tilojen saneerauskulut.

Tilakeskuksen päällikkö Markus Älli toteaa Leivonpesän päiväkodin tilojen kunnon olevan tällä hetkellä hyvän puolella. Kaikki vaihtoehdot tulevasta ovat hänen mukaansa vielä pöydällä, mitään yhtä vaihtoehtoa ei ole edes yritetty lukita.

Markus Älli kertoo päiväkotihankkeen valmistelun ja budjetoinnin olevan vielä edessä, jolloin haarukoidaan tarkempaa summaa ja myös rakentamisen ajankohtaa.

– Hankesuunnittelu on syksyllä ensi vuoden budjetoinnin yhteydessä. Valitaan niin sanottu Made in Somero-, eli Someron vaihtoehto. Päiväkodin tarve meillä on joka tapauksessa olemassa.

Mukana on Ällin mukaan useampia tutkintalinjoja.

– Ratkaisun pitää palvella kunnan tarpeita, käyttäjän eli päiväkodin tarpeita, asiakkaiden tarpeita, kuin myös taloudellisia tarpeita, Älli erittelee.

Rakennuksen kunto on hyvä, mutta rasitus on aina suuri laitoskäytössä. Vaikka kuinka käytetäänkin normaaleihin kodin tiloihin verrattuna kestävämpiä rakenneratkaisuja ja materiaaleja.